+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да правим пари с Google Adsense

Как да правим пари с Google Adsense

Google Adsense е един от най-лесните начини да монетизирате вашия уеб сайт. Може и да не станете милионер от използването на Adsense, но с малко повече труд, късмет и преди всичко знания,може да постигнете стабилен източник на приходи.

Колко мога да направя с Google Adsense?

Това е въпрос, който почти всеки задава, преди да сложи Adsense реклами на своя уеб сайт. Няма еднозначен отговор на този въпрос – някои уеб мастъри успяват само с един, единствен сайт да реализират месечни приходи, колкото една заплата. Но има и такива, които с 10 сайта не могат да покрият разходите си за хостинг.

 

Колко ще спечелите с Google Adsense зависи от много фактори. Някои от тези фактори не зависят от вас, като например: общото състояние на икономиката или от Google не са успели да привлекат достатъчно рекламодатели. Въпреки това, има множество фактори, които зависят изцяло от вас. Например, ако имате един сайт само с 10 страници, то се очаква да направите по-малко пари, отколкото ако сайтът Ви разполага с 10 хиляди вътрешни страници. По принцип, колкото повече уникално съдържание имате, толкова повече пари ще правите.

1.Изберете печеливша ниша

В допълнение към огромния обем на вашия сайт, има множество фактори, които ще определят размера на вашата печалба. Един от първите фактори за това е нишата на вашия уеб сайт. Различните ниши не са равно заплатени – има повече и по-малко печеливши ниши. Има ниши, като например здравето и финансите, където стойността на един клик е висока, но има и общи ниши като география, история и култура, където може да не спечелите почти нищо с Adsense.

Избраната от вас ниша трябва да е добре заплатена, ако искате да постигнете високи печалби от Google Adsense. Вярно е, че скъпоплатените ниши са и с най-голяма конкуренция, но дори и в най-конкурентната ниша винаги има място за още един добър сайт. След като изберете подходящата ниша, трябва да подберете правилните ключови думи и да започнете процеса на СЕО оптимизация на вашия уеб сайт. За да намерите високоплатени думи, използвайте инструмента на Google за това – AdWords.

2. Поставете рекламите на видими места в уеб сайта

Стратегическото разположение на рекламите е един от най-важните елементи, за реализиране на печалби от Google Adsense. Съвсем логично, когато поставим рекламите на по-видими места, кликванията върху тях ще се увеличат значително.Най-добрите места за поставяне на реклами са „хедъра“(в горната половина) и в самото съдържание на сайта (в самата статия). Добре е да експериментирате с позиционирането на рекламите, ако местата на които са били до сега не дават желаните резултати, преместете ги и отчетете резултата.

3.Оптимизирайте рекламите за висок CTR (Click thru Rate)

Стратегическото разположение на рекламите е много важно, но има и други аспекти, на които трябва да обърнем внимание.Един от тези аспекти е CTR, това е отношението на кликове/импресии или по просто казано ако имаме 1000 показвания на страница и един клик – 1/1000 = 0.1% CTR. Ето няколко съвета, как да настроим рекламите с цел привличане на повече кликове:

Изберете правилния размер на рекламата

Adsense предлага множество размери и формани на своите реклами като: квадради, правоъгълници, бутони и барове, но истината е, че само някои от тях имат добра реализация.Google препоръчва размерите 300 х 250, 338 х 280, 728 х 90, 160 х 600. Първите два вида банери да най-подходящи за вграждане в самия текст, третият е подходящ за поставяне под хедъра на сайта, а 160 х 600 работи най-добре в лявата или дясна част на сайта. Разбира се, може да експериментирате  и с другите налични размери, като така най-добре ще разберете, кои от тях показват най-добри резултати.

Изберете няколко рекламни елемента

На една страница  в уеб сайта си имате право на 3 рекламни елемента, три елемента с връзки и две полета за търсене. Това означава, че за рекламните елементи и за елементите с връзки трябва да изберете различни видове, за предпочитание и различни размери. Например може да изберете едно табло 728х90 или 160х600 за хедъра и лявата или дясна лента на сайта и още един квадрат 250х250 за вграждане в текста. Що се отнася до избора на рекламите, Вие имате право да избирате между три вида – текстови реклами, текстови и изображения и само изображения. Обикновено  стандартните текстови реклами работят най-добре, защото изображенията са твърде натрапчиви и понякога дори дразнят потребителите.

Използвайте елементи с връзки

Често срещана грешка, е че много хора не използват елементите с връзки, а залагат само на рекламните елементи.  Връзките могат да надминат обикновените реклами по кликаемост, защото те са много по-малко натрапчиви и ако ги смесим с менюто си, вероятността хората да кликат там е много голяма. Може например да сложите един елемент с връзки 728х15 под главното меню, тогава със сигурност ще наблюдавате увеличение в кликаемостта на сайта. Единственото условие е да не избирате същия цвят и шрифт като менюто, защото Google следи тези неща и ги наказва строго.

Изберете правилния цвят на рекламата

Един от най-успешните начини е да слеете цветовете вашата реклама с текста на сайта. Тук трябва само да използвате фон или рамка на рекламата, за да може тя да се различава поне малко от съдържанието Ви. Ако питате кой е най-добрият цвят за рекламите? Това никои не го знае! Всеки цвят работи според дизайна да определен сайт. Единственото, което може да направите тук, е да използвате метода на „проба-грешка“.

4. Привличане на трафик към вашия сайт

За накрая остава и най-важната предпоставка за печелене на пари с Google Adsense, това, разбира се, са посещенията на вашия сайт. Може например да имате перфектно разположени реклами и много скъпо платена ниша, но ако вашият сайт няма посетители, то те са безполезни.

Най-важният източник на трафик, разбира се, са търсачките. Трафикът от търсачките е силно таргетиран и е най-подходящ за всеки сайт. Най-добрият начин за пренасочване на трафик към вашия сайт е СЕО оптимизацията. Ако нямате абсолютно никаква представа от СЕО, може да прочетете статията за „СЕО оптимизация – Какво представлява тя и защо имаме нужда от нея“ или „ 8 съвета за успешно начало на Оn-Page СЕО оптимизация за начинаещи“.

5. Google Adsense алтернативи

Ако правите всичко правилно, а не виждате никакви приходи в профила си в Adsense, не се отчайвайте. Причините за лошата доходност от Adsense могат да бъдат многобройни. Опитайте се да ги откриете и коригирате. Най-често срещаните проблеми идват от грешно избрана ниша, лошо позициониране на рекламите, неподходящи рекламни размери, видове, цветове и т.н. Ако и това не помогне, обърнете внимание на множеството Google Adsense алтернативи, като афилейт програми, други рекламни мрежи и т.н. Като цяло те ще носят по-малка доходност от Adsense, но никой не знае, може за вашият сайт това да е точно обратното. Просто продължавайте да опитвате, рано или късно ще постигнете желаните резултати!

Други публикации