+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Съвети за маркетинг по време на пандемия

Съвети за маркетинг по време на пандемия

covid-19

Пандемията COVID-19 постави обществото в изключително трудно положение, обхващащо много нива. Той зарази не само хората, но дори бизнеса и икономиката. Предприемачи и мениджъри на социални мрежи се сблъскаха с труден въпрос: как да провеждат маркетингови събития по време на пандемия?

Когато карантината започна да притеснява всички, без изключение, социалният живот се премести в Интернет дори повече отколкото преди. Повечето потребители прекарват повече време в социалните мрежи, което от своя страна създава възможност за увеличаване  броя на съобщенията, публикувани в популярните приложения. Затова собствениците на сайтове не трябва да се отказват от редовните публикации. Въпреки че пандемията силно ограничава смисъла на съдържанието, приемлив за читателите, има някои идеи, които ще им харесат.

Социални мрежи

Парадоксално е, че карантинният период е чудесно време за засилено използване на социалните мрежи за комуникация с клиентите. Обърнете особено внимание на темата на съдържанието – интересна идея може да бъде информиране за текущата ви дейност, редица съвети или интересни факти, в която работите, или обучения.

Опитайте се да създадете съдържание възможно най-положително. Това не е толкова лесно, но потребителите се нуждаят от малко хумор и забавление. Ако имате онлайн бизнес, не забравяйте да информирате почитателите за текущите промоции и други актуализации, свързани с дейността Ви.

Не забравяйте да планирате тази дейност, като използвате оптимална честота и разположение на съдържанието. Твърде честите публикации може да се възприемат като спам, но не позволявайте на потребителите ви да забравят за вас.

 „Предизвикателство“ като идея за съдържание

Всички знаят привилегиите на социалните мрежи, които ви позволява да публикувате снимки?

Можете да използвате снимки, които показват вашия бизнес преди много години, или снимки от първата ваша дейност. Можете да създадете потенциална визуализация на вашето лого през последното десетилетие или да го използвате, преди промените.

Промени на логото по време на карантина

Оставайки за момент на тема за логото, вижте как популярните марки са се променили  в съответствие с настоящата ситуация.

Помислете дали подобно решение може да работи и във вашия случай. Явно карантината насърчава креативността.

Защо не трябва да спирате да работите върху SEO?

Пандемията ще приключи рано или късно, а SEO ще работи в дългосрочен план, тоест резултатите ще бъдат видими след няколко месеца. Ако започнете да изпадате в паника, ще загубите трафика и позициите!

SEO никога няма да спре да печели!

Популяризирането в търсачката и контекстуалната реклама достигат до потребителя когато търси той определен продукт или услуга. Следователно резултатът от промоцията в търсачките ще бъдат директни продажби.

Ако по време на пандемията нивото на продажбите ви спадне, загубите се компенсират от наличието на открит бизнес и инвестиции за в бъдеще.

Сега хората търсят всички продукти или услуги в Интернет

Днес има недостиг на някои стоки и скоро ще бъде по-трудно или невъзможно да ги намерите. Много фабрики (особено в Китай) спряха производството си или го ограничиха.

Сега просто няма да отидете в магазина за да си купите любимите дрехи или обувки, защото всички магазини и пазари са затворени. И какво да правя в такава ситуация?

Има само един изход – да търсите и купувате в Интернет.

Поради факта, че хората са изолирани, те не са престанали да се нуждаят от стоки и услуги. С течение на времето хората се уморяват от безкрайното гледане на филми или да четат новини за коронавируса и  ще започнат да търсят други занимания в Интернет. Те ще искат да повишат нивото си на оптимизъм и да повярват в бъдещето, ще искат да украсят ежедневието или дома си и т.н. За много жени потребители най-добрият лек против депресията е пазаруването, а за мъжете – залаганията.

Въпреки световната паника, светът не трябва да спира заради вируса! Хората винаги ще се нуждаят от стоки и услуги!

В състояние на пандемия икономиката стана по малко конкурентна в много области. Много фирми са затворили или намалили маркетинговата си дейност. Това ще доведе до факта, че конкурентите им по-бързо ще се развият чрез търсене в социалните мрежи.

Пандемията ще премине и всичко ще се върне към нормалния живот и вие трябва да сте подготвени за това!

Рано или късно всичко ще премине и животът ще се нормализира, а SEO ще остане един от най-ефективните методи за привличане на клиенти. Тези, които в момента работят върху промоцията на уебсайтове, ще бъдат готови за засилена активност и ще получат максимален резултат, когато всичко приключи.

Освен това ефектът от оптимизацията няма да бъде видим веднага, но той ще е стабилен, тоест ще продължи дълго време. Това ще бъде „спасителната линия“ за бизнеса, с помощта на която той ще може да преживее трудните времена и да „стане на крака“ в бъдеще. Затова ви съветваме да започнете или продължите активните маркетингови дейности!

Търговската активност и онлайн продажбите продължават да нарастват бързо в много сектори, а SEO остава един от най-достъпните канали за привличане на целеви трафик.

Популяризирането на търсачките „набира сила“ не толкова бързо, колкото контекстната или насочената реклама, така че всякакви дълги паузи в оптимизацията на сайтове могат да доведат до рязък спад в позицията и дори да зачеркнат месеци на свършена работа. Да започнеш от нулата ще бъде много по-трудно и по-скъпо от поддържането на необходимия минимум работа.

В периода на рязко засилена онлайн конкуренция (поради прехода на много офлайн компании към онлайн продажби) увеличаването на вашето присъствие в търсенето ще ви позволи да създадете нови канали за привличане на потребители.

Никой друг инструмент няма да даде толкова много възможности с бърз старт и измерима цена на контакта, като вашия уебсайт, блог или онлайн магазин.
Контекстуалната реклама и други канали за привличане на клиенти работят, докато харчите пари за нея. Когато рекламните кампании постепенно се забравят и станат архиви, SEO продължава да работи и привлича лоялни потребители – посетители, които трябва да видят дейността на компанията онлайн.

Повечето от нашите клиенти правилно оценяват настоящата ситуация – това потвърждава броя на подновените договори за SEO услуги и активност по текущи проекти. Вече няколко месеца се работи дистанционно, iSEO изпълнява изцяло всички задължения, промотирайки уебсайтовете на фармацевтични производители, онлайн магазини и B2B компании.

Ако вече работите с мен  Васил Бекяров, и сте загрижени за финансовите перспективи, със сигурност ще намерим оптималната стратегия, като вземете предвид настоящата ситуация и условия, които са удобни за Вас.

Предлагам пълен пакет уеб услуги за вашия бизнес, обадете се на +359 883 39 55 69 или ми пишете на  bekyarov.net, за да разберете откъде да започнете.

Други публикации