+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Изработка на адаптивен дизайн за сайт

Изработка на адаптивен дизайн за сайт

Понятието адаптивен дизайн идва от responsive design. Накратко това означава отзивчив дизайн.  Вашият сайт може да изглежда перфектно на компютър или лаптоп, но да е ужасен на мобилно устройство. На мобилното устройство той може да е с разместени категории, текстът да е наблъскан с дребен шрифт и изобщо всичко това, което не искате да се случва на сайта ви.  Точно това и прави така наречения отзивчив дизайн – прави сайта ви да изглежда добре на всички видове устройства.  Самата технология променя размера на сайта, в зависимост на какво устройство се отваря.

Сайта се адаптира в зависимост от големината на екрана, върху който се изобразява. Това означава, че основните блогове се размесват, за да може съдържанието и изображенията на сайта да са с подходящ размер, но и да са ясни и четими.

Предимства на този вид дизайн

Предимствата на адаптивния дизайн са няколко, но те са от съществено значение. Едно от тях е, че това е едно добро финансово решение за в бъдеще, достъпност на различни устройства, лесно индексиране на сайта от търсачките,  добра четимост от устройства с малка резолюция на екрана, удобно и наистина добре изглежда съдържание.

Недостатъци

Като всяко нещо и тук си има недостатъци.  Като недостатък може да се посочи по-бавното зареждане на сайта с няколко секунди. Това обикновено се случва, тъй като за адаптивния дизайн ви трябват определен брой файлове и да опишете няколко пъти как изглежда самия сайт в зависимост от самите резолюции. По принцип забавянето не е особено дълго, но все пак се смята като недостатък.

Нужен ли ви е подобен адаптивен дизайн?

Ако все още се чудите какъв да бъде отговора на този въпрос, ние ще ви го дадем. Нашият отговор е твърдо ДА! Само погледнете хората около себе си. Всеки скролва екрана или пък разглежда нещо в социалните мрежи. Смартфонът е станал толкова необходим, колкото дишането. Това определено трябва да е достатъчна причина, за да сложите адаптивния дизайн на сайта си. Нещо повече, това не е просто необходимост, това е задължително условие, ако искате сайта ви да бъде успешен.

Какво представлява адаптивния дизайн?

Има сайтове, които искаме да ги затворим, още преди да са се заредили изцяло на смартофна или таблета ни. Това е така, защото всичко е разместени, трябва да преместваме текста наляво или надясно, за да можем да го прочетем. От другата страна стоят сайтовете, които са пригодени за мобилно устройство. От нас се изисква просто само да се потопим в съдържанието, което ни предлагат.

Самото настройване е много лесно. Това е така, защото сайтът не е в точни размери, а само процент от екрана. Този процент се мени в зависимост какво устройство използваме.

Разбира се има няколко размера, които са установени за различните устройства. Ширина 320, 360 пиксела за смартфони; 768 – за таблети; 960 – за настолни компютри и лаптопи. Разбира се, без проблем можете да добавите и още размери, като 480 и 640 пиксела за пейзажен изглед през смартфона.  Разработват се такива модели по тези размери. Разбира се, когато екрана е по-малък, някои неща от сайта се изчистват и остават само най-важното.

Заключение

Адаптивният дизайн не е просто един файл, който се добавя към даден сайт. Той изисква с него да се занимават опитни уеб разработчици и уеб дизайнери.  Понякога работата по него може да отнеме и дни. Но пък ако се замислите няколко дни работа не са нищо, в сравнение с хилядите хора, които използват смартфон. Нашият съвет е да не чакате конкуренцията да мине към такъв тип дизайн, а да я изпреварите. Адаптивният дизайн е бъдещето на уеб дизайна и сме убедени, че няма да изгубите от тази инвестиция, напротив – можете само да спечелите!

 

Други публикации