+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Заявка за търсене 101: Как да я определим и оптимизираме част 2

Заявка за търсене 101: Как да я определим и оптимизираме – част 2

seo

Нека продължим с разглеждането на всяка една от категориите на заявките за търсене, за да обясним какви видове търсения попадат във всяка категория. След това ще поговорим за това как да определим заявката за търсене и как да я оптимизираме .

Навигационни търсения

Навигационното търсене почти винаги е марково – което означава, че думите ще бъдат името на бизнес или продукт. Човекът иска да стигне до определен уебсайт и вече знае до точно кой.

Например:

  • ‘Instagram’
  • „Услуги на Фордж и Смит“
  • ‘Slack вход’
  • ‘Hootsuite ръководство за оразмеряване на изображението в социалните медии’

Разбира се , за навигационната заявка е необходимо хората да разпознават вече  вашият бизнес и да търсят името на вашата компания . По този начин винаги ще бъдете първият резултат.

Информационни търсения

Този тип заявка за търсене съставлява огромна част от интернет активността. Това е някой, който търси повече информация, която обхваща тонове търсения:

  • Кой е някой
  • Какво е нещо
  • Кога нещо се случва или се е случило, като събитие или официален празник
  • Къде се намира нещо, като например идентифициране на провинция на града или получаване на упътвания за шофиране до сграда – но не и магазин, тези търсения се считат за транзакционни
  • Защо нещо е така

И накрая, как да направите нещо – това обхваща всичко – от уроци и рецепти до изчисления

Търсачките могат да разберат разликата между някой, който иска да научи повече за хранителната стойност на храната, в сравнение с някой , който търси начина на готвене с нея. Те могат също така да предположат дали човек иска да изследва порода кучета, да намери съвети за собствениците на тази порода, да закупи тази порода кучета или да разгледа сладки снимки на кучета в обедната си почивка.

Всичко се свежда до фразирането.

Информационните заявки често започват с „кой“, „какво“, „кога“, „къде“, „защо“ или „как“. Това може да включва варианти, които не уточняват тези думи, но очевидно са въпроси.

Транзакционни търсения

Ключът към този тип намерение за търсене се крие в името: transACTIONal. Човекът иска да предприеме действия веднага. Те могат да се отнасят за B2C продукти или B2B услуги и ресурси.

Транзакционните търсения могат да включват името на марката на продукт, като например „Дамски маратонки Nike“

Те могат също да включват ключови думи като „как“ или „къде“, като „от къде да купя каубойски ботуши близо до мен“ или „колко струва Samsung Galaxy S20“

Начинът, по който търсенията се считат за транзакционни спрямо навигационни или информационни, се свежда до контекста – човек, който търси „купи каубойски ботуши“ или „каубойски ботуши близо до мен“, очевидно пазарува и не изучава историята на западните обувки

Упътванията до магазин също се считат за намерение на транзакция, тъй като въпреки че някой може да търси маршрута за първия си работен ден, по-голямата част от търсещите искат да посетят магазина, за да купят нещо

Оперативните думи, които осигуряват този контекст при транзакционно търсене, са лесни за откриване, включително: „купувам“, „сделка“, „отстъпка“, „покупка“, „поръчка“, „евтина“, „цена“, „книга“, „изтегляне“, „вход“ и „регистрация“.

Търговски търсения

Търговската заявка означава, че лицето изследва продукт, услуга или компания – събира информация преди да извърши действие . Това е особено подходящо за B2B бизнеса, защото нашите клиенти прекарват по-дълго време в проучване, преди да се ангажират с действия.

Ето няколко примери за търговска заявка за търсене:

Сравнения на марки, като „Iphone vs Samsung“

Не-маркови заявки, търсещи списък, като „най-добрите дамски обувки за бягане“ или „най-добрите SEO инструменти за малък бизнес“

Хора, които търсят отзиви за конкретен продукт или компания

Хора, които изследват ценностите или културата на компанията – ето защо страница „Информация“ в сайта ви е толкова важна за B2B реализациите!

Търговските търсения често включват думи като „най-добър“, „отгоре“, „преглед“, „срещу“, „сравнение“ или „цена“.

Двусмислени търсения

Понякога човек знае намерението си, но това, което въвежда в лентата за търсене, не съвпада. Малко вероятно е да насочвате двусмислени търсения в стратегията си за SEO, но все пак е полезно да разберете какво се случва при такива сценарии.

Например използваме приложението Slack за комуникация. Може да съм любопитен за функциите, които идват с нашия план. Но правя и няколко неща едновременно и това, което въвеждам в Google, е просто „отпуснато“.

Google е почти сигурен, че искам да стигна до уебсайта на Slack въз основа на това, което знае за мен, но не знае точно какво се надявам да намеря.

Други публикации