+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO тенденции за 2021 г. 2-ра част

SEO тенденции за 2021 г. – 2-ра част

seo-2021До скоро популярните SEO канали продължават да губят актуалност и на тяхно място идват нови. Затова в тази статия продължаваме да говорим за тенденциите за 2021 г., за да можете да започнете ефективно да популяризирате уеб сайта си онлайн.

Материалът е продължение на първа част. Може да прочетете за тенденциите на SEO през 2021 г. тук.

89% от сайтовете губят своите клиенти поради неудовлетворение в ефективността му.

User experience (UX), известен като потребителски опит – какво е усещането на преживяване на хората, които използват Вашият сайт. Този момент е особено актуален в SEO след масовия преход на потребителите към мобилните устройства. Необходимостта от оптимизиране на уеб сайта за мобилни устройства стана част от живота на всеки уеб администратор.

Увеличете позициите си в мобилното търсене

Да бъдеш мобилен, стана задължително за всички, след като Google пусна Mobile Friendly Update. За тази цел използвайте AMP – рамка за уеб компоненти, която е създадена да осигури бързо и безпроблемно зареждане на уебсайта на мобилно устройство.

Това е много важно, тъй като все повече хора от всички възрасти избират да бъдат онлайн със смартфони. Google вижда тази тенденция и я следва. Сайтовете, които остават оптимизирани само за настолната версия, ще бъдат ще получават по-малко трафик. Препоръка, ако още не сте го направили възможно най-скоро да проверите готовността на ресурса до 2021 г. от гледна точка на мобилните устройства и да отстраните всички проблеми.

Гласовото търсене набира популярност

27% от потребителите използват гласовото търсене на своите мобилни устройства. Тези статистически данни се предоставят от Google. Този метод за търсене на информация е много удобен, тъй като Ви позволява да намирате данни по пътя, при липса на свободно време или при мързел. През следващите няколко години тенденцията ще само ще нараства.

Най-добрият начин да получите допълнителен трафик и да не загубите съществуващата си аудитория е да оптимизирате съдържанието си за гласово търсене.

Ето няколко опции за това как можете да направите това:

Използвайте ключови думи в заглавията, подзаглавията и началото на някои параграфи, които започват с думите „как“, „какво“, „кога“ и т.н .;

Помислете за нишите, където гласовото търсене е най-подходящо. Например, излизащи новини за предстоящи премиери, графици, рецепти, инструкции;

Изведете SEO на преден план;

Подобрете скоростта на уебсайта като цяло и на всяка страница поотделно.

Разработете стратегия за видео маркетинг

Потреблението на видео съдържание по света се е удвоило. Това се доказва от последните статистически данни от Global Video Index в доклада за 2-то тримесечие на 2020 г. Това означава, че чрез видео маркетинг, компания или марка може да придобие широка осведоменост чрез създаване на съдържание. Освен това този формат на презентация допринася за формирането на необходимия образ и висококачествена комуникация с аудиторията.

Първото нещо, което Ви идва на ум при видеосъдържанието, е YouTube. Сайтът отдавна се превърна в независима търсачка и се нарежда на второ място след Google. Много е трудно да напреднете тук поради голямата конкуренция, но резултатът си заслужава. Следователно ще трябва правилно да изготвите стратегия за развитие, която е тясно свързана с SMM.

Основният принцип на YouTube е да се изрязва и пренасочва към други сайтове. Какво означава това? След като заснемете дълъг видеоклип, редактирайте го на кратък тийзър като оставите най-интересните моменти от видеоклипа. Той трябва да бъде качен във всички големи социални мрежи с връзка към YouTube. По-специално Instagram, Facebook. Заинтересованите бързо ще се ориентират към сайта Ви.

Представете се чрез инфлуенсъри

Говорим за известни инфлуенсъри с милионна аудитория, която може да включва и ваши клиенти. Доверието на Blogger е мощен инструмент, който кара хората да купуват.

Съвет! Започнете с по-малки инфлуенсъри, като насочите блогъри към малка аудитория и множество платформи. Така ще разберете как вашата целева аудитория реагира на този метод на реклама, без да рискувате голяма сума пари.

 • Изборът на подходящ инфлуенсър трябва да бъде много внимателно подбран.
 • Основните фактори, които трябва да се вземат предвид:
 • Размер на аудиторията;
 • Нивото на участие и доверие на блогъра;
 • Предишните партньорства на лицето;
 • Отзиви за човека, репутацията му в мрежата.
 • Често такива параметри се комбинират заедно от блогъри с аудитория от 50-100 хиляди души. Затова сътрудничеството с тях се оказва по-продуктивно, отколкото с милионните.

Защита на личните данни – грижа за клиента

Потребителите се интересуват от своята онлайн безопасност. Те са подозрителни към сайтове, които имат опасен статус. В крайна сметка, когато купуват, хората оставят номера и пароли на своите банкови карти, други поверителни данни. Ако искате да спечелите доверието на Вашата аудитория, тогава отделете малко време и пари за хостинг система, която има сертификати за сигурност.

Важно! Google взема предвид състоянието на сигурност на сайта, когато създава списък с резултати от търсенето.

Рекламните системи на Google също започнаха да се грижат за сигурността на личните данни на потребителите. От 15 август 2020 г. рекламите ще бъдат интегрирани с IAB Europe Transparency and Consent Framework (TCF) v2.0.

 • Стремете се да въведете изходен код, машинен код или текст за представяне
 • За да заемете популярно място в SERP, трябва да следвате три прости и в същото време трудни насоки за писане на статии:
 • Висококачествен материал;
 • Наличието на основната ключова дума;
 • Придържане към структурата.
 • Материалът трябва ясно да отговори на поставения въпрос. Уикипедия е чудесен пример за това какво трябва да бъде висококачественото структурирано съдържание.

Изводи

За да останете доволни от резултатите при търсенето или да стигнете до тях, трябва да работите усилено върху съдържанието и техническата част на сайта. Първата точка е доминирана от високо качество и експертиза на съдържанието, а във втората – безопасността на ресурса за потребителя и съответствието му с основните изисквания на търсачките. Също така си струва поне от време на време да анализирате общите тенденции в мрежата и въз основа на това да правите редакции на сайта. Например станете мобилни и стартирайте Google Assistant.

Други публикации