+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво е външна оптимизация (Off-page) на уеб сайтове

Какво е външна оптимизация (Off-page) на уеб сайтове

link-building

Външна оптимизация или Off-page оптимизация е: увеличаване трафика на уеб сайта, увеличаване на неговата позиция в резултатите от търсенето. Грубо казано, този процес включва намиране на подходящи поддържащи сайтове и редовно публикуване на съдържание в тях с връзки(линкове) към вашия сайт.

В същото време специалиста по външна оптимизация също трябва да вземе предвид особеностите на разпределението на връзката между страниците. Освен това растежът на връзките трябва да изглежда органичен: без резки скокове и спадове. Напрример: много по-добре е да добавите по 1 линк на ден, отколкото да добавите 10 за един ден и след това десет дни да не публикувате.

Как се изгражда процесът на оптимизация?

Първото нещо, с което се запознават, когато мислят за оптимизация на външни ресурси, е как изглежда подобен процес. Като начало ние определяме какви задачи ще има промоцията:

 • Оптимизация за високочестотни заявки;
 • Оптимизация за нискочестотни заявки.

Независимо от задачите има само една цел за оптимизация на външни търсачки – естествено увеличаване на потока на качествен трафик към сайта. Четири етапа на промоция ще помогнат да се ускори този процес:

 • Първата стъпка е съставяне на списък с тематични ключови думи и заявки;
 • Семантичното ядро ​​на сайта се създава, независимо или с помощта на специалисти;
 • Създаденият списък с думи трябва да бъде равномерно разпределен по ресурса, хармонично и без спам;
 • Изграден е трафик на връзката, с помощта на който се увеличава авторитетът на сайта;
 • Репутацията на ресурса в очите на търсещите роботи се повишава.
 • Основното при външната оптимизация е принципът, върху който е изградена.
 • Класирането на сайта и издаването в лентата за търсене се основава на неговата популярност сред другите сайтове.

Външни методи за оптимизация

Външната оптимизация на уебсайтове се извършва с помощта на няколко метода. Всеки предприемач избира един от тях в съответствие с предпочитанията си. Основният метод за увеличаване на трафика на връзките и като следствие от авторитета на ресурса е закупуването на връзки на трети страни. Това са специални платформи, които продават връзки към сайтове. Преди да започнете покупката, се убеждаваме в надеждността на продавача. Факт е, че много борси са се превърнали просто в дъмпингова площадка за връзките на други хора, което означава, че имат малък авторитет в очите на роботите за търсене. Връзките от такъв ресурс просто няма да бъдат забелязани по време на индексирането.

Ние също следим скоростта на изграждане на връзки. Зависи от вида на популяризирания ресурс, но е необходимо броят на връзките към сайта да расте:

Постепенно. Бързият растеж на трафика на връзката се разглежда от търсачките като неестествен;

Трябва да изградите връзката гладко, а не в скокове и граници. Трябва да закупите връзки не за един ден, а с определена честота, например да има последователност, за да избегнете подозрителни скокове;

Как да изберем обмен на връзки

Следните пет критерия ще помогнат при оценяването на всеки такъв ресурс:

 • Обменът трябва да е от значение за сайта. Най-добрият вариант е един и същ предмет и регион на разположение;
 • Висок трафик на ресурса. В мрежата има много ненадеждни сайтове с мъртъв трафик;
 • Проверете колко изходящи връзки вече са публикувани в ресурса. Тук има зависимост, обратната на посещаемостта;
 • Сайтът трябва да е оживен, с често актуализирани материали.

Въпросът, който често се задава в началото на външната оптимизация, е: „Колко връзки са ви необходими?“

За съжаление няма точен отговор, във всеки случай ситуацията е различна. Но има видима зависимост. Търговските сайтове като онлайн магазините са по-зависими от връзките. Информационните платформи, новинарски сайтове и лични блогове изискват по-малко маса на връзката.

Основни параметри на поддържащи сайтове

Нека разгледаме основните критерии, чрез които можете да определите поддържащия сайт, който ви подхожда:

Трафик.

Високият трафик индиректно показва, че сайтът е интересен за интернет потребителите. Това означава, че връзките от него могат не само да засегнат класирането, но и да доведат до заинтересованата целева аудитория. Но не преценявайте качеството на сайта само по този показател, тъй като много уеб администратори изкуствено увеличават трафика.

Доверие.

Нивото на доверие на търсачките е един от най-важните показатели при избора. Зависи от количеството и качеството на профила на връзката на сайта. Проблемът е, че не може да се изчисли точно. За да проверите доверието, можете да използвате различни услуги за анализ на конкурентите.

Съответствие на темата.

За да изглеждат естествени връзките и да са от полза за промоцията, е важно сайтът за свързване да е свързан с вашата тема. Например, да кажем, че продавате авточасти. Обратните връзки от автомобилни блогове и форуми работят най-добре.

Спамове.

Колкото повече рекламни и изходящи връзки на сайта, толкова по-висока е неговата спам. Връзка, получена от спам ресурс, няма да повлияе по никакъв начин на класирането ви. В допълнение, такива връзки могат да налагат санкции за неестествен профил на връзката.

Как да получите връзки

Първият от тях е регистрация на сайта в специални каталози. Има много такива ресурси, но трябва да ги изберете внимателно.

Вторият основен начин за получаване на трафик е публикуването на материали на тематични сайтове. Специализирани форуми, публикуване на блогове. За изграждането на естествени връзки трябва да изберете само тематични сайтове. Трябва да се регистрирате там, да покажете активността на създадения профил, като участвате в дискусиите и едва след това можете да оставяте коментари с линк към сайта.

Публикуване на новини. Естествен, полезен трафик може да бъде получен чрез писане на информационни материали. Те трябва да бъде не само интересни, но и полезни за посетителите. Можете да поставите връзка към вашия собствен ресурс в него.

Конкурси и бонуси. Друг начин за привличане на връзки към сайта е да организирате конкурс. Заинтересованите хора ще започнат да изпращат тази информация на приятелите си, може би ще пишат за действието в собствения си блог или на страницата в социалните мрежи. Това ще привлече допълнителен трафик.

Поставяне на полезни материали. Ако показвате съдържание, което съдържа полезна и интересна информация, тогава това може да привлече потенциални клиенти. Посетителите ще започнат да изпращат линка на приятели, да го публикуват в собствените си сайтове, което ще увеличи масата на линка и ще помогне за получаване на допълнителен трафик.

Необходимо е да се анализират сайтовете на основните конкуренти, по региони и теми. Необходимо е да проследите колко връзки има към техните ресурси и можете да започнете да разпределяте бюджет за покупката. Трябва да знаете, че външната оптимизация трябва да работи паралелно с вътрешната оптимизация. Ако тези методи се използват отделно, ефектът ще бъде минимален.

Важен факт, който винаги трябва да помните, е авторитетът на източника, където е поставена връзката към ресурса. Ако той има лоша репутация или сайтът е в черния списък на търсачката, тогава няма да бъдат взети предвид при индексирането. И в крайни случаи такива връзки могат дори да понижат сайта, към които те се свързват. Затова трябва да бъдете много внимателни.

Основните начини за външна оптимизация

Външната оптимизация включва следните методи:

Маркетингът – във форуми и сайтове с рецензии. Това прави профила на вашата връзка по-разнообразен. Освен това положителните отзиви за компанията увеличават доверието на целевата аудитория.

Контент маркетингът е публикуване на съдържание в тематични ресурси. Тези връзки са най-важните. Но за да ги получите, трябва да отделите много време за подготовка на висококачествено съдържание.

Регистрация в каталози. Сайтовете с директории също могат да бъдат допълнителен източник на клиенти, тъй като те се посещават от аудитория, интересуваща се от вашите услуги.

Социални мрежи. Активността в социалните медии също има положителен ефект върху класирането в Google. Това показва, че компанията е ориентирана към клиента и поддържа контакт с целевата си аудитория.

Обменът на връзки е един от най-рисковите методи за външна оптимизация. Факт е, че Google се борят активно с ресурси, които продават и купуват външни връзки.

Как обратните връзки влияят на класирането на уебсайтове?

Търсачките виждат естествените връзки като положителни „гласове“ за вашия сайт. Търсачките свързват връзките на вашия сайт със способността на вашия сайт да отговаря на потребителските търсения.

Мога ли да използвам автоматично създаване на връзка?

Не. Google има строги указания за предотвратяване на този тип поведение и санкционира сайтове, които имат неестествени връзки. Цялото изграждане на връзки трябва да е напълно органично.

Други публикации