+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Копирайтинг: Какво е това, какво трябва да знаем за него?

Копирайтинг: Какво е това, какво трябва да знаем за него?

Какво е копирайтинг

services-seo-copyrightingАко погледнете буквалния превод, копирайтингът е писане на текст, обикновено копирайтингът се счита за писане на рекламни материали или текстове за бизнеса. Съответно копирайтър е автор на търговски текстове.

Много хора смятат, че копирайтингът задължително е евтино копие на съдържание и се оценяват по знаци.

Съществува и популярен мит, че копирайтингът е изключително реклама и продажба на текстове. Преди беше така, сега терминът много се разшири. Ще развенчаем митовете за копирайтинга и ще ви кажем какво е копирайтинг, какви текстове пише копирайтъра, как да научите тази професия, колко струва копирайтингът и дали има бъдеще.

Умения за копирайтинг

Много хора наивно смятат, че е достатъчно да сте относително грамотни, да можете от думите да правите изречения, да притежавате компютър – и ето, можете да правите копирайтинг. Всъщност уменията в тази професия далеч не са най -простите – разбира се, ако говорим за добър професионалист, а не за копирайтър.

Професионални умения

Възможност за решаване проблемите на клиента. Неопитни или некомпетентни копирайтъри не се интересуват от бизнеса на клиента и целта на конкретения текст. Получаваме техническото задание, написваме го, проверяваме за уникалността и го предаваме на клиента.

Опитен специалист копирайтър, дори и малък текст да напише, ще попита клиента:

За какво трябва да пишем? Продукт или услуга е това, за какво е, неговите плюсове и минуси, реалните му ползи. Ако пишем за човек – кой е той, какво може да представлява интерес за читателите, какви важни моменти трябва да бъдат отразени в текста.

За кого пишем? Важно е да поискате от клиента портрет на целевата аудитория, кой ще прочете материала. Стилът на представяне, акцентите в текста, които могат да уловят целевата аудитория, зависят от това. Едно е да пишеш за спортисти, а друго за тийнейджърки.

Защо пишем? Всеки текст има цел: да предостави полезна информация, да повиши доверието на марката, да продаде продукт и т.н. Трябва да вземете решение за основната цел и въз основа на това да се изгради целия текст.

Как да пишем? Трябва да можете да поддържате стила и тона, от които се нуждае клиентът.

По този начин добрият копирайтър трябва да може да извърши маркетингов анализ на бизнеса на клиента: неговата целева аудитория, продукт или услуга. Също така ще бъде полезно да се проучи какво пишат преките конкуренти и е по -добре да пишете – да се разграничите от тях.

Грамотност, способност за писане. Грешките могат да бъдат коригирани, стилът може да бъде изчистен, но ако текстът не реши проблема, нищо не може да се направи по въпроса, освен може би да се пренапише.

Проверка на фактите. Това е способността да се проверява информацията, да отделяте житото от плявата, да откривате фалшификатите и да използвате само надеждни източници в текстовете. Не всеки притежава това умение, поради което има толкова много лоши и откровено вредни текстове с непроверена информация.

SEO умения. Добрият копирайтър трябва да знае основните принципи на оптимизацията на текст:

Възможност за добавяне на мета тагове – H1, Заглавие, Описание.

Избиране на ключови думи сами или според указанията на SEO специалист. Правилно ги вмъкнете в текста, така че да няма свръхспам.

Връзки към вътрешните страници на сайта, статии, други раздели – според спецификациите на клиента или независимо.

Ако копирайтъра знае как да направи това, той може без проблем да повиши цената: работата по оптимизация трябва да бъде платена.

Разбиране как работят системите за управление на съдържанието: WordPress, OpenCart, Joomla и други. Често клиентът трябва не само да пише, но и да публикува текста.

Знания и способности за работа с програми и услуги:

 • Проверка на уникалността, правописа, SEO-параметрите на текста, качеството на текста: Advego.
 • Създаване на илюстрации, инфографика: Photoshop, Canva, Easel.ly, Meme Generator.
 • Избор на ключови думи: Yandex и Google Keyword Planner.
 • Възможност за разпространение на съдържанието по всички канали за максимално покритие и преходи към сайта. Копирайтър, който знае как да напише съобщение за материал за социалните мрежи, пощенско писмо, да промени размера на статия, струва по-спъпо.
 • Аналитични умения. Неопитните копирайтъри не се интересуват от текстови резултати. Написва статията – и няма значение дали тя ще получи достатъчно показвания, кликвания, колко хора в блога ще я харесат и колко няма. Опитните, анализират статистическите данни и обсъждат по -нататъшните действия с клиента.

Умения и лични качества

Умения за работа в екип. Ако проекта не е еднократен, и мащабен, копирайтърите работят съвместно с редактори, SEO специалисти, SMM-специалисти, маркетолози. Всички те решават един проблем – така че съдържанието да реши проблема на клиента. Ако копирайтъра излезе от екипността и развали добре координираната работа – не е в контакт, нарушава сроковете – такъв човек не е необходим, от него има само вреда.

Възможност да чуете клиента. Работата с прекия клиент е не по -малко важна. Това е способността да вземете необходимия опит за статията и да получите отговори на въпроси, както и способността да намирате компромиси в спорове и дори да защитавате собственото си мнение, ако клиентът не е запознат с копирайтинга. Случва се!

Отговорност. Между несериозния, който пропуска срокове, но пише добре, и отговорния, който никога не подвежда никого, рано или късно ще бъде избран вторият. Той е по -надежден.

Умение за управление на времето. Добрият копирайтър може да има десетки проекти паралелно – важно е да разпредели времето правилно, за да не подведе клиентите.

Умение за съпричастност. Да да! Способността да се поставиш на мястото на клиента – да разбереш каква цел преследва и какво иска да получи от текста, а читателят – какво иска да прочете и как да напише, за да го закачи. Така че добрият копирайтър винаги е малко психолог.

Плюсове

 • Работите за себе си, тоест може да бъдете на свободна практика. Можете да работите самостоятелно или като индивидуални предприемачи.
 • Копирайтерът си е собствен шеф: той определя обхвата на работата и избира клиенти, сключва договори, определя цена.
 • Можете да работите както сами, така и с екип. Много фрийлансъри се обединяват: например работят заедно с илюстратор или специалист по SMM.

Минуси:

 • Можете да останете без пари, ако има малко или изобщо няма клиенти.
 • Трябва постоянно да търсите клиенти.
 • Невъзможност да избирате проекти по ваш вкус. Зададена задача – трябва да се направи.
Други публикации