+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Защо е важно да имаме добре изглеждащ и функционален сайт

Защо е важно да имаме добре изглеждащ и функционален сайт

website-development-and-seoЖивеем във високотехнологичен свят, в който модата отдавна вече не се изчерпва с тенденциите при облеклото. Изработката на уеб сайтове също следва определени посоки на развитие, които се менят толкова често, колкото и тези при високата мода.

Интернет е неразделна част от живота на съвременния човек и бизнесът е наясно с факта, че за да е успешен, е необходима не само стандартната реклама, но и добре изпипаният сайт, който да презентира по подходящ и достъпен начин дейността му. Напоследък голяма част от фирмите разчитат на функционалността на социалните мрежи и  използват техните платформи, за да се промотират и да достигат до широката маса. Не всички потребители на Интернет обаче имат профили във Фейсбук или Туитър, освен това там няма достъп до всички екстри, които предлага класическият уеб сайт. Ето защо изработката на уеб сайтове си остава търсена и атрактивна дейност, която непрекъснато се развива в нови посоки, предлагайки все по-интересни начини посланията на бизнеса да достигнат до крайния потребител. Имайте предвид, че първото впечатление, което хората ще си съставят за вашия бизнес, когато преглеждат сайта ви, е формирано до голяма степен не само от интересната графика, но и от бързината на зареждане, съизмеримостта с използваното устройство и функционалността.

 Как изглежда модерният и функционален сайт през 2016 година?

На първо място продължава да властва респонсив дизайнът. Това е адаптивен дизайн, съобразен с разнообразните хай тек устройства, използвани от съвременния интернет потребител (смартфони, таблети, настолни и преносими компютри…). Този тип дизайн позволява на сайтът ви да изглежда еднакво добре и да поддържа отлична функционалност, независимо на какво устройство е избрал да го отвори клиентът. Целта е четенето и навигацията да бъдат максимално опростени. Освен това е сравнително прост и евтин избор. Съветът ни е да не пропускате да се възползвате от преимуществата на този тип дизайн, тъй като улеснявайки потребителите, със сигурност ще ги задържите по-дълго време в уеб сайта си, ще ги настроите положително към бизнеса си и има по-голяма вероятност да продължат да разглеждат менютата, откривайки онова, което са търсили при зареждането на вашата интернет страница. Имайте предвид обаче, че масовото използване на адаптивния дизайн доведе до това, че сайтовете започнаха прекалено много да си приличат един на друг.

Материалният дизайн също ще продължи да властва, тъй като предлага изчистеността и минимализма на плоския дизайн, но съчетани с дълбочина и сянка, които правят потребителското преживяване по-богато.

Новост, въведена през изминалата година, е т.нар. въртележка (carousel формат). Чрез използването на тази опция, рекламодателите могат да показват няколко стоки в един рекламен елемент. Facebook заявиха, че обяви, съдържащи повече от едно изображение, водят до намаляване на разходите за преобразуване с 30-50%, а цената на кликване с 20-30% в сравнение с рекламата, в която се съдържа само един образ. Въртележката със сигурност ще помогне на сайта ви да стане по-интересен и подреден, но понякога тази опция се подценява от потребителите. Освен това използването на прекалено много и големи изображения ще забави скоростта на зареждане на страницата, а нерядко основното съдържание се измества и остава извън фокуса на потребителя Така че ако сте решили това да е вашият гвоздей при изработката на уеб сайт, подходете внимателно и обсъдете с дизайнера предимствата и недостатъците му, така че да не повлияете на достъпността до потребителя.

Добре е да помислите за начина, по който потребителите ще се регистрират във вашата платформа. Има два основни начина и е добре те да присъстват в сайта ви – чрез регистрация на потребителски профил и чрез регистрации през социалните мрежи. Важното е това да става бързо, лесно и достъпно, за да не прогоните евентуалните си клиенти с безкрайното попълване на досадни онлайн формуляри.

Мобилните устройства, освен че улесниха живота ни, ни научиха и да скролираме безкрайно чрез тъч скрийна! Възползвайте се от това така присъщо за съвременния потребител умение и създайте страница, в който се имитира присъствието на множество страници чрез разделянето на сайта на зони. Отдавна вече не е модерно  основните елементи да се разполагат само в горната част на страницата.

Карт-дизйнът, повсеместно въведен също през изминалата година, и днес е на дневен ред сред  актуалните предложения при изработването на уеб сайтове. По този начин има прекрасна достъпност от различни типове устройства, съчетана с бързо и лесно намиране на търсената информация, тъй като всяка карта представлява единна концепция.

Използвайте големи фонови изображения. Съвременните достижения на уеб дизайна ще помогнат това да не причинява забавяне при зареждане на страницата, но пък е гарантирано, че ще впечатлите бъдещите си клиенти!

Анимацията също навлиза все повече в съвременните сайтове. Важното е да не е самоцелна. Гарантирано ще превърнете потребителското преживяване в интерактивно и интересно, стига да не мислите за нея само като за украшение. Анимациите могат да са мащабни или по-малки. Има някои по-популярни видове, на които е добре да обърнете внимание. Интересни и харесвани са анимациите при зареждане на страницата – докато потребителят очаква да види сайтът ви в пълния му блясък. Анимация се използва и при скритите менюта, които спестяват място на екрана и са много практични, когато сайтът се зарежда през мобилно устройство. Т. нар. hover-анимации са също интересно предложение, чрез което се създава обратна връзка, когато потребителят постави курсора на мишката върху даден обект от сайта. Интерактивни и привличащи вниманието са също превъртането и анимациите на движението. Ако не се прекалява с нея, приятно решение е и фоновата анимация, но недостатъкът й е, че отвлича вниманието на клиента.

Модерни за 2016 са още дългите сенки, призрачните бутони и ярките цветови схеми.

Каквото и да изберете за вашия сайт, не забравяйте, че най-важното е удовлетворението на потребителя! Ако го накарате да се върне отново и отново към страницата ви, значи сте успели при изработката на уеб сайта!

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.