+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво трябва да знаете, преди да отворите онлайн магазин?

Какво трябва да знаете, преди да отворите онлайн магазин?

Изграждането на добър сайт за електронна търговия е доста сложно. Можете да поемете тежестта и да опитате сами да разработите уеб разработката с риск да допуснете критични грешки или да поверите това на Васил Бекяров, който се занимава 15 години с изработка на уеб сайтове за електронна търговия. Преди да решите какво да правите с вашия проект за електронна търговия, трябва да прочетете тази статия.

Така или иначе, успехът на сайт за електронна търговия зависи от редица фактори.

Повечето онлайн магазини се затварят след една година, неспособни да устоят на конкуренцията. Защо се случва това? Защо някои видове електронна търговия са успешни и издържат изпитанието във времето, а някои просто изчезват след кратък период от време?

Много амбициозни предприемачи наивно вярват, че е много лесно да се създаде уеб сайт от нулата, да го напълните с продукти и след това да реализирате огромни печалби. Истината е, че онлайн бизнесът е също толкова труден за управление, колкото офлайн бизнесът и с него трябва да се работи внимателно и последователно.

Кои са предимствата и недостатъците на електронната търговия?

Предимства и недостатъци на отварянето на онлайн магазин в сравнение с реален магазин

Предимства на обикновен магазин (офлайн)

 • Възможност за пълна оценка на продукта: виждате, правите проверка за качество, измервате, помирисвате и т.н.
 • Повишава се доверието на потенциалните купувачи.

Недостатъци на обикновен магазин (офлайн)

 • Високият праг за навлизане в бизнеса изисква големи инвестиции (обновяване на помещения, закупуване на търговско оборудване);
 • Големи месечни разходи поради отдаване под наем на търговски площи.
 • Карантина заради коронавируса.

Предимства на сайтовете за електронна търговия

 • Относителен нисък праг за влизане в малък бизнес;
 • Подобряване на ефективността на управлението на бизнеса (мобилност);
 • По -малко проверки и административни бариери от държавата и органи;
 • По -ниска цена на продукта (като конкурентно предимство) поради ниските месечни разходи.

Недостатъци на сайтовете за електронна търговия

 • Ниско ниво на доверие на потенциалните купувачи в новооткритите онлайн магазини;
 • Загуба на купувачи поради невъзможността да се направи оценка на продуктите преди закупуването им.

Както бе споменато по -горе, успехът на онлайн магазина зависи от редица фактори, които условно могат да бъдат разделени на две групи:

 • Качеството на онлайн магазина – спазване на техническите и потребителските изисквания;
 • Качеството на бизнеса – възможностите на самата компания и т.н.

Успехът на бизнеса зависи 70% от качеството на сайта, а 30% – от самите предприемачи.

Какво съдържат най -добрите сайтове за електронна търговия?

Висококачественият и модерен уебсайт за онлайн магазин се състои от голям брой елементи, които влияят пряко върху решението на потребителя да закупи. Нека обсъдим някои от тях:

Дизайн на магазина.

Първото впечатление е най-важно. Поставете се на мястото на купувача, който влиза в офлайн магазин, където никога не е купувал продукт. Решението ви за покупка може лесно да бъде повлияно – от атмосферата в магазина, как е структуриран и организиран, неговата чистота, декор и др. Въз основа на тези елементи можете да си съставите мнение и да решите дали да купите или да си тръгнете.

По същия начин онлайн търговците си създават мнение от външния вид и дизайн на уеб сайта. По този начин появата на уебсайт играе решаваща роля за успеха на бизнеса.

Преди да изберете дизайн за бъдещ онлайн магазин, трябва да анализирате потенциалните посетители. Дизайнът трябва да съответства на продукта, който ще продавате. Ако магазин продава стоки като храна, дизайнът на сайта трябва да бъде универсален. Дизайнът на уебсайт за електронна търговия трябва да се хареса както на мъже, така и на жени от всички възрасти.

Инвестирате в онлайн бизнес, затова поръчването на професионални услуги за уеб дизайн е добра идея. За нови онлайн магазини е важно да наемете опитен специалист по корпоративна идентичност.

BEKYAROV.NET предлага уникален уеб дизайн, лого, банери, брошури, визитки и всякакви изображения.  Той предлага цялостни услуги, тъй като всички детайли влияят върху успеха на онлайн бизнеса – включва SEO услуги. Невъзможно да се създаде бизнес уебсайт, без да се знаят основните принципи за популяризиране на бизнеса в Интернет.

Използваемост

Обикновено онлайн магазините съдържат голям брой страници. И ако използваемостта на уебсайта е неубедителна, тогава потребителя се обърква и собственикът на сайта в крайна сметка губи клиенти.

Сайтът на магазина трябва да бъде интуитивен и лесен за използване. Всеки потребител на Интернет е свикнал с определена навигационна схема. Те знаят, че секцията за контакти често е в горния десен ъгъл, докато менюто на сайта често е в горния ляв ъгъл. Следователно използваемостта е много важна за удобството на посетителя. На пръв поглед той трябва да знае къде да кликне, за да намери това, което го интересува. В други случаи лошата използваемост обрича сайта. Затова е по -добре да получите професионална помощ за вашия уебсайт.

Продуктова карта

Добрата продуктова карта трябва да съдържа заглавие, призив за действие, кратко описание на продукта, а дизайнът подчертава продукта. Всичко това трябва да бъде направено правилно, за да привлече повече кликвания.

Всеки компонент и функционалност на онлайн магазина е от съществено значение за по -добро потребителско търсене, което води до увеличаване на продажбите. Следователно успешният онлайн магазин трябва да съдържа следните основни компоненти:

 • Функция за търсене в сайта по име на продукт, код на продукта, конкретни заявки;
 • Филтри за търсене на продукти по отделни параметри;
 • Онлайн комуникационна функция с консултант;
 • Функция за сравнение на продукти, добавяне на продукт към любими;
 • Платежни функции, свързани с надеждни банкови системи.

Един добър уебсайт за електронна търговия съдържа голям брой продукти, които карат посетителя от първото щракване върху сайта до покупката. Много е важно да се избягват грешки, които могат да доведат до катастрофални последици.

Спецификата на уебсайта за електронна търговия зависи от платформата. Препоръчваме ви да изберете правилното решение за електронна търговия за вашия онлайн магазин, за да избегнете някои проблеми и да преминете към друга платформа след няколко месеца.

Други публикации