+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да намерим и премахнем дублиращи се страници на сайт?

Как да намерим и премахнем дублиращи се страници на сайт?

duplicate-pageПоявата на дублирани уеб страници на сайт е проблем, който често причинява рязък спад в позициите в резултатите от търсачките и намаляване на броя на посетителите. А това намалява доходите, които собственикът на онлайн магазин, блог или онлайн портал получава.

Друго следствие от появата на дубликати е загубата на страници от издаването на Google. В този случай посетителите никога не могат да видят категории, карти за продукти или полезни статии, за които е направена най-високата оферта.

Защо дублиращите страници са лоши?

Причините за дублирането на страниците могат да бъдат различни:

  • Автоматично генериране;
  • Грешки в структурата на сайта;
  • Неправилно разпределение на един клъстер на две страници и други.

Дублиранията на страниците са лоши тъй като търсещите ботове класират страниците по-лошо. И колкото повече такива страници, толкова повече сигнали за търсене на ботове, че този сайт не е достоен да бъде в горната част на списъка.

Какво се случва със сайт, който има дублирани страници?

Позицията му е намалена. И двете страници с едно и също съдържание, губят позицията и трафика си.

Процентът на уникалност на текстовото съдържание е намален. Поради това уникалността на целия сайт ще намалее.

Намалява тежестта на URL адресите на сайта. За всяка заявка само една страница влиза в резултатите от търсенето, а ако има няколко еднакви страници, всеки от тях губи позиции.

Времето за индексиране се увеличава. Колкото повече страници, толкова повече време отнема ботът да индексира вашия сайт. За големите сайтове проблемите с индексирането могат значително да повлияят на трафика при търсене.

Забрана от търсачките. Като цяло може да ви отстранят за неопределено време.

Като цяло става ясно, че никой не се нуждае от дубликати. Нека да разберем как да намерим и неутрализираме дублиращи се страници в даден сайт.

Как да открием дублиращи се страници?

Първото нещо, което трябва да направите, преди да премахнете дублиращите се уеб страници, е да намерите причината за този проблем. В повечето случаи това са:

CMS недостатъци. Популярните двигатели са проектирани да опростят процеса на създаване на сайт веднага след хостинг под наем и регистрация на домейн. Казано по-просто, дори потребителите с технологични умения могат лесно да създадат блог или онлайн магазин на WordPress или OpenCart за 15-30 минути. Въпреки това, често настройките са несъвършени и могат да причинят различни проблеми на сайта. Включително дубликати.

Неправилни настройки на филтъра и търсенето. Ако филтрите са инсталирани в категориите на онлайн магазина, вероятно уеб търсачките ще индексират страници с филтрирани резултати. Съдържанието им, дори при избора на различни групи филтри, може да бъде идентично, в резултат на което се генерират много дубликати. Същата история с вътрешно търсене в сайта. Генерираните страници с резултати могат да бъдат еднакви за подобни заявки. И в този случай премахнете дублиращите се страници на сайта трябва да бъде бързо.

Грешки и пропуски в структурата. Представете си ситуация: уебмастър, който се занимава с поддръжка на онлайн магазин за дамски обувки, е решил да създаде отделни категории за групи продукти със същия размер. Но не е взел предвид, че модел № 1, модел № 2 и модел № 3 са представени в три размера едновременно: 36, 37 и 38. В резултат на това всеки от тези модели попада в категориите „Обувки 36 размера“, „Обувки 37 размера“ и „ На сайта се появяват обувки с размер 38 и три еднакви секции, които се различават само по заглавия и мета тагове.

Разглеждане на сайт в специализирана програма

Screaming Frog SEO Spider (това е уебсайт, който ви позволява да обхождате URL адреси на уебсайтове, за да анализирате и направите одит на технически и локални SEO) подходящ е за намиране на дубликати. Стартира сканиране и след него се проверяват дублиращите се в URL адреси в директорията.

Онлайн услуги

Duplicate Cleaner – SearchMyFiles, Fast Duplicate File Finder и други.

Избират се от 5 до 7 типични страници на сайта. Например, това може да бъде: главна, дистрибуторска, продукти, страница за услуги, статии в блога, както и други важни страници в зависимост от вида на сайта.

Въвежда се в полето „Търсене на дублирани страници“ и се кликва върху бутона търсене:

Google Search COnsole за уеб администратори.

Можете да намерите дублиращи страници, използвайки собствените си инструменти за търсене – Google Search Console.

Как да премахнете дублиращите се страници в даден сайт?

Има много начини да се справите с дублиращи се страници. Ако е възможно, струва си да използвате ръчния метод. Но такава възможност не винаги е налична, защото тук са необходими сериозни умения за програмиране: като минимум, трябва да сте добре запознати с функциите на CMS на вашия сайт.

Други методи не изискват специализирани знания и също могат да дадат добър резултат. Нека ги разделим.

Пренасочване 301

Статус 301 означава, че уеб ресурсът (страницата) е преместен за постоянно на нов уеб адрес. Уеб клиентите не бива да ползват повече стария уеб адрес и от сега нататък трябва да използват новия уеб адрес.

Пренасочване 301 е най-надеждният начин да се отървете от дублирането, но в същото време е най-взискателният към професионалните умения на програмиста.

Други публикации