+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво представляват сателитните сайтове и за какво служат?

Какво представляват сателитните сайтове и за какво служат?

website-trendsИма много различни SEO стратегии за извеждане на вашия сайт на челни позиции в търсачките. Един от най-старите е създаването на допълнителни сайтове или сателити. Тази тактика се счита за противоречива, тъй като е забранена от търсачките. Разбираме в детайли защо са необходими сателитните сайтове, как помагат при SEO оптимизацията и какви трябва да бъдат, за да не попаднат под санкциите на Google.

Сателитни сайтове: какво представляват и защо са създадени?

Сателит (satellite) е допълнителен сайт (или мрежа от сайтове), който се създава с цел развитие и увеличаване на трафика към основния сайт (акцептор). Обикновено е посветен на един или повече раздели на основния уеб ресурс. Например, ако имате уебсайт за интернет маркетинг, тогава сателитът ще съдържа съдържание само за една конкретна посока – контекстна реклама или SEO.

Уеб администраторите използват сателити, за да затворят няколко SEO задачи:

 1. Челни позиции в търсачките. Мрежата от сателити ви позволява да изведете в ТОП резултатите от търсенето за определени ключови заявки не един уеб проект, а няколко наведнъж и съответно да „преместите“ конкурентите на по-ниски позиции. В този случай основният уеб ресурс ще заема по-висок ред.
 2. Изграждане на връзки в мрежата от сателити с цел последващо прехвърляне към основния уебсайт. Броят на външните препратки играе важна роля при класирането на уеб ресурса. Колкото повече от тях, толкова по-високо е нивото на доверие на роботите за търсене. На сателитите обикновено се добавят уеб адреси. Така получавате две предимства наведнъж: не е необходимо да преговаряте със специални борси за поставяне на връзки, не е нужно да се притеснявате, че url ще бъде изтрит, защото вие сами ги управлявате. Но имайте предвид! Съвременните алгоритми на търсачките дават предпочитание не на количеството, а на качеството на външните връзки и оценяват авторитета на донорските сайтове.
 3. Получаване на трафик за заявки с ниска честота. Сателитните сайтове са тясно фокусирани, те привличат по-целенасочен трафик за нискочестотни заявки. Например за агенция за недвижими имоти се създават отделни ресурси с апартаменти в определени жилищни комплекси. Конкретна тема ви позволява да получите висококачествен трафик, който може да бъде прехвърлен към основния сайт.
 4. Формиране на потока от посетители към основния уеб ресурс. На някои сателити веднага се настройва автоматично пренасочване, което помага за увеличаване на трафика.
 5. Популяризиране на стоки и услуги в случай, че има проблеми с основния сайт. Например върху него се извършва техническа обработка.

Видове сателити

Донорските сайтове имат няколко класификации. Ето две от основните.

В зависимост от структурата и съдържанието сателитите се делят на три вида.

Статични сателити

Прости сайтове, които се състоят от една или повече уеб страници и често се създават по готови шаблони. Те са от същия тип, рядко се актуализират и обикновено се хостват на безплатни хостинги. Статичните сателити са трудни за насърчаване, така че основната им сила е техният брой.

Динамични сателити

По-качествени и по-сложни като структура уеб проекти, разработени на базата на популярната CMS. За разлика от статичните, те се актуализират редовно и съдържат полезно и уникално съдържание, което може да бъде от някаква стойност за потребителите. Създаването им изисква повече усилия и разходи, така че разработчиците се опитват да защитят динамичните сателити от забрана от търсачките, доколкото е възможно. Например поставяне на отделни хостинги, домейн зони и регистрация за различни хора.

Входна врата или целева страница

Вратите са проектирани да пренасочват трафика към основния сайт. Обикновено те са с лошо качество, генерират се автоматично и не носят никаква полза за посетителите. Търсачките са най-строги с тях, тъй като те силно „запушват“ проблема и подвеждат потребителите. Поради това такива сателити съществуват само няколко месеца.

Донорските сайтове се отличават и с начина, по който се популяризират, с други думи, „нивото на развитие“.

Третото ниво (черни сателити) съдържа статии, копирани от други сайтове и има голям брой връзки с ниско качество. Поради това те често биват забранявани от търсачките. При популяризирането на черни сателити скоростта има значение, а не качеството.

Второто ниво (сиви сателити) – пренаписване или нискокачествено копирайтинг се използва за запълване на сайтове, предоставящи предимно уникално съдържание. Методите за оптимизация са по-малко „агресивни“ в сравнение със сайтовете от трето ниво, но сивите сателити също се откриват доста лесно от търсачките.

Първо ниво (бели сателити) – за тях се използват бели методи за промоция. Създава се уникално и оптимизирано съдържание за изискванията на търсачките, разработва се добре обмислена и лесна за използване структура. „Белите“ ресурси генерират висококачествен трафик и значително помагат за популяризирането на основния сайт.

Обикновено SEO специалистите използват трислойна сателитна мрежова схема. „Черните“ сателити насърчават сайтове от второ ниво, а те от своя страна влияят върху оптимизирането на „белите“ ресурси.

Друго разпределение на сателитни сайтове – по предназначение са:

 1. „спомагателен“ – създаден за насърчаване на основния ресурс;
 2. директориите са платформи, доминирани от външни връзки;
 3. за продажба – основната им цел е увеличаване на продажбите на определена категория стоки или услуги.

Как правилно да използваме сателитите?

Популяризирането на уебсайтове с помощта на сателити се нарича Black Hat SEO – черни методи за оптимизация, забранени от търсачките. Въпреки факта, че черната шапка SEO често е не по-малко ефективна от традиционните начини за повишаване на класирането на уеб ресурс, тя има един съществен недостатък, който отменя всички предимства – санкции и филтри на търсачките. В резултат на това Google може напълно да изключи вашия сайт от резултатите от търсенето.

Не се препоръчва използването на черни SEO методи, по-добре е да се обърнете към опитни SEO специалисти, които ще ви помогнат с оптимизацията за търсачките на вашия уеб ресурс в съответствие с всички изисквания на Google.

Ако все пак решите да опитате този метод за SEO промоция, следвайте няколко правила, които ще ви помогнат да избегнете санкции:

 • използвайте схемата на тристепенна сателитна мрежа;
 • създавайте висококачествено и уникално съдържание. Периодично обновяване на съдържанието на сателитите;
 • не злоупотребявайте с броя на връзките. Ако един донор включи уеб адреси към други сателити и допълнително към основния сайт, той бързо ще бъде блокиран;
 • хоствайте основния сайт и сателитите на различни хостинги и изберете отделни акаунти за регистрация на домейн;
 • когато създавате донори според готови шаблони, използвайте различен дизайн и CMS (за динамични сателити);
 • важно е предметът на спомагателния ресурс да е свързан с посоката на ключовия проект;
 • не посочвайте едни и същи контакти на основния уеб ресурс и сателити.

В заключение

За да не бъдат забранени от търсачките, не създавайте подходящи условия за тях. Използвайте честни методи за SEO промоция, следете актуализациите на алгоритъма, за да реагирате на промените своевременно и да оптимизирате сайта по текущите изисквания. Играйте по правилата и тогава ще можете да постигнете отлични резултати в дългосрочен план.

Други публикации