+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Бъдещето на маркетинга: Социалната търговия е следващата стъпка след електронната търговия

Бъдещето на маркетинга: Социалната търговия е следващата стъпка след електронната търговия

page_banner-3Популярността на социалните мрежи расте, а регистрираните потребители се увеличават всеки ден. Социалната търговия ще бъде следващият етап след електронната търговия.

Търсенето на дневни реклами и виртуални влиятелни лица също ще се повиши. Поради строгостта на политиката за поверителност, рекламодателите ще бъдат принудени да търсят нови начини за получаване на потребителски данни.

Увеличено пазаруване в социалните мрежи

До 2026 г. 60% от потребителите ще пазаруват в социалните мрежи.

Нарастването на активността в социалните мрежи е подхранвано от пандемията от COVID-19. По същата причина се увеличи и обемът на покупките в платформите. Отличителните белези на успеха в социалната търговия са удобството и откритостта, на които потребителите наблягат. Младото поколение често избира точно социалните мрежи за пазаруване. Маркетолозите трябва да разберат важността на присъствието на платформата и да обърнат внимание на този въпрос. Целта е да се опрости движението на клиента към покупката. Социалната търговия е по-удобна, което улеснява намирането на продукти.

До 2026 г. 30% от маркетинговия ви бюджет ще отиде за виртуални експерти.

Броят на виртуалните лица нараства бързо. Такива инфлуенсъри са популярни в Азия, а тенденцията набира скорост в Съединените щати.

Компютърно генерираните изображения (CGI) виртуалните влиятелни лица предлагат на марките контрол върху начина, по който те комуникират със своите потребители. В дългосрочен план този вид сътрудничество е по-евтино от влиятелните лица на живо. Освен това с виртуалните персонажи могат да бъдат избегнати скандали и разногласия, характерни за традиционните представители и лидери.

Имайте предвид, че за да имате стотици хиляди абонати, не е необходимо акаунт да съществува в действителност.

B2B социален маркетинг стратегия

До 2023 г. 90% от маркетинговите стратегии за B2B социални мрежи ще включват програми за застъпничество на служителите.

B2B социалните маркетингови стратегии ще се развиват. Защитата на интересите на служителите ще позволи на компанията да постигне различни маркетингови цели, включително архитектура на марката и генериране на потенциални клиенти. Програмата ще ви позволи да влияете на други отдели, например на продажби чрез социални мрежи, както и да търсите служители в платформите на социалните медии.

Развитие на изкуствен интелект и машинно обучение

До 2025 г. всяка пета B2B компании ще използва изкуствен интелект или машинно обучение (AI / ML) в дигиталната търговия.

Дигиталното взаимодействие днес е насочено основно към улесняване на потребителското изживяване. Това ще позволи на клиента да предприеме действията, които вече е планирал, без да засяга избора.

Следващата стъпка за B2B компаниите ще бъде интегрирането на мощни технологии, включително изкуствен интелект и машинно обучение (AI/ML). Този подход ще осигури по-задълбочено човешко и дигитално взаимодействие с клиентите.

Обемът на дневните реклами ще нарасне с 60% до 2023 г.

Пандемията промени начина и организацията на работния ден. Голям брой компании са преминали към дистанционен или хибриден формат. Периодите, които преди рекламодателите смятаха за „основен час“ от 8 до 17 ч., постепенно се увеличават. Потреблението на видео през деня се е увеличило, което е добра новина за търговците. Не е необходимо да сте привързани към периода от време.

Съгласие за използване на лични данни

Процентът на отказ от проследяване е 85%. Основната причина е негативният опит от взаимодействието с ненасочена реклама. Apple представи нови функции за поверителност на iOS тази година. Потребителят получава заявка за проследяване и след това избира да приеме или отхвърля.

Предизвикателството на търговците е да увеличат броя на абонаментите за социалните мрежи. За да направите това, трябва да се вземат предвид следните точки:

  • Съобщават ползите и убедителните причини за поверяване на лични данни на марката;
  • Важно е да се гарантира, че последователното събиране на данни е от полза за клиентите;
  • Обяснява на клиентите как точно се събират данните;
  • Направете процеса на настройка на поверителността лесен с функции за самообслужване;
  • Работа за оптимизиране на контекстното насочване и измерване при липса на данни за проследяване.

По-вероятно е потребителите да се съгласят с използването на данни. Марката трябва да възнаграждава клиентите, като предлага допълнителни отстъпки и бонуси.

Заключение

Адаптирането към бъдещите тенденции е ключът към успешната стратегия. Маркетингът ще премине към автоматизирани системи за взаимодействие с клиентите. Преходът към социална търговия е неизбежен. Маркетолозите трябва да вземат предвид бързо нарастващия процент на влиянието на социалните медии.

В бъдеще сферата ще се сблъска с глобални промени и свят, в който рекламата ще се популяризира от виртуални влиятелни лица, базирани на изкуствен интелект.

Други публикации