+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Инструменти за уеб анализ: Най-добрите решения за вашия уебсайт

Инструменти за уеб анализ: Най-добрите решения за вашия уебсайт

services-analytics-optimizedКак да разбера, че сайтът наистина работи? Как да оценим ефективността на съществуващите продажби? Как да намерим начини за по-нататъшно развитие, за да подобряваме постоянно производителността?

Какво е уеб анализ?

Уеб анализът е комплексна система за събиране, анализиране и правилно интерпретиране на данни за посетителите на сайта, което е необходимо за непрекъснатото подобряване и оптимизиране на ресурса.

С прости думи, анализът ви позволява да разберете как потребителите взаимодействат с вашия сайт. Въз основа на тази информация ще бъде възможно системно да се подобряват принципите на взаимодействие. Например, променете структурата, преработете съдържанието на страницата, подобрете използваемостта и т.н.

За какво служи уеб анализът?

Услугите на уеб анализа, когато се използват правилно, помагат за решаването на няколко важни задачи наведнъж:

 1. Увеличаване на приходите на посетител поради ръста на конверсията и средния чек.
 2. Идентифициране на тесните места във фунията на продажбите. Избор на метод за повишаване на ефективността им.
 3. Търсете най-изгодните точки за поставяне на стоки и услуги на виртуалните рафтове на сайта.
 4. Подобряване на личните препоръки в пощенските списъци и на страниците с ресурси.

И това е само малка част от задачите, за решаването на които помага правилният уеб анализ.

Основни характеристики на уеб анализа

Цялостната система за уеб анализ, когато се използва правилно, предоставя на собственика на сайта голямо количество важна информация:

 1. Колко потребители посещават сайта на ден, седмица, месец или година.
 2. Какво е средното време, през което потребителите са на сайта.
 3. Колко задълбочено посетителите разглеждат страниците, колко активно следват вътрешни връзки.
 4. Откъде идват потребителите на сайта – от търсене, от други уеб ресурси, от социални мрежи, месинджъри и т.н.
 5. Коя е вашата целева аудитория (пол, възраст, география, социален статус и дори интереси).
 6. Как потребителите взаимодействат със сайта. Например, те оставят коментари в блог, споделят отзиви за стоки или услуги, правят анкети и т.н.
 7. Дали крайната цел за посещение на сайта е постигната (плащане, отиване на конкретна страница, попълване на формуляр и т.н.).

В допълнение, системите за уеб анализ помагат да се оценят най-важните показатели за ефективност: скорост на зареждане на страницата, коректност на дисплея в различни браузъри и на различни устройства (включително такива с различни размери на екрана и съотношения на страните).

Тоест уеб анализите отговарят на въпроси за това как работи сайтът, как целевата аудитория взаимодейства с него. Резултатите от аналитичните изследвания пряко зависят от техния вид и инструментите, които използвате.

Видове уеб анализи

В световен мащаб уеб анализът е разделен на две големи категории: стандартен и анализ от край до край.

Стандартният анализ е насочен изключително към сайта – неговото техническо състояние, брой посетители, действия на потребителите и др.

Анализът от край до край предоставя по-сложни данни. Той помага да се проследи целият път на потребителя – от кликването върху рекламата до изпълнението на целевото действие.

За стандартен уеб анализ добре познати аналитични системи са доста подходящи, а за крайни – по-високоспециализирани.

Основни системи за анализ на сайтове

Google Analytics

Google Analytics е популярна услуга за уеб анализ, която ви позволява да преглеждате източници на трафик, аудитория, реализации, трафик на уебсайтове и др. За удобство можете да конфигурирате изпращане на отчети по имейл и известия за промени в избраните параметри.

StatCounter

Shareware инструмент за уеб анализ с основен набор от функции. Събира данни за посетителите, следи тяхното поведение. Може да анализира всяка страница от сайта поотделно. Важно предимство на StatCounter е възможността да събира статистика за браузъри, търсачки, операционни системи и устройства, използвани от потребителите. Всичко това помага да се създаде по-точен портрет на целевата аудитория.

Reactflow

Друга услуга за уеб анализ, която в сравнение с аналозите предоставя полезна функция – проследяване и визуализиране на пътя на клиента от момента на влизане в сайта до завършване на целевото действие (или напускане). Функциите на Reactflow включват анализ, регистриране на събития и проследяване на грешки. Има тарифа за споделяне за индивидуална употреба. За да използвате всички функции, ще трябва да платите за пълен достъп.

Допълнителни услуги и инструменти за уеб анализ

SimilarWeb

Една от най-популярните услуги за уеб анализ, която ви позволява да изучавате цялостно потребителския трафик, като вземете предвид темата и региона. SimilarWeb разполага с редица полезни инструменти за анализ на конкуренти и анализира както настолни, така и мобилни версии на сайтове. Услугата има безплатен пробен период.

OWOX BI

Разширена платформа за уеб анализ, която автоматично събира маркетингови данни, генерира отчети и ви помага да оптимизирате бюджета си. Безплатен план е достъпен само за Google Анализ. Цялата функционалност се разкрива в платен план — от $42 на месец.

Adobe Analytics

Не е най-популярната, но доста полезна услуга от Adobe, която ви позволява да разделяте посетителите на сайта в категории, да създавате карти за движение на потребителите, да проследявате подозрителен трафик и т.н. Може би основната функция е анализът на възвръщаемостта на инвестициите.

Mixpanel

Удобна услуга с разширен анализ и доста функционален безплатен план. Mixpanel може не само да проследява поведенческите фактори на потребителите, но и да предоставя изчерпателни препоръки за подобряване на производителността. Цялата функционалност на услугата обаче се разкрива само в PRO-акаунта, цената му е от $25 на месец.

Sisense

Гъвкава платформа с инструменти за уеб анализ и безплатен пробен период. Важен нюанс на Sisense е индивидуалното ценообразуване. Цената за интегриране на инструменти на Sisense се изчислява индивидуално за всеки клиент.

Заключение

Уеб анализът е една от най-важните стъпки към подобряване на вашата маркетингова стратегия и повишаване на нейната ефективност. Както виждате, на пазара има десетки различни инструменти за уеб анализ.

Днес комплексният анализ е един от задължителните атрибути за онлайн промоция, увеличаване на продажбите и лоялността на аудиторията. Трябва да знаете, че този трафик трябва да бъде правилно анализиран, за да се използват тези данни за увеличаване на реализациите.

BEKYAROV.NET предлага, безплатни консултации. Може да получите най-добрите напътствия за използване на най-добрите платформи за уеб анализ на вашите сайтове. Бърза реакция при възникнал проблем.

Други публикации