+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Заявка за търсене 101: Как да я определим и оптимизираме част 1

Заявка за търсене 101: Как да я определим и оптимизираме – част 1

Ако не оптимизирате публикациите и страниците си с цел търсене, има голяма вероятност просто да си губите времето. За съжаление , това се случва твърде често, особено при тези, които са нови в дигиталния маркетинг и SEO.

Избирате тема и използвате SEO инструмент, за да идентифицирате силните ключови думи – не толкова конкурентни, при които да нямате шанс за класиране, но и не толкова нишови, при които да няма никой, който да ги използва при търсенето

Създавате невероятна статия, която е добре написана, с оригинални изображения, добър стил и правилна оптимизация , но никой не посещава вашата страница или хората, които я посещават, не успяват да се ангажират.

Може да сте насочили погрешно текстовото съдържание. Но не всичко е загубено – след като разберете как точно работят машините за търсене, можете да спасите това съдържание и да му придадете заслужения трафик и ангажираност.

Тази статия ще обясни стратегиите за търсене на обикновен език – какво е това и как да разбера коя ключова дума се съчетава с определен тип съдържание на уебсайта.

SEO (Search Engine Optimization) text wooden cube blocks on table background. Idea, Vision, Strategy, Analysis, Keyword and Content concept

Какво е намерение/заявка за търсене?

Намерението за търсене е това, което кара човек да извърши онлайн търсене.

Думите, които те въвеждат в лентата за търсене, са заявката. Вероятно сте разгледали класирането на ключовите думи на уебсайта си, може би и на вашите конкуренти. Ето извадка от нашите:

Можете да видите ключовите думи, които довеждат хората до вашия сайт, като използвате Google Search Console или SEO инструменти.

Но намерението зад думите, защо човекът прави това търсене, това е вашият златен билет. Създаването на чудесно съдържание, което обслужва намерението, ще направи търсещият наистина щастлив , а и търсачките също.

Помислете за това по следния начин: вашата бизнес цел е да доставите удовлетворяващ продукт или услуга с голяма грижа за клиентите. Целта на търсачките е да предоставят набор от резултати, най – доближаващи се до съдържанието, което търсещият иска.

Защо е важна заявката за търсене?

Заявката за търсене директно информира видовете резултати, които показва търсачката – и как се класират всички страници, публикации и видеоклипове.

Правилната оптимизация около намерението,а не само показването на точните ключови думи с голям обем на търсене, може да има огромно изплащане за вашето съдържание:

 

Подобрена ангажираност: ако съдържанието ви напълно удовлетворява това, което човекът се е надявал да намери, той ще прекара по-дълго време на вашия сайт и ще предприеме желани (и печеливши) действия

По-високо класиране: тези положителни взаимодействия показват на търсачките, че съдържанието ви удовлетворява това търсене и трябва да се класират по-високо

Оценяване на представения резултат: за определени типове информационно съдържание може да се появите в полето за отговори, представено над всички други резултати от търсенето

Увеличаване на обхвата: търсачките ще класират една и съща част от съдържанието за всички видове подобни заявки, а не само за конкретната, към която сте насочили, така че стойностното съдържание може да доведе до високо класиране за множество заявки

От друга страна, погрешното оптимизиране на различни ключови думи , различаващи се от продукта или услугата , която предлагате, ще доведе до ниско класиране и неблагоприятни ангажиращи сигнали като висока степен на отпадане с „придържане към пого“ (връщане към резултатите от търсенето, за да опитате отново).

Не се притеснявайте, има добри новини! Всъщност е лесно да се възползвате от предимствата на оптимизацията на заявките за търсене и да избегнете капаните. Всички търсения по целия свят обикновено попадат в една от четирите категории.

Четирите вида категории за търсене:

Навигационна: лицето търси конкретен уебсайт или продукт по име

Информационна: човекът иска да научи нещо или да получи информация; колкото и да е странно, търсенето на упътвания за навигация до дадено място не е намерение за навигационно търсене (ще обясним това по-късно)

Транзакционна: човекът иска да купи или да се запише за нещо точно сега!

Търговска: лицето изследва продукт или услуга, която иска да купи, но не точно сега

 

Други публикации