+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

htaccess redirect: правилната посока, от която се нуждае вашето SEO

htaccess redirect: правилната посока, от която се нуждае вашето SEO

Чудили ли сте се някога какво означава пренасочване на htaccess? Знаете ли, че това може да окаже значително влияние върху SEO на вашата страница? Или какво може да накара посетителя да напусне или да остане на вашия сайт?

В този момент може да се наложи да промените URL адреса на статията, да изпратите потребителите на страницата за продажби, да актуализирате URL адреса на продуктовата страница във вашия онлайн магазин или просто да промените домейна, без това да повлияе на класирането ви в Google или да обърка аудиторията ви.

Какво е .htaccess файл, къде да го намерите и за какво да го използвате. Какво представляват пренасочванията, какви видове пренасочвания в мрежата можете да извършвате, и как доброто използване на пренасочванията htaccess може да повлияе на вашата уеб стратегия и позициониране, което постигате.

Какво е htaccess redirect?

Това е пренасочване, което се извършва на ниво сървър, така че потребителят да вижда едно и също съдържание, дори и да има два различни URL адреса, до които той има достъп.

Това пренасочване се извършва от файл с име .htaccess, реализиран на платформи, използващи уеб сървъра Apache. Тоест, ако имате уебсайт, изграден с WordPress или Joomla CMS, използвате Apache. По този начин би трябвало да можете да намерите .htaccess файла. Като такъв, той няма да повлияе по никакъв начин на потребителското изживяване, когато разглеждате или търсите страница в Google или Yandex търсачките.

Htaccess файл

Това е прост файл, който може да бъде създаден без проблеми в Notepad на Windows.

Той записва команди или инструкции за конфигуриране на сървъра само в директорията, където се намира файлът. Обикновено се намира: public_html.

Важно предупреждение!

Преди да започнете да променяте вашия .htaccess файл, трябва да имате предвид, че всяка печатна грешка може да повлияе на позиционирането и видимостта на страницата ви в мрежата. Не забравяйте също, че конфигурационните кодове в този файл се четат отгоре надолу.

Къде да направя htaccess пренасочване?

Има три начина да направите всеки тип htaccess пренасочване или само 301 и 302 пренасочвания, които ще обясним по -подробно в следващите параграфи.

 • Файлов мениджър в хостинг контролния панел: В контролния панел, който ви предлага хостингът (например Cpanel), можете да намерите .htaccess файла в главната директория на вашия уебсайт. Имате възможност да го изтеглите на устройството си, да редактирате и след това да изтеглите файла с направените от вас промени. Като алтернатива можете да го редактирате с помощта на онлайн редактор.
 • WordPress плъгин: Ако използвате WordPress сайт, можете да инсталирате един от най -добрите SEO плъгини и да промените .htaccess файла, без да отивате в cpanel или root директория. Тези плъгини са Yoast SEO, All in One SEO Pack и Rank Math.
 • FTP клиент: (File Transfer Protocol) е технология чрез която Вие можете лесно и бързо да качвате и обновявате файловете на Вашия уебсайт. Това е друг начин за достъп до вашия сървър. Обикновено на сайтове на WordPress можете да създадете потребителско име и парола за FTP клиент. С тези координати ще имате достъп до .htacess файла.

Типове пренасочване на htaccess

Въпреки че има няколко типа пренасочвания с много технически характеристики, ще опишем двата най -често срещани случая, тъй като те влияят на вашата онлайн производителност и следователно на вашето SEO класиране.

htaccess пренасочване 301

На английски това е така нареченото пренасочване 301. То се отнася до постоянното преместване на съдържанието на страницата от един URL адрес към друг.

Пример е от www.blog.site.com до www.site.com/blog.

Пренасочването 301 изпраща нов сигнал към браузъра. С прости думи, той ви казва, че тази стара страница (www.blog.siti.com) е преместена за постоянно и че администраторът на страницата иска тя да остане такава завинаги.

Браузърът разбира, че отсега нататък всеки път, когато някой търси или кликне върху www.blog.site.com, ще трябва да изпрати този потребител на www.site.com/blog, където ще намери същото съдържание, което търси в друг URL адрес.

Кога да използвате 301 htaccess пренасочване?

Както споменахме по -рано, това трайно пренасочване 301 се прилага, когато са направени промени на ниво маркетинг на съдържанието, бизнес стратегия, видимост и потребителско изживяване.

Ето някои от по -често срещаните 301 пренасочвания:

 • Превключвате сайта си от http на https.
 • Искате постоянно да прехвърляте съдържание от един домейн в друг.
 • Вие постоянно променяте URL адреса на страницата на вашия уебсайт.
 • Постоянно променяте структурата на URL адресите на вашия уебсайт.
 • Искате да избегнете дублиращи се грешки в съдържанието чрез обединяване на страници www и не-www.

Грешка 404:

Грешка 404 е случай, когато съдържанието, което се е появило в конкретен URL, вече не съществува. Това е така, защото може да сте изтрили тази конкретна страница.

Имайки това предвид, имате две възможности:

 1. Персонализирайте страницата със съобщение, в което казвате, че съдържанието вече не съществува, но в което запазвате марката си.
 2. Можете да извършите пренасочване 301, така че вместо съобщение за грешка 404 потребителят да бъде отведен на друга страница на вашия уебсайт.

htaccess пренасочване 302

В този случай пренасочването 302 работи само ако съдържанието е временно преместено от един URL адрес на друг.

Конфигурацията във файла .htaccess позволява на браузъра да разбере, че това пренасочване ще се осъществи само на новия URL адрес за известно време, но след това ще се върне към първоначалния URL адрес.

Кога да използваме 302 htaccess пренасочване?

Няма много случаи, в които ще имате нужда от този тип пренасочване, но следните случаи могат да ви помогнат.

 • Искате да пренасочите посетителите на уебсайта си към конкретна страница за продажби, която ще работи само за определен период от време.
 • Имате конкретни версии на уебсайта си за определени държави и езици, така че искате посетителите да бъдат насочени към страниците, които са най -удобни за тях.
 • Има и други случаи, но те са по -рядко срещани.

 

Помнете, че ако решите да извършите пренасочване 302, след изтичане на определеното време, трябва да преминете обратно от новия URL към оригиналния, така че да не се отрази на позиционирането на SEO.

htaccess redirect: защо пренасочванията са полезни за вашето SEO и уеб стратегия?

Независимо дали имате корпоративен блог, портфолио, в което представяте работата си, блог, в който пишете това, което знаете, или онлайн магазин, винаги ще се стремите да гарантирате, че потребителите, посетителите или клиентите бързо ще намират вашето съдържание.

Двете най -важни причини за правилното и своевременно пренасочване на вашия уебсайт са свързани с оптимизацията на търсачките и потребителското изживяване.

От една страна, фактът, че уебсайтът разработва пренасочвания, предотвратява ботовете на Google да намират счупени, невалидни или празни URL адреси, когато си проправят път за индексиране в мрежата. Пренасочването ще ви помогне да направите добро впечатление за уебсайта си и повишаване на класирането ви в Google.

Сега, когато знаете какво представляват пренасочванията на htaccess и за какво са двата най -популярни типа пренасочвания, е време да поемете правилната посока и да предприемете стратегически стъпки в търсенето на видимост, позициониране и продажби.

Други публикации