+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Добри практики за работа с уеб дизайн инструментите

Добри практики за работа с уеб дизайн инструментите

web-desigАко наистина искате да разберете процеса на уеб дизайна, трябва да погледнете отвъд визуалния външен вид на уеб сайта.

Много малко от посетителите осмислят, какво се случва зад кулисите на даден уеб сайт, тъй като различните уеб браузъри интерпретират кода, за да покажат този сайт на екрана.

Допълнителни милисекунди време за зареждане, вариантите на браузъра, възрастта на кода и самото съдържание могат напълно да променят опита на потребителя и произтичащото от него поведение към уеб сайта.

Нека погледнем зад „завесата“, за да научим за някои от най-изненадващите и невероятни аспекти на уеб дизайна.

Всички уеб браузъри показват уеб сайтовете по различен начин

Когато разглеждате уеб сайт от домашния си компютър, използвайки Google Chrome, може да е съвсем различно преживяването, отколкото, когато преглеждате същия уебсайт през Safari на своя iPhone.

Защо един и същ уебсайт изглежда толкова различен в различните браузъри?

Всичко зависи от анализирането и визуализирането, или от начина, по който браузърите превеждат кода и го показват на екрана. Някои браузъри ще заредят кода в много специфична поръчка, а понякога браузърите изобщо няма да разпознаят определен код.

Разликите в браузъра могат да направят сложно да създадете уеб сайт, който предоставя страхотно преживяване за всички. Тогава се появяват професионални уеб дизайнери. Те са запознати с HTML и CSS стандартите, известните проблеми с браузърите и начините да се справят с потенциалните препятствия. Работата на уеб дизайнера е да гарантира, че уебсайтът ви изглежда добре и функционира правилно в много различни браузъри. Те също така извършват широкомащабно тестване на съвместимостта на браузъра, за да идентифицират потенциални проблеми, и да установят необходимите поправки за тези проблеми, преди уеб сайтът да се появи.

Дизайнът определя къде потребителите ще се фокусират върху вашия уеб сайт

Интернет завинаги е променил начина, по който четем и разглеждаме съдържанието.
Уеб дизайнерите се стремят да създават сайтове, които насочват посетителите към най-важната информация, като онлайн магазин, блога на фирмата ви, историята на организацията или друго съдържание, важно за тях и вас.

Уеб специалистите могат също така да използват топлинни карти и аналитични инструменти, за да видят кои бутони и връзки са популярни, за да могат непрекъснато да подобряват потребителския опит с бъдещи актуализации на сайта.

Уеб сайт на две години може да е вече твърде стар

Уеб дизайнерите работят усилено, за да се справят с върховите темпове на технологиите. Тъй като уеб браузърите и устройствата, които се използват за достъп до уеб сайтове, непрекъснато се променят, трябва да се промени и начинът, по който тези уеб сайтове са проектирани и разработени.

За да останат актуални и подходящи, дигиталните професионалисти трябва да останат на върха на най-новите стандарти за кодиране, актуализации на съвместимостта с браузъри и алгоритми за търсачките. Остарелият уеб сайт рискува да не се показва правилно в уеб браузъра, да има неочаквани проблеми с форматирането или да не се показва ефективно в резултатите от търсенето. Поради тази причина сайт, който е на две години, може да е остарял, ако не е в крак с тези промени.

Шаблоните може да  ограничават уеб сайта

Много хора се обръщат към шаблоните на уеб сайтовете като „лесен изход“. Предварително направените шаблони често позволяват на всеки да създаде уебсайт с малко или никакво познание за кодиране.

За съжаление, компаниите могат да изгубят доверието, като разчитат твърде много на шаблони, които обикновено включват раздут код и ненужни елементи от дизайна. Опитвайки се да принуди шаблона да направи нещо ново, може да го направи погледнато заедно, като уебсайта на Франкенщайн, и това е, ако този шаблон дори ще позволи тези необходими промени.

Много шаблони са изключително негъвкави в това, което ще позволят, което означава, че вашият сайт може да бъде отхвърлен. Вашата организация може да се възползва най-много от наличието на уеб присъствие, което е направено по поръчка за вашите нужди и нуждите на вашите клиенти.

Кодът на уебсайта Ви помага да се хареса на търсачките

Може да имате най – зашеметяващия сайт в света, но няма да има значение, ако нямате аудитория, която да преглежда и да използва този уебсайт. Уеб специалистите гарантират, че начинът, по който вашият сайт е кодиран, ще помогне на аудиторията да намери уебсайта Ви, когато те въвеждат определени ключови думи в Google или друга търсачка.

Начинът, по който уебсайтът е кодиран, се отразява дори и на начина, по който изглеждат обявите ви за търсачката, от заглавието на уеб страницата в резултатите от търсенето до малкото описание на сайта Ви, което се показва под заглавието. Търсачките могат да бъдат чудесен източник на нов трафик на уебсайта ви. Има много допълнителни стъпки, които могат да бъдат предприети на сайта, за да се оптимизира напълно

Изображенията и видеоклиповете могат да имат положително или отрицателно въздействие върху уебсайта Ви

Мултимедийното съдържание, включително изображения и видеоклипове, може да бъде мощна част от даден уебсайт, но ако се използва неправилно, те също могат значително да повредят работата на уебсайта.

Големите изображения и видео файлове могат драстично да забавят времето за зареждане на уебсайта ви. Когато посетителите трябва да чакат твърде дълго, за да може да се зареди страницата, рискувате да станете нетърпеливи към сайта и да го изоставите напълно.

За да се гарантира, че всяко мултимедийно съдържание, което се използва за даден сайт, ангажира посетителите, а не ги отблъсква, уеб дизайнерите трябва да използват изображения и видеоклипове, които са оптимизирани за уебсайтове. Тези оптимизирани файлове ще гарантират, че страницата ви се зарежда бързо, като все още предлага богати изображения или видеосъдържание.

Уеб професионалистите също избягват остарели мултимедийни формати, като например Flash, които не се поддържат от много от днешните платформи за мобилни устройства. Вместо това, те предпочитат настоящите стандарти, като HTML5 видео, така че хората да имат достъп до медиите от възможно най-широк кръг устройства, включително компютри, таблети и смартфони.

Има голяма разлика между адаптивен и мобилен уеб дизайн

Повечето хора не мислят за привидно магическото преобразуване на уебсайтове, което се случва, когато преминават между смартфон и компютър. Това са два много различни подхода за промяна на размерите на екрана – мобилен дизайн или реагиращ дизайн.

Мобилният дизайн е ограничителен. Той обслужва отделна и често ограничена версия на уебсайта ви, която може да се използва от смартфони и таблети. Тъй като  уебсайтовете за мобилни устройства обикновено предоставят на посетителите основните положения, които сайтът може да предложи, те няма да могат да видят пълната версия на уеб дизайна или да го използват пълноценно.

Адаптивният дизайн е изключително гъвкав, което позволява на уебсайтовете да преоразмеряват и преформатират оформлението им въз основа на размера на екрана на посетителя. Това дава на посетителите последователен опит от монитори с голям екран и висока резолюция до най-малките сензорни екрани на смартфона, като същевременно има опит, който е подходящ за всяко от тези отделни устройства. Уебсайтовете просто ще се адаптират към средата си, като същевременно поддържат същите зашеметяващи изображения, шрифтове и навигационни опции.

Сложността на процеса уеб дизайн е наистина невероятно, което изисква високо ниво на осведоменост и внимание към детайлите, за да се създаде възможно най-добрия уебсайт.

BEKYAROV.NET предлага всички тези детайли за качествена изработка на уеб сайтове.

Гарантирано качество!

Други публикации