+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Втори принцип: Полезност при изработването на сайт

Втори принцип: Полезност при изработването на сайт

Ако искате да привличате нови посетители всеки ден, седмица или месец, то вие трябва да направите сайта си полезен. Потребителите се връщат при хора/сайтове, при които са открили това, което им трябва бързо и лесно. Ще споделим с вас няколко съвета, чиято помощ да изградите един полезен сайт.

За полезен сайт трябва да имате цялата информация на едно място.  Важно е също така да можете да осигурите контакт на своите посетели. Това може да стане чрез форма за контакт или коментари.  Друга идея е да добавяте изображения или клипчета. Едно клипче може да разкаже много повече, отколкото цяла една статия. Освен това, пести и ценно време.  Можете да потърсите в Интернет друга полезна информация, която да включите в сайта си. Включването става чрез препратка.  При дългите текстове е важно да има бели пространства. Това улеснява попиването на информацията от вашите посетители.  И разбира се, трябва да следвате златното правило – нито много, нито малко. Ето как да го постигнете.

Не претрупвайте сайта си с ненужна информация

Това може би е единственото правило, което трябва да следвате при изработката си на сайт. Има наистина много хубави сайтове, в които в стремежа си обхванат по-голям обзор от потребители допускат фаталната грешка да пишат всичко. Резултат от претрупаната информация е само един – потребителят се разсейва и не стига до полезната за него статия, текст или каквото и да е друго нещо, с което информирате хората.

При самото изграждане на сайта си е важно да можете да напишете полезна информация, с която да информирате посетителите, дори и те да не станат ваши клиенти. Публикувайки информация към предлагани продукти или услуги, вие показвате на хората, че наистина сте стабилни в брашна, разбирате от материята и сте надеждни.

След полезната информация, на второ място идва и различната. Различната информация е запълването на сайта със статии. Разбира се, тя пак е обвързана с полезната, но по  различни начини. По този начин вие показвате и отчитате дейност пред търсачките, които проверяват съдържанието ви.  Ако търсачките харесат съдържанието ви, то те ви издигат на по-предна позиция и така достигате до повече хора.

В тази различна информация можете да сложите и други неща като реклама. Не слагайте изтъркани клишета от рода „Ние сме най-добрите!“ „Ние сме професионалисти!“. Оставете посетителите и клиентите ви сами да открият вашия професионализъм.

Наскоро Гугъл, а и не само тази търсачка, промениха много критериите, по които се оценява даден сайт.  Но неговата най-важна единица си остава съдържанието.  Насищайки сайта си със съдържание, вие с един куршум, уцелвате два заека: Гугъл и посетителите.

Ако нямате време да създавате уникално съдържание или не знаете как, то можете да се обърнете към копирайтъри, които се занимават с това. Тяхната работа е да напишат такива текстове, които да накарат посетителите ви да поръчват от вас и да се превърнат в едни от най-редовните ви клиенти. На пазара има много такива специалисти. Някои от тях предлагат пакети от услуги, които включват определен брой статии. Това са изгодни предложения и както се казва с малко средства можете да постигнете много. Едно е сигурно – тази инвестиция ще ви се възвърне в бъдещето.

Ще завършим с един много познат съвет, но и много пренебрегван: Не пълнете сайта си с излишна информация за фирмата ви. Има редица сайтове, които правят секции от следния тип „Основаване на фирмата“, „Професионалисти в нашата фирма“, „Кои сме ние?“, „Какво можем?“ и други подобни неща. Истината е, че никой не го интересува от къде сте тръгнали, кои сте или кои са хората във фирмата ви. Това може да ви прозвучи малко нагло, но си е така. Потребителят идва със своя проблем и очаква от вас да му предложите разумно решение на достъпна цена, а не да му се представяте и да обяснявате кои сте, кой работи с вас и друга подобна информация.  За да представите фирмата си, е необходимо да направите страница, където сбито да обясните с какво се занимавате и какво предлагате. Информация за това регистрацията ви по ДДС не е важна. Посетителите ровят и търсят услугата или продуктът, който ще им разреши проблема бързо, качествено и на изгодна цена.  В услугите и продуктите е важно да се съсредоточите усилията си.

Ако все още се съмнявате в това, което описахме по-горе, то можете да си направите следния експеримент: поставете вътрешна статистика на страниците си. Ще се убедите, че именно страницата ви с услугите е най-посещаваната.  Ще се изненадате, че ще имате дори страници, които не са посещавани изобщо. Може и да ви прозвучи прекалено егоистично, но тава е самата истина – потребителят чете и се интересува само от това, което наистина го вълнува, помага му да разбере как да  си разреши проблема или пък отговаря на някои от въпросите си. След като намери това, което търси, той просто затваря сайта и го отваря отново при нужда.

Други публикации