+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво е фирмена идентичност на онлайн магазин

Какво е фирмена идентичност на онлайн магазин

corporate-identify

Фирмената идентичност на онлайн магазин е набор от дизайнерски елементи, които го правят уникален и разпознаваем. Използват се специални шрифтове, цветове, графики и други инструменти. Използват се и в социалните мрежи и печатни материали.

Какво включва фирмената идентичност:

Лого. Използва се за онлайн магазин, печатни материали, сувенири.

Фирмени цветове. Набор от цветова палитра, използвани при дизайна на уеб сайтове. Използва се и върху печатни материали.

Шрифтове. Личните шрифтове спомагат за повишаване на информираността. Използват се във всякакви материали, свързани с фирмата.

Как работи? Например, как изглежда шрифта на логото за Coca-Cola, Adidas, Pepsi. Те веднага предизвикват асоциации за продукта.

Слоган – запомняща се сентенция, фраза или мото. Това също е част от фирмената идентичност. Достатъчно е да се направи в прост и запомнящ се стил. Купувачите бързо ще го запомнят. Дадената фирма може да бъде разпозната по слогана.

Елементите на фирмената идентичност са разработени от дизайнер. Първоначално се провеждат пазарни проучвания, изучават се конкурентите и целевата аудитория. Чрез анализът става ясно как правилно да се разработи фирмената идентичност, така че да е удобна на посетителите при посещение на страниците на онлайн магазина.

За какво служи фирмената идентичност?

Фирмената идентичност изпълнява няколко задачи за онлайн магазина:

Добър имидж на онлайн магазина. Посетителите са на мнение, че само сериозни фирми, които отдавна са на пазара, могат да създадат уникален стил. Това увеличава лоялността на клиентите.

Разпознаване. На фона на силната конкуренция трябва да изпъкнете и да бъдете разпознаваеми. Потребителите ще започнат да разпознават вашия онлайн магазин сред десетки или стотици конкурентни фирми. Фирмената идентичност е лесно разпознаваема както в дигиталното пространство (социални мрежи, онлайн реклама и т.н.), така и в офлайн (търговски обекти, маркови пакети, сувенири и др.).

Намалени разходи за реклама. Инвестирането в разработване на фирмена идентичност за онлайн магазини ще намали рекламните разходи в бъдеще.

Трябва да се създаде фирмена идентичност за вашия онлайн магазин, ако:

Току-що сте отворили магазин и искате да изпреварите конкурентите и да влезете в голямата търговия;

Ако сте на пазара от много години, усещате как младите фирми ви догонват, искате да укрепите имиджа си;

Имате напредък в бизнеса и искате да отидете на ново по-високо ниво.

Много фирми, работили дълго време на пазара, стигат до извода, че трябва да създадат онлайн магазин. Това им позволява да разширят аудиторията си, да запознаят посетителя с предлаганите от вас продукти по-подробно и да направят поръчка по всяко време.

Каква е разликата между дизайна и фирмената идентичност?

Дизайнът е специфичен набор от инструменти, който улеснява създаването и актуализирането на продуктите въз основа на стойностите на марката и преследваните идеи. Добър пример за работеща система при проектирането е набор от знаци. Например, пътувайки до която и да е държава по табела ще разпознаете пешеходния преход. Друг пример: няма значение в коя държава сте закупили смартфона си и на какъв език е. Винаги можете да намерите бутона на плейъра чрез разпознаваемия триъгълник.

Каква е разликата между дизайна и фирмената идентичност на онлайн магазина?

На първо място, системата за проектиране е разработена за вътрешната среда на фирмата. Дизайнерите, маркетинга, рекламодателите се нуждаят от това. Фирмената идентичност е необходима за крайния потребител – клиента.

Системата за проектиране е в състояние да реши няколко проблема едновременно:

Позволява да създавате няколко онлайн магазина в същия стил;

Спестява време на дизайнерите, тъй като включва библиотеки, оформления и модели;

Не се губят данни при прехвърляне от проект на други дизайнери.

За сравнение, ето как изглежда системата за дизайн и фирмената идентичност:

Това, което е включено във фирмената идентичност, е включено и в системата за дизайн. Но основната разлика е в различните цели. За да бъде точно следвана фирмената идентичност, фирмата се нуждае от марка или бранд.

Какво е марка или бранд и за какво е служи:

Представете си, че вече имате фирмена идентичност за онлайн магазин. Логото, шрифтовете, цветовете са готови. Решили сте да направите печатни продукти: тетрадки, визитки, рекламни брошури. Но има шанс логото да промени формата си по време на печат. Кръгът ще добие овал, а равнобедрения триъгълник ще стане по- удължена фигура. Фирмените цветове също могат да се различават. За да избегнете това, се нуждаете от бранд (визуалните елементи, атрибути на марката).

Това е инструмент, който ви помага лесно да изграждате отношения с рекламни компании, партньори и клиенти. Това е един вид набор от правила, на които една фирма разчита, когато се появи на пазара. Брандът е част от фирмената идентичност.

Марката или бранда е необходима за:

  • Разпознаване от целевата аудитория;
  • Разпознаване на концепцията на марката, нейното позициониране на пазара;
  • Идентифициране на ключови идеи и цели;
  • Определяне на фирмените стойности;
  • Създаване на фирмена идентичност;
  • Дефиниране на концепцията за промоция на марката;
  • Създаване на необходимата комуникация в рамките на фирмата.

Марката показва предпоставките, задачите, целевата аудитория на проекта с техните нужди и решението на задачите на потребителя. Също така са представени креативни идеи за изпълнение на проекта с определението за цветове, шрифтове и други графични елементи.

Заключение

Фирмена идентичност за онлайн магазин е неразделна част, ако една компания иска да расте и да се развива. Тя включва много елементи за повишаване на информираността за марката и повишаване на доверието на посетителите. Разработването на фирмена идентичност за онлайн магазин се състои от сложната работа на дизайнерите, маркетинга и други специалисти.

Други публикации