+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO тенденции за 2021 г. 1-ва част

SEO тенденции за 2021 г. – 1-ва част

seo-2021

Принципите на SEO оптимизацията постепенно се променят, тъй като търсачките въвеждат нови алгоритми и се появяват нови инструменти за популяризиране на уеб сайтовете.

Кои са най-добрите тенденции за SEO за 2021 г., които ще помогнат на уеб администраторите да работят по-ефективно върху оптимизацията. В същото време не можем да не отбележим, че някои от „тенденциите“ може вече да са ви познати, тъй като те бяха актуални тази година и няма да загубят значението си в SEO в близко бъдеще.

Качественото съдържание е цар на SEO-то

Качественото съдържание е решаващ фактор за класиране, който поставяме на първо място. Колкото по-добро е съдържанието, което създавате, толкова по-висока е ангажираността на потребителите и връщането им на сайта. Този път може да бъде дълъг и трънлив, но в крайна сметка цялата свършена работа ще бъде оценена.

Google не обича лошо написаните текстове и няма да ви препоръча на потребителите, ако информацията на сайта не съответства на използваните ключови думи.

Най-лошото нещо, което можете да направите, за да популяризирате уебсайта си, е да пишете кратки текстове и да ги оптимизирате с много ключови думи. Това е толкова остарял метод за промоция, че вече не е актуално.

Много по-важно е статията да реши проблема на потребителя. Търсачките намират съдържание, което е прочетено до края и споделено като полезно. Що се отнася до ключовите думи, броят им трябва да е умерен. Сега това е инструмент за намиране на вашата аудитория, а не средство за извличане на безполезен трафик.

Освен полезното съдържание, трябва да се погрижите и за добър интерфейс на уебсайта и постепенно да го подобрявате.

Преобразуването е по-важно от трафика

Много гледания са добър показател, който говори за свършената работа за привличане на аудитория към сайта. Ефективността на даден сайт обаче не винаги се определя от броя на посетителите. В преследването на трафика не трябва да се забравя за целевото действие, което трябва да бъде извършено от всяко лице, влизащо в ресурса.

Нека си представим, че Вашият сайт има милион посетители на месец. Ако това е била вашата цел, тогава поздравления – вие сте на прав път. Но ако рекламодател дойде при вас или вие сами искате да продадете продукт или услуга и само 2-3% от цялата аудитория ще се интересува от тях, вие сте се провалили. Какво означава това? Вие сте привлекли читатели към вашия сайт, а не купувачи.

Сайт с по-нисък трафик може да конвертира повече приложения от милионния блог. И това също е показател за качеството на ресурса.

Като анализирате тази тенденция за SEO, препоръчваме да изберете правилната цел за разработване на уебсайта. Ако продавате нещо, фокусирайте се върху реализациите, а не върху трафика. Въз основа на това можете да изградите надеждна стратегия за оптимизация, да изберете правилните сайтове за промоция, да изберете правилните ключови думи и да представите продукти и услуги в благоприятна светлина.

Принципът „Експертиза, авторитет, доверие“ (EAT) е все още валиден

Преди това Google го използваше за оценка на качеството на съдържанието, но през май 2019 г. промени този принцип на нов – Качество на страницата и EAT стана част от него.

Концепцията EAT означава, че съдържанието в публичното пространство трябва да бъде създадено от експерт в неговата ниша: медицинска статия – лекар или автор с мед. образование и инструкции за сглобяване на компютър от инженер. Google си запазва правото да поиска потвърждение за квалификацията на автора.

Защо е важно да се придържате към принципа EAT?

Google се интересува от това потребителите да получават актуална и надеждна информация за своите заявки. Ако данните на сайта могат да навредят на посетителя, тогава мрежата за търсене песимизира страниците му в резултатите от търсенето.

Фактори, които допринасят за увеличаване на нивото на EAT на сайта:

  • – Попълнена страница „За мен“, където има цялата информация за Вас и вашите дейности;
  • – Положителни отзиви на сайта;
  • – Положителни отзиви и високи оценки на интернет ресурси на трети страни;
  • – Обратни връзки от реномирани източници, на които потребителите се доверяват.

Съвет!

Ако получите връзка от подозрителен или неподходящ сайт, премахнете я с помощта на Google Disavow. Също така, не забравяйте да проверите сайтовете, към които правите връзка.

46% от всички търсения са локални

Поради пандемията от коронавируса местната SEO до известна степен е загубила позициите си, тъй като хората са останали вкъщи и са могли да пазаруват в онлайн магазини и да купуват услуги, без да са обвързани с града си. Това обаче не означава, че Google е спрял да брои локалните данни в резултатите от търсенето за потребителски заявки. Напротив, мрежата за търсене въвежда нови системи за филтриране на данни и персонализира възможностите и ограниченията за различните видове бизнес.

Препоръчваме ви да отделите малко време в профила си в Google Maps и да анализирате ефективността му. Освен това не забравяйте да проследявате конкурентите си и да работите с отзиви, особено отрицателни. Коригирайте грешките и подобрете качеството на услугата.

Адаптирайте SEO към новата реалност

Експертите прогнозират увеличаване на обема на пазара за електронна търговия в световен мащаб. Само в САЩ продажбите се очаква да надхвърлят 740 милиарда долара до 2023 година. В крайна сметка, ако има избор, хората по-скоро биха предпочели да купуват стоки и да получават услуги онлайн, отколкото офлайн.

За щастие, пандемията от коронавируса показа, че собствениците на почти всеки бизнес могат да разширят бизнеса си онлайн или да го прехвърлят напълно в интернет пространството. Ето само няколко опции, които могат да се използват като „резервен вариант“:

1. Доставка. В областта на продажбите на храни, ресторантьорството доставката до дома е най-лесна за изпълнение. Можете да се различите от конкурентите чрез удобна и гъвкава система, която ще направи живота на вашите клиенти по-комфортен. В нормални времена този вид дейност ще действа като съпътстваща услуга, а по време на карантинния период ще поддържа доходите ви на същото ниво.

В SEO това ще ви даде нова аудитория, която предпочита доставката. Вашето ядро ​​ще бъде попълнено с ценни ключови думи и Вашият бизнес ще спечели репутация.

Също така сътрудничеството със службите за доставка все още е актуално. Може да се използва за маркетингови цели: рекламирането на уебсайта на партньора и социалните мрежи определено ще донесе висококачествен трафик и ще увеличи конверсията.

2. Разнос на стоки за дома. Това се отнася главно за ресторанти и хранителни магазини. За да се организира по-добре процеса на продажби, експертите препоръчват да се създаде отделна страница за „храна за вкъщи“ на сайта и да се позволи на потребителите да плащат за покупки онлайн.

  1. Онлайн консултациите са изгодно решение за тези, които предоставят офлайн услуги. Това ще позволи да се провеждат срещи, без да са обвързани с офиса. Бизнесът ще разшири своята клиентска база и популярност в Интернет, сайтът ще попълни ядрото с нови ключови думи. Също така, новата дейност ще подобри местното SEO, тъй като доволните потребители ще могат да оставят обратна връзка за консултации.
  2. Видео, снимки. Страхотна идея за агенции за недвижими имоти, мебелни магазини, агенции за интериорен дизайн и други, за да демонстрират визуално своите продукти или услуги на клиентите. Това може да се реализира под формата на 3D галерия, видео разговори, голям брой снимки – новото съдържание има положителен ефект върху SEO и носи нови клиенти.
Други публикации