+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво да направите, ако сайтът не работи: всичко за архивирането…

Какво да направите, ако сайтът не работи: всичко за архивирането…

Backup-DataРаботата на всеки уеб ресурс, независимо от неговия формат (корпоративен уебсайт, онлайн магазин, медиен портал и др.), се основава на сложна система за съхранение и обработка на информация. Често данните са истинската стойност, върху която се изграждат милиони бизнес проекти. Въпреки модерните технологии за сигурност, дори и най-модерният уеб сайт по отношение на сигурността може да се провали по много причини. Понякога са необходими дни или седмици активна работа на програмистите, за да коригират грешки и повреди. Докато сайтът не работи, бизнесът губи значителна част от печалбите и лоялността на клиентите. Можете да избегнете това с резервно копие.

Какво е това и как да го направите?

Архивът е резервно копие на всички данни на онлайн ресурс, което можете да използвате, за да възстановите предишното състояние на сайта, ако той е повреден или изтрит. Архивът може да се съхранява на компютър, външен носител за съхранение (например твърд диск), сървър или облачно хранилище.

Защо са необходими резервни копия?

Резервното копие е важно за всичко, което е ценно за вас, от трудови договори до семейни снимки, но уебсайтовете се нуждаят особено от него. Резервно копие може да е необходимо в следните случаи:

Проблеми със сървъра. Сайтът се състои от голям брой файлове, съхранявани на сървъра. Сървърите, като всяко оборудване, могат да се повредят, а служителите, които наблюдават работата им, могат да направят грешки. Архивирането е това, което ще предпази от загуба на данни и уеб ресурси.

Всички актуализации на сайта. Нов дизайн, функционалност, плъгини могат да доведат до проблеми в работата на ресурса или просто да се окажат неуспешна актуализация. „Връщане“ към предишната версия с помощта на резервно копие е много по-бързо и по-лесно от коригирането на грешки.

Сменете хостинг доставчика. Хостинг доставчиците предоставят услуги за поставяне на сайт в мрежата. Грубо казано, те продават място на сървъра, където ще се съхранява цялата информация. Копие на данните е важно в случай на неправилен трансфер или например за тестване на сайта на нов хостинг.

Човешки фактор. Дори опитни техници могат да направят грешки. Можете случайно да объркате бутони, да изтриете нещо важно, да нарушите функционалността с неуспешна актуализация. Сайт без резервно копие не прощава грешки.

Атаки, вируси. По различни причини атакуващите могат да откраднат някаква информация от базата данни, да провокират системен срив с помощта на различни програми (например чрез анализ), да инжектират зловреден код и по този начин да нарушат работата на ресурса. Най-бързият и най-ефикасен начин да си върнете „открадната“ информация или да се отървете от вируси е да „върнете назад“ към „чисто“ архивиране.

Важно! Някои вируси не причиняват щети веднага. Дори няколко седмици могат да минат от момента на заразяване на файлове до откриването на значителни проблеми и възстановяването на „вчерашните“ данни няма да спаси ситуацията. Препоръчително е да имате месечни или дори тримесечни архиви на алтернативен носител.

Значение на резервните копия

За многостранични сайтове с постоянни актуализации на информация трябва да се прави резервно копие всеки ден, в случай на малка целева страница са достатъчни периодични копия след извършване на корекции.

Запазване:

  • ежедневни копия за последния месец;
  • седмично – за последното тримесечие;
  • месечно – през цялата година.

Архивирането на голям проект изисква от 1 до 500 GB дисково пространство, но спокойствието и увереността, че при форсмажорни обстоятелства вашият сайт ще бъде в безопасност е безценно!

Класификация на видовете архивиране

Много платени хостинг компании осигуряват автоматично архивиране на файловете на уебсайта. Но опитните системни администратори знаят: автоматичното архивиране е просто допълнение към самостоятелния архив.

Има няколко вида архивиране.

Пълно архивиране. Този метод създава пълно копие на набор от всички изходни бази данни, така че е най-добрата опция за защита по отношение на управлението и скоростта на възстановяване на информацията, но и най-бавната от другите методи. Освен това, преди да направите пълно архивиране, трябва да се уверите, че има достатъчно място на носителя на трета страна за съхраняване на данни.

Диференциално архивиране. Това предполага пълно архивиране и последващо избирателно копиране само по време на актуализации, включително всички данни, променени след пълно архивиране. Заема сравнително малко дисково пространство и е подходящ за възстановяване на често променяща се информация.

Инкрементално архивиране. Както и при диференциалното архивиране, при използването на този тип за първи път се извършва пълно архивиране и всеки следващ път се копират отделно само нови или променени файлове, без тези, които са били записани след пълното архивиране. Тоест, ако сте направили пълен бекъп в понеделник и съответно инкрементален от вторник до петък, последното копие (което е направено в петък) няма да съдържа файлове от предходните три дни. Когато използвате диференциалния тип, при последното архивиране ще получите копия на всички актуализации след пълния. Инкременталният тип се препоръчва, когато трябва да следите хронологията на версиите – копиране на отчети, работни проекти и т.н.

Диференциалният и инкременталният тип копиране могат да бъдат смесени – създава се пълно копие на данните, а след това – само тяхното определено количество за определен период от време. След този интервал целият цикъл се повтаря, започвайки със създаването на пълно копие на данните.

Трябва да изберете типа архивиране въз основа на ресурсите за дисково съхранение, честотната лента на мрежата за пренос на данни, честотата и обема на актуализациите.

Къде да съхранявате резервни копия и как да получите достъп до тях: разбиране на видовете архиви

FTP архивирането е най-често използваният метод от хостинг доставчиците поради възможността за автоматизиране на процесите. За този тип архивиране се създава акаунт на отделен FTP сървър. Достъпът до файлове и бази данни се осигурява чрез FTP клиент. Недостатъкът на FTP архивирането е ниската сигурност на информацията в сравнение с други методи за създаване на резервни копия.

Облачно архивиране – информацията се поставя в облачни услуги, обединени в една мрежа.

Архивиране на HDD – осигурява запазване на копия на данни на отделни твърди дискове. Можете да правите резервни копия ръчно или да автоматизирате процеса с помощта на специален софтуер.

CDP архивиране – създаване на резервни копия чрез автоматично запазване само на променени данни. CDP агентът (софтуерът трябва да бъде инсталиран предварително) разделя твърдия диск на блокове и прехвърля данните един по един към CDP сървъра (резервно хранилище). След първото изтегляне програмата изпраща само актуализирана информация, което значително спестява място на сървъра.

BEKYAROV.NET предлага качествена изработка на уеб сайтове, SEO оптимизация и осигурява резервни копия на Вашия сайт.

Други публикации