+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Използване на емотикони в маркетинга

Използване на емотикони в маркетинга

emoticons

Публикациите с емотикони събират 57% повече харесвания и 33% коментари.

Емотиконите са чудесен инструмент за подобряване на маркетинговата  стратегия. Те спомагат за увеличаване броя на харесванията и коментарите в социалните мрежи, процента на отваряне на електронната поща и дори за подобряване на обслужването на клиентите.

Защо да използваме емотикони

 • Емотикона = привличане. Доказано е, че усмивките увеличават ангажираността, броя на кликванията и процента на отваряемост.
 • Емотикони с усмивки получават 25% повече отговори, а публикациите във Facebook получават 57% повече харесвания и 33% коментари;
 • Емотиконите в темата на писмото увеличават отваряемостта с 25%;
 •  Усмивки в съобщенията увеличават отваряемостта с 85% и конверсия с 9%.

Това означава, че емотиконите подобряват всички индикатори. Най-важното е да ги използвате по предназначение.

С тяхна помощ можете да изобразите това, което думите не могат да предадат.

Получихте ли съобщение с точка в края? Сега си представете същия текст, но с усмивка в края.

Сравнете: „Не мога да чакам.“ Или „Не мога да чакам!“ С „Не мога да чакам :)“

Разликата е забележима, нали? Въпреки, че мисълта е една и съща.

Разбира се, емотиконите няма да заместят думите, но могат да добавят и допълват емоциите, за да възбудят, убедят или заинтригуват. Те засилват значението на вашето послание. Емотиконите са ”черешката на тортата”.

За да добавите идентичност на марката

Използването на емотикони в маркетинга и комуникациите ще даде на вашата марка индивидуалност. Тя ще стане по-насочваща и по-разбираема за потребителя. Освен това усмивките ще увеличат осведомеността за марката.

5 най-популярни усмивки

Емотиконни данни, които проследяват броя на емотиконите, написани в Twitter в реално време.

 • Смеещо лице
 • Сърце
 • Плачещо лице
 • Очи сърца
 • Палеца нагоре

Злоупотреба с емотикони

Има такива, които хората използват неправилно – подразбира се едно, но всъщност усмивката, която използват означава нещо съвсем различно.

Ето, например, някои от тях:

Замайване. За някои от тях емотиконите могат да изглеждат като стрелящи звезди. Но всъщност означава световъртеж или „звезди пред очите“.

Прегръдки. Да, това са прегръдки, не джаз движения или трансцедентална радост.

Информационна служба. Ето едно момиче, за което се твърди, че е зад информационното бюро. Усмивката трябва да се използва, когато искате да предложите на някого помощ. Хората по някаква причина често подчертават недоволството си от ситуацията.

Умора. Иконката наистина показва умора или липса на сън. По погрешка тя се използва за позоваване на хленчене или объркване.

Поклон. Тази иконка е японска техника, която изразява уважение и извинение, а не спящ човек.

Как да използваме емотикони в маркетинга

За да увеличите участието, броя на кликванията върху връзки и други показатели, използвайте емотикони не само за себе си, но и мотивирайте абонатите да направят това.

Ето няколко възможности:

Проведете проучване сред аудиторията: „Поставете (палец нагоре) , ако сте съгласни, или (палец надолу), ако не сте съгласни”;

Помолете хората да опишат нещо с Емотикони: „Кажи ми как си прекарал уикенда, използвайки само усмивки“;

Поканете абонатите да дешифрират съобщение, състоящо се от емотикони: „Превод на нормален език. Първият човек, който го направи правилно, ще получи награда. “

Реклама

На много от потребителите, са им омръзнали от предизвикателната и безлична реклама. Те реагират по-добре на личните и емоционални послания. Усмивките могат да помогнат при създаването на най-новите.

Няколко съвета за използването им в рекламните кампании:

 1. Поставете емотикони само когато е необходимо. Добавете усмивки към реклами, които преди това са били използвани в други комуникационни канали – социални мрежи или блог.
 2. Използвайте емотикони, така че хората да не могат да ги интерпретират по различен начин и еднозначно да разберат идеята, която искате да предадете.

Уверете се, че знаете смисъла на усмивката. Попитайте колегите дали разбират вашето съобщение. Можете дори да се опитате да пуснете реклама за селективна аудитория и да видите реакцията.

 1. Бъдете креативни. Ако емотиконите отговарят на марката и не могат да бъдат разбрани погрешно, създайте свои собствени емотикони.

Email

Електронните маркетингови писма, въпреки принципа „един за всички“, трябва да бъдат персонализирани. Поради това усмивките трябва да се използват внимателно и само в случаите, когато сте сигурни, че публиката ще реагира положително на тях.

Препоръчително е да не се добавят емотикони на букви, предназначени за първа или еднократна комуникация. Като „Добре дошли“ или „Оставете нещо в кошницата“. Тези хора все още не са запознати с вашата марка.

Както казахме, писма с „емоции“ в темата се отварят 25% по-често. В същото време проучването показа, че ако се използват неподходящи емотикони, откритието пада със същите 25%.

Така че не добавяйте много емотикони в заглавието и изберете тези, които са свързани с вашата марка или съобщение. По-добре е да ги използвате в кореспонденция само ако сте лично запознати с адресата.

Обслужване на клиенти

Доброто обслужване прави клиентите щастливи, мотивира ги да се върнат и да разкажат на приятели за вашата компания. Услугата е комуникация с клиенти и решаване на техните проблеми.

Как усмивките могат да помогнат с това? Използвайки ги за комуникация с клиентите, можете да подобрите предаваните емоции. Услугата ще бъде по-жива.

Представете си, че сте получили такива съобщения. Сравнете чувствата си. Кои причиняват повече емоции?

Кои емотикони увеличават участието и възможността за кликване. Според изследване, някои емотикони са по-ефективни в маркетинга от други.

Други публикации