+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

7 стъпки към перфектното мета описание

7 стъпки към перфектното мета описание

web-marketing-managers-with-gadgets-working-on-pai-SYJ9CTF

Мета описанието е визуализация на малък примамлив текст, който се появява в резултатите от търсенето под url адреса към страницата. Четейки описанието, потребителят разбира приблизителното съдържание на страницата и определя дали трябва да я посети.

Как да напиша висококачествено мета описание, влияе ли този инструмент на SEO оптимизацията и защо изобщо се нуждаете от него?

Как работи мета описанието: какво представляват маркерите за заглавие, описание, фрагмент?

Тагът Title е заглавието на страницата в браузъра, което се показва в резултатите от търсенето и се взема предвид от търсачката при класирането на сайта.

Технически погледнато, мета описанието е фрагмент от HTML код на уеб страница с текст, описващ нейното съдържание. Този фрагмент се нарича етикет Meta Description.

Мета описанието на страница в даден сайт или „описание“ има за цел да предаде на потребителя кратко и информативно съдържание на страницата с конкурентни предимства, които отличават сайта в резултатите от търсенето.

Влияние на мета описанието върху SEO оптимизацията

На пръв поглед Google дава недвусмислен отговор на въпроса дали етикетът Meta Description влияе върху класирането на страниците. Следователно усилията ви да вземете предвид всички ключови думи и техните форми на думи в този мета-таг може да изглеждат безсмислени, защото те все още няма да бъдат взети под внимание от алгоритмите на системата.

Но не всичко е толкова просто. Ако правилно съставите мета описание, без да се фокусирате върху механизмите на търсачката, можете да увеличите позицията си в резултатите от търсенето, като повлияете на поведенческите фактори на потребителите.

Казано по-просто: добрият мета-таг привлича вниманието на потребителя и ясно показва, че той ще намери решение на проблема. Фрагментите са като витрина, само че в текстов вид. Потребителят, след като го прочете, трябва да каже: „Да! Точно това търся! “

Как ще се отрази това на класирането? Броят на потребителите, посетили страницата, формира индикатора CTR – честотата на кликване. Ако е висока, търсачката прави заключение относно уместността на съдържанието, публикувано на страницата, и увеличава класирането си в SERP.

Като такава е добра идея да напишете правилно мета описанието си, тъй като мета маркерът може да има голямо влияние върху SEO, макар и косвено.

Научете как да направите това въздействие възможно най-осезаемо:

Стъпка 1: Определете страниците, за които искате да напишете мета описание

Създаването на уникални маркери за всяка страница е дълго, досадно и ненужно. За тези URL адреси, които не носят много трафик, генерираните от търсачките фрагменти са добре. Съсредоточете се върху най-ефективните страници.

Стъпка 2: Разчитайте на заглавието

Нека мета описанието и заглавието се превърнат в последователна структура: напишете основното съобщение в тага Title и го разширете във фрагмента. Няма смисъл да се трупат ключови думи и в двата маркера. Рекламата трябва да бъде четлива и органична.

Стъпка 3: Бъдете кратки – задължително е за мета описание

Големият текст просто няма да се побере във фрагмента и мета описанието ще се покаже съкратено в резултатите от търсенето.

Размерът на фрагмент за компютър е (920 пиксела) – побира около 180-190 знака, за смартфони (680 пиксела) – около 120. Но не трябва да броите всяка буква, за да инвестирате в лимита. По-добре да направите мета описание на 1-2 просторни изречения.

Стъпка 4: Използвайте стимул за действие

Директният призив към потребителя в началото на метаописанието на подсъзнателно ниво го кара да обръща повече внимание на текста.

Например: „Абонирайте се за бюлетина и …“, „Опитайте месец безплатно …“, „Отдайте се на изискана кухня …“ Фрази като тези дават по-приятелски тон за фрагмента. Потребителят автоматично ще приеме компилираното мета-описание по-сериозно.

Стъпка 5: Напишете в мета описанието какво потребителите искат да прочетат там

Преди да съставите описанието, проучете целевата си аудитория. На какви въпроси търсят отговор, като въведат заявка в търсачката? Какво искат да знаят? Какви проблеми да решим? Какво е важно за тях?

Съвет! За да направите висококачествено мета описание, трябва да извършите анализ на конкурентите, внимателно да ги изучите, да видите върху какво се фокусират.

Стъпка 6: Използвайте ключови думи

Google не взема предвид ключовите думи на маркерите при класиране. Но вече споменах, че когато показва фрагмент, търсачката ги откроява с получер шрифт и това автоматично привлича вниманието на потребителите. А повишеното внимание към страницата води до увеличаване на CTR, което има благоприятен ефект върху SEO.

Стъпка 7: Включете USP в описанието за идеалното мета описание

Уникално предложение за продажба. Как страницата се различава от конкуренцията. Позволете на потребителя да разбере още от първите думи защо трябва да посещава вашия сайт и да посвети времето си.

Изводи

В живота хората са посрещнати по дрехите си, а уеб страниците в Интернет са посрещнати със заглавие и мета-описание.

Какво би било идеалното мета описание?

За ефективни резултати в търсачките трябва правилно да съставите мета описание (предварителен преглед, малък примамлив текст) с правилата за висококачествено попълване, таговете Title и Description.

Мета описанието с вашите ключови думи, макар и косвено, засяга SEO оптимизацията, защото, четейки описанието, потребителят разбира приблизителното съдържание на страницата и определя дали трябва да я посети.

За да напишете качествено мета описание и да го направите ефективен инструмент за привличане на клиенти, е важно:

  • Разкрийте накратко заглавието, добавете името на вашия сайт и името на марката;
  • Започнете изречението си с мотивация за действие;
  • Използвайте ключови думи в описанията си;
  • Не забравяйте да проверите съответствието с намерението за търсене;
  • Създайте свой собствен уникален стил;
  • Измислете атрактивни и увлекателни описания на потребителите;
  • За да се формира USP, е необходимо да се анализират конкуренти и ТОП сайтове в резултатите от търсенето;

Не забравяйте да информирате потребителя за наличието на уникално предложение за продажба.

Други публикации