+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Съвети за уеб дизайн за изключителен сайт

Съвети за уеб дизайн за изключителен сайт

page_banner-3

Поддържайте началната си страница минималистична и без бъркотия

Началната страница на вашия уебсайт трябва незабавно да съобщава основното ви съобщение. В крайна сметка рядко четем всяка дума на уебсайт. Вместо това бързо сканираме страницата, като избираме ключови думи, изречения и изображения. Имайки предвид тези известни поведения, по-добре е да се обръщате към емоциите, а не към броя на думите.

Колкото по-малко посетители на сайта трябва да четат, щракват върху или да запомнят, толкова по-добре ще могат да обработят и оценят съдържанието ви. Чрез проектирането за намаляване на обхвата на вниманието е по-вероятно потребителите да направят това, което вие възнамерявате да направят.

Тези прости съвети за дизайн на уебсайтове ще ви помогнат да разделите съдържанието си и да направите представителен и привлекателен дизайн на началната страница:

  • Съхранявайте важно съдържание в горната част на страницата: Посетителите трябва да разберат какъв е вашият уебсайт възможно най-скоро, без да се налага да превъртат или щракват някъде.
  • Разпределете съдържанието си: Използвайте празно пространство между елементите. Като оставите някои зони празни, ще придадете на дизайна много по-просторно, добре балансирано усещане. Що се отнася до вашия текст, пишете с четливи абзаци с размер на хапка.
  • Добавете изображения: Висококачествените мултимедийни функции, като красиви фотографии, векторни изображения или икони, ще направят чудеса като алтернативни начини за предаване на вашата точка.
  • Включете подканваща фраза: От извършване на покупка до регистрация, насърчавайте посетителите на сайта да извършат действието, което сте възнамерявали, като поставите бутон с подканваща фраза (CTA) на началната страница на вашия сайт.

Създайте лесно за четене съдържание на уебсайта

„Четливост“ измерва колко лесно е за хората да разпознават думи, изречения и фрази. Когато четливостта на вашия сайт е висока, потребителите ще могат безпроблемно да сканират или прочетат през него. По този начин приемането на информацията става без усилия.

Постигането на четливост на уебсайта е относително лесно; изпробвайте тези ключови правила:

  • Контрастът е ключов: Достатъчният контраст между цвета на текста и цвета на фона е важен за четливостта, както и за достъпността на уебсайта. Въпреки че цветната схема на уебсайта ви вероятно е представителна за цветовете на вашата марка, уверете се, че има достатъчен контраст между вашите елементи. За целта опитайте да използвате онлайн инструмент, като Проверка на контраста.
  • Голям размер на буквите: Повечето хора ще се борят да видят по-малки шрифтове. Типично правило на уеб дизайна е да държите основния си текст поне 16pt. Това е добро място за начало, но имайте предвид, че този номер зависи изцяло от шрифтовете, които сте избрали за уебсайта си.
  • Тип шрифтове: Светът на типографията предлага много видове шрифтове на наше разположение. Можете да избирате между шрифтовете със засечки (които имат малко изпъкнали линии в краищата на буквите, като Times New Roman) до sans serifs, което буквално означава „без сериф“.

Безсерийните шрифтове обикновено са най-добрият избор за дълги онлайн текстове. Можете също така да създадете интересни сдвоявания на шрифтове, като смесите тези различни типове заедно. За дизайна на вашето лого има много налични шрифтове за лого.

Има и много дисплейни шрифтове, които са по-скоро от декоративна страна, като например шрифтовете на скриптове, които изглеждат на ръка. Ако отивате за един от тях, не забравяйте да го използвате прекалено много, за да избегнете поразителен ефект.

  • Ограничете броя на шрифтовете: Не използвайте повече от три различни шрифта в един уебсайт. Някои проекти може да изискват по-сложни комбинации от шрифтове, но твърде много разнообразни шрифтове обикновено изглеждат претрупани, отвличащи вниманието от идентичността на вашата марка.
  • Използвайте текстови теми: За да установите ясна йерархия, уверете се, че съдържанието на писмения ви уебсайт е различно по размер и тегло – от голямо заглавие, до по-малки подзаглавия, до още по-малък абзац или основния текст. Този удобен съвет за дизайн на уебсайт може да гарантира, че винаги има нещо, което привлича вниманието на читателите.
Други публикации