+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Дължина на статиите и специфики на различните видове материали

Дължина на статиите и специфики на различните видове материали

Спекулациите относно най-добрата дължина на статиите продължава т с пълна сила и до днес. Истината е, че голяма част от статиите, говорещи Ви за дължината  на материалите, обслужват нечии интереси. Тази не е една от тях! В нея ще разберете колко трябва да са дълги Вашите статии за целта, която искате да постигнете. Нека да започваме!

1.     SEO статии ( статии за Google )

Много често можете да чуете от копирайтъри или хора, искащи да Ви вземат парите за SEO, че тези статии трябва да се публикуват всеки ден, да са дълги повече от 2000 думи и да са пълни с ключови думи. 100% лъжа!

Ето какви трябва да са SEO статиите и всичко останало, което трябва да знаете за тях:

 • За тях НЕ Е характерно използването на ключови думи във всяко изречение. Практиката с пренасищането на въпросните думи и фрази е неефективна и носеща вреди
 • В SEO статиите е важно да се използват уникални изображения
 • От критична важност е да използвате H1,H2 и H2 тагове
 • Те са с дължина над 500 думи ( най-добрата дължина за SEO статиите е 800-1200 думи )
 • Никой не може да каже точно на колко време трябва да се публикуват

2. User статии ( статии с потребителска насоченост )

Това са всички онези статии, които целят да информират и да са от полза на потребителите.

Ето какви трябва да са user статиите и всичко останало, което трябва да знаете за тях:

 • Характерен е фокусът върху полезното и уникално съдържание
 • Дължината е минимум 300 думи и може да стигне и до 2000
 • Трябва да се публикуват, когато има информация, а не за пълнота
 • Важно е да преобладават изображения, за да се запази вниманието на потребителя

 

3.Пренаписани статии ( перифразирани )

И при двата вида от горепосочените може да съществуват пренаписани статии, което е идеално ако знаем как да ги напишем. Ето основните неща, които трябва да знаете за този тип материали:

 • Трябва да са над 60% уникалност, защото иначе ще се възприемат за копирани от търсачките и сайтът Ви подлежи на наказание
 • Не трябва да съкращавате материалите
 • Надграждайте върху статиите и ги правете по-добри от предшните. Това определено е във Ваша полза.

4. Преведени статии

Една от „златните мини“ за повечето български сайтове е превеждането на материали от други езици. Това наистина е много ценно, защото пазарът ни е малък, а преводите са със същия успех като авторските статии. Но…проблемът идва при практиката. Повечето от авторите превеждат дословно, което води до неуспех поради много фактори, за които няма да говорим сега. Ето най-важното, което трябва да знаете за този тип материали:

 • Налага се вмъкване на авторски елемент или така наречените „креативни преводи“. Оставете сухото превеждане за документите.
 • Препоръчително е нагаждане на материала към аудиторията. Например – щом се говори за американци, сменете ги с българи. Може всичко друго да е същото, важното е читателите да усещат това, което се пише близо до тях, за да споделят, коментират и… да Ви носят приходи, естествено .

 

БОНУС: Инструмент за проверяване на уникалност на статиите

Най-популярният инструмент за проверяване на статиите е Advego, а и единственият, който върши истински добре работата си. ( но напоследък – не съвсем ) Вероятно вече сте разбрали за него, инсталирали сте го, но… проверявате статиите по 20-30 минути и честно казано Ви омръзва постоянно да въвъеждате кодовете, които ви изкарва.

Истината е, че която и версия да изберете – отново ще имате проблеми. Решението е по-лесно, отколкото предполагате. Просто влезте в настройките на програмата и махнете отметките на всички руски търсачки. Оставете само основните три – Google, Bing и Yahoo. Това само бави търсенето, а нека не забравяме, че Yandex и повечето подобни търсачки са само за руските сайтове. Всички останали ползват резултатите от търсенето на Google. Но дори и да оставите само първата от трите, пак няма да сгрешите – все пак 95% от българските сайтове искат да се класират само в Google,   а останалите просто не знаят какво искат. Неприятно, но факт.

За финал бих искал да кажа, че дължината на статиите вече е от критична важност за класирането в Google, а и всички останали търсачки. Точно поради тази причина тази статия ще става все по-полезна с всеки изминал ден. Уникалността пък винаги е била важна, но Google става все по-безкомпромисен към онези, които се опитват да крадат чуждите статии. Трябва да обърнете внимание, че тези мерки не са много сигурни за Вас, защото търсачката няма точно правило за определяне на първоизточник – може да е този, който първи е пуснал статията, а може и да е по-авторитетния за търсачката източник.

Надявам се статията да Ви е била полезна. Можете да споделите в коментарите и Вашия опит, а ако искате за този материал да разберат повече хора – споделете в социалните мрежи .

Успех!

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.