+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво са „често задавани въпроси” и защо са необходими

Какво са „често задавани въпроси” и защо са необходими

faq

Страница с често задавани въпроси – ключов раздел на всеки сайт. Тук можете да намерите отговори на най-популярните въпроси и често срещани възражения на купувачите.

Тя решава и други проблеми. Например, увеличава доверието на клиентите чрез демонстриране на познания за предоставяните услуги или продаваните стоки.

Често задаваните въпроси отговарят на въпросите на потребителите, премахва техните притеснения и страхове, намалява броя на оплакванията и отрицателните отзиви. Дори има положителен ефект върху промоцията на уебсайтове, подобряване на навигацията чрез уеб ресурс.

Ако сайтът няма страница с често задавани въпроси – добавете. В противен случай ще загубите много.

Кога ми трябва страница с „често задавани въпроси”?

Как да разбера – трябва ли да създам страница с често задавани въпроси? Задайте си два въпроса. Първо, клиентите често задават едни и същи въпроси? И второ – има ли план за създаване на съдържание (или нови целеви страници), към което ще се свържете от раздела „често задавани въпроси”, като по този начин ще превърнете потребителите в реални купувачи?

Вижте също: 8 ефективни начини за насърчаване на вашия бизнес чрез социалните мрежи

Например, определена фирма излиза с такъв коефициент. В раздела с често задавани въпроси се пише малък параграф, за да може потребителите да използват нейните услуги. Просто и ефективно. Въпреки че можете да мислите за други начини за преобразуване на посетителите в клиенти.

Какви въпроси трябва да напиша в секцията „често задавани въпроси?

И така, решено е да се създаде страница с често задавани въпроси на сайта. Но къде да вземем въпросите? Просто страницата за поддръжка или фирмена поща с входящи писма – и изберете.

При избора на въпроси се препоръчва да се вземе предвид:

 • – Уместност (ако регистрирате ключови думи – те могат да отидат на страницата с често задавани въпроси от Google;
 • – Практически ползи (няма смисъл да отговаряте на безполезни и не интересни въпроси);
 • – Възможности (въпросите трябва да включват, а отговорите трябва да затворят възраженията и да превърнат потребителите в купувачи).

Също така помислете как да ги формулирате правилно. Прекалено дългите и объркващи формулировки отблъскват.

Ако получите много въпроси, групирайте ги в категории:

 • – „На продуктите“;
 • – „Условия за доставка“;
 • – „Условия за плащане“;
 • – Размерът“;
 • – „Активиране на промо кодове.“

Така потребителите могат да отидат до желания раздел и да намерят отговорите.

Ако в пощата нямате емейли за техническа поддръжка и писма? Разгледайте страниците с често задавани въпроси на конкурентите. Или прочетете отзиви за продукти или услуги в сайтове. Можете да разгледате тематични форуми, където потребителите често задават различни въпроси.

Вижте също: Маркетинг в социалните мрежи

Как да отговоря на въпроси в раздела Често задавани въпроси?

Правилното позициониране на отговорите е ключът към успеха. Ако въпросът се отнася до недостатъци на продукта или некачествена услуга, той може да бъде победен по положителен начин. Компетентните отговори са чудесен начин за демонстриране на познания в областта, характеристиките на продукта и пр. Но основното е да не излизате твърде далеч и да отговаряте с прости и разбираеми за потребителите думи.

Въпросите се съставят от името на клиента. Например „Какво аз …“. И в отговорите, които трябва да се свържете с него – „Можете да …“.

Полезни насоки за често задавани въпроси:

 • – Създайте прост, разбираем език;
 • – Когато отговаряте на въпроси, се съсредоточете върху целите, които искате да постигнете;
 • – Допълнете отговорите с видео или снимки (ако е подходящо);
 • – Разредете страницата с често задавани въпроси със забавни въпроси и отговори, добавете малки забавни елементи (ако това съответства на духа на марката);
 • – В края на секцията, не забравяйте да насърчите потребителя да предприеме действие за преобразуването му в клиент.

И не забравяйте да поставите съответните връзки в отговорите. Помислете каква логична стъпка могат да предприемат потребителите, след като прочетат отговора, и дайте възможност да отиде до желания раздел с 1 щракване (за да закупи продукт или да поръча услуга).

Как разделът Често задавани въпроси помага за популяризирането на сайта?

Обикновено се създава страница с често задавани въпроси, за да отговори на въпроси. Затваряне на възраженията на клиентите и частично облекчаване на обслужващия персонал. Втората причина, поради която създават страницата с често задавани въпроси, е да подобрят резултатите от промоцията на уебсайтове.

Как работи?

Като отговорите, вие свързвате с конкретни страници. Това подобрява поведенческите фактори и съответно позицията в екстрадицията.

Вижте също: Как да изберем домейн за вашия сайт.

Отговорите могат да се показват в Google. Често потребителите търсят информация, свързана с вашата област, а не с компанията. Но в крайна сметка те стигат до сайта и по възможност стават клиенти. За целта е необходимо само компетентно да оптимизирате съдържанието или целевите страници за ключови думи.

Къде да публикувам раздела с често задавани въпроси?

Зависи от спецификата на бизнеса. Ако се съсредоточите върху поддръжката на клиенти, публикувайте секцията с често задавани въпроси на страницата, където се намират контакти за връзка с консултанти. Потребителите първо ще прочетат отговорите, а след това, ако не намерят необходимата информация, ще се обадят на мениджърите.

Ако продавате стоки – разделът с често задавани въпроси се намира в навигацията на сайта (в главното меню).

Ако главното меню е пълно, връзката към страницата с често задавани въпроси се поставя в долната част на сайта.

Можете да го публикувате на страниците с продукти. Например, като направите част от описанията или публикувате в края (след отзиви от клиенти).

Как да създадете страница с често задавани въпроси?

Дизайнът на страницата с често задавани въпроси е по ваша преценка. Няма готови шаблони и собствениците на сайтове сами избират списък с въпроси. Но има универсални такива, подходящи за всякакви области:

 • – Как да направите връщане на стоки?
 • – Какви опции за доставка са налични?
 • – Как да изберете правилния размер?
 • – От какво е направен продуктът?
 • – Получих дефектен продукт: какво да правя?

Когато отговорите на стандартните въпроси – преминете към подробните, свързани с Вашия бизнес. Вземете ги от вашата пощенска кутия за поддръжка.

Ето няколко примера:

 • – Безопасността на информацията. Уверете клиентите, че личните им данни са криптирани и анонимни.
 • – Безопасност на продукта. Покажете, че продуктите на компанията са безвредни за здравето и околната среда.
 • – Ключови чипове Посочете какво се отличава от многобройните конкуренти („продуктите са направени от естествени материали“, „при поръчка на количеството N – ние доставяме безплатно“).
 • – Инструкции за използване на стоките. Обяснете на клиентите как да използват продукта. Особено, ако има сложна структура и се използва за различни цели.
 • За да извлечете максимума от раздела с често задавани въпроси, следвайте тези прости указания:
 • – Поставете раздела там, където потребителите са почти готови да направят покупка;
 • – Добавете го в навигационното меню, към страницата за поддръжка или страницата „Контакти“;
 • – Не забравяйте периодично да актуализирате често задаваните въпроси, тъй като потребителите редовно имат нови въпроси.

Заключение

Вече знаете защо е необходима страницата с често задавани въпроси. Често е забравена и изобщо не е създадена. Но с правилния подход, дори от „безполезна“ страницата става важна: разтоварва се екипа за поддръжка, увеличава се лоялността на потребителите към марката, демонстрира се достоверност и добри познания по темата, подобряват се резултатите от SEO.

Нуждаят ли се всички сайтове на страница с често задавани въпроси? Да. Може би не е необходима за информационни сайтове и блогове ….

Други публикации