+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как се пишат отзиви и защо са необходими

Как се пишат отзиви и защо са необходими

otzivi-ot-klientiКогато се чудите, дали да закупите продукт в Интернет – прочетете отзивите.

Благодарение на хората, които са отделили време за отзив, ние научаваме добрите и лошите страни на дадения продукт, за които производителят не говори, и можем да вземем правилното решение.

Оставянето на обратна връзка е добър подход, който подобрява културата на потребителите. Така ние сигнализираме за марките, че нещо не е наред с техния продукт, и помагаме на клиентите да определят сред многото конкурентни продукти.

Но за да могат нашите отзиви да бъдат полезни за другите, трябва да се научите как да ги пишете правилно. Нека да разберем как да оставим добър отзив, какво е важно да кажем и какви примери да следваме.

Защо хората пишат отзиви?

Хората оставят отзиви, ако нещо е нарушило техните очаквания. Това предположение се потвърждава от онлайн услугата за обратна връзка, която анализира защо хората пишат отзиви и идентифицира 5 основни причини:

Изразяват разочарованието си, ако опитът от използването на продукта или услугата е отрицателен;

Хвалят фирмата и по този начин ще й помогнат за нейното развитие, ако опитът е положителен;

Изразяват чувствата си и се вдъхновяват от процеса;

Признание и благодарност – опит и вкус;

Чувстват се част от общността и имат възможност да споделят с другите.

Какво прави добър отзива

Няма универсална рецепта за отзив, която така или иначе да работи перфектно. Всичко зависи от нишата, целта, начина на писане на автора и други фактори. Но можете да подчертаете основните характеристики на отзива, които ще му помогнат да стане полезен за другите, а вие – да не губите времето си напразно.

Вашето лично мнение

Не забравяйте, че отзивите ви са само вашето преживяване. Публикувайте внимателно своите убеждения. Бъдете честни – напишете отзив само ако лично сте закупили продукта или сте използвали услугата.

Разкажете за вашия конкретен случай. Може би поръчката е била донесена късно поради различни фактори. Или може би администраторът ви е дал различен номер, защото сте намерили общ език. Не се страхувайте да правите предположения – читателите ще се възползват от това.

Повече подробности и снимки

Избягвайте общи фрази и се опитайте да включите колкото се може повече подробности. Например, в някои сайтове се изисква поне 300 думи за отзив, така че написването „Всичко беше наред, много благодаря“ не е опция.

Добавете снимки към отзива, снимайте видеоклипове (ако е подходящо) – такива визуални допълнения ще помогнат на читателите на вашия отзив да получат по-подробна картина и да разберат какво да очакват.

Говорете за конкретните детайли. Добре е, когато читателите от вашия отзив могат да разберат ситуацията и да я изпробват сами. Включете в отзива си подробности като броя посещения в ресторанта или поръчка на стоки, времето на изчакване, качеството не само на стоките, но и на услугата. Например, ако имаше затруднения при получаването на услуги в ресторант, други читатели ще се интересуват по кое време на деня всичко се е случило, дали ресторантът е претъпкан, дали персоналът ви е игнорирал и т.н.

Друг съвет – не изписвайте имената на персонала. Съблазнително е да похвалите конкретен сервитьор в ресторант или да критикувате администратора на онлайн магазин, казвайки на другите „това е такова и такова“. По този начин сервитьорът може да бъде уволнен или повишен. По-добре пропуснете имената и се концентрирайте върху целия опит и цялостното впечатление от продукта и услугата. Освен това някои сайтове за преглед, премахват всички имена от текста, когато модерират отзивите.

Лични данни

Потвърди самоличността си. Този метод може да не е подходящ за всяка ситуация, но дава увереност, че вашият коментар се откроява сред другите и никой не се съмнява в неговата достоверност.

Използвайте истинското си име и данни за контакт, така че вашият отзив да е достоверен. Когато читателите на вашия отзив имат някакви въпроси, те може да могат да се свържат с вас. Освен това, ако искате да получите отговор от компания или мениджър, оставете своите данни за контакт. Отново този съвет не е от значение при всички ситуации. Понякога е необходимо да се поддържа анонимност, за да не бъдете наказани например от работодателя или да не попадате под упреците на съседи или познати.

Предимства и недостатъци

Не забравяйте, че има и друга страна на вашите отзиви. Обикновено положителните отзиви никога не получават отговори и самите читатели може да са скептични към подобни отзиви.

Отрицателните отзиви от своя страна получават повече внимание. Всъщност отрицателните отзиви могат да бъдат полезни, ако посочите защо историята ви се развива по този начин, докато се опитвате да се поставите от другата страна. Понякога няма извинение за лошо обслужване или за некачествено обслужване, но ако покажете малко разбиране, прегледът ще се възприеме като надежден – дори ако читателят реши да не си сътрудничи с тази компания.

Правилното решение е да посочите както предимствата, така и недостатъците на услугата или продукта. Ако имате нужда от време, за да разберете мислите си и да оцените опита от различни гледни точки, използвайте това време. Не пишете при пристъп на гняв.

Грамотност

Други ще прочетат вашия отзив, така че го направете грамотно – откажете се да напишете целия текст с главни букви, използвайте завършени изречения, въздържайте се от възклицания и най-важното – обиди и ругатни.

Преди да публикувате отзив, проверете граматиката и правописа. Дори и да напишете отзив анонимно, пишете така, сякаш този отзив ще бъде адресиран до вас. Какви емоции предизвиква той? Ще съдържа ли полезна информация за вас? Всичко трябва да бъде разумно, последователно и логично, дори ако имате ужасно впечатление от нивото на обслужване на магазина или производителя, които отказаха да заменят дефектния продукт.

Като обобщение: добрият отзив трябва да е полезен за другите, да съдържа подробности, важни за прегледа, да разкрива плюсовете и минусите на личната ви история, да бъдете компетентни и да не обиждате другите.

Къде мога да оставя отзиви

Основните играчи в света на отзивите са социалните мрежи (Facebook и др.) И сайтове за преглед.

Социална мрежа

Първо трябва да намерите бизнес страницата на компанията, за която искате да оставите обратна връзка, отворете секцията „Отзиви (във FB) или дискусията и коментарите на страницата и напишете препоръката си.

Каква е ползата от подобни отзиви за нас и за нашите потребители?

  1. Ние получаваме обратна връзка от нашите клиенти и можем да реагираме на ситуацията навреме.
  2. Ние редовно наблюдаваме потребителските прегледи, за да открием идеи за подобряване на нашата услуга. Какво се разбира? Всяка година ние обявяваме колекцията от желания на нашите потребители и ги добавяме в плана за развитие на платформата.
  3. Нашите потребители виждат, че ни интересува. Ние отговаряме на техните отзиви, подобряваме потребителското преживяване, а те от своя страна остават с нас години. Това е лоялност, която е много важна за печеленето и която ние високо ценим.

В момента можете да оставите отзивите си на нашата SEO платформа. Какво харесваш? Какво може да се подобри? Може би ви липсва нещо? Напиши! Ще се радваме да научим вашето мнение.

Други публикации