+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво да очакваме от Фейсбук през 2018-та

Какво да очакваме от Фейсбук през 2018-та

Сред основните предизвикателства, които ще имат социалните мрежи 2018 г. ще бъдат: засилване на държавния натиск, както и това, че медиите ще се оттеглят от тях. Това прогнозират Оксфордският университет и институт Ройтерс.
Изследването на Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions 2018 сочи, че няма да имат почти никакъв ефект усилието да бъде спряно разпространяването на пристрастното и екстремисткото съдържание. Фредерик Филу, който работи към Monday Note описва тази ситуация така: Имам чувството, че това ще стане толкова лесно, колкото да се опиташ да пречистиш река Ганг, но чашка по чашка.
Годишният доклад, който Ройтерс направи събра 194 фигури от медии, социални мрежи и технологии, които са водещи.

Държавният натиск

В това време някои от държавите засилват своя натиск върху платформите. От Американския сенат се предлага закон, целящ регулирането на всякакъв вид политическа реклама в различни интернет сайтове. Британският парламент прави разследване за фалшивите новини и дали те са влияели на референдума Брекзит.
Комисията за конкуренцията на Австралия е направила анализ на пазарната власт, която имат Google и Facebook в контекст на медиите. Затова през октомври Германия действа и прие нов закон, имащ за цел да заплашва платформите, като ги грозят глоби до петдесет милиона евро, ако не бъде премахната реч на омраза или някакъв друг незаконен материал в срок от 24 часа. Институт „Ройтерс“ приема това решение за противоречие, защото то превръща на практика американски технологични фирми в арбитри за свободно слово.

Медиите най-вероятно ще си отидат от „Фейсбук“

Фейсбук има за цел времето, което всеки потребител прекарва там и ползва приложенията й, да се увеличи, а и вниманието им да бъде продадено на рекламодатели.
Ще повлияе и реформата на новинарския поток, която ще измества публичните страници за сметка на приятелите и семейството. Така тя има за цел да задушава органичното разпространяване на съдържанието от страниците на бизнесите и медиите и по този начин да увеличава плащането за реклами . В това време, разпространяването на видеа, има възможност да привлича към социалните мрежи и част от рекламите, които се излъчват по телевизията.

„Фейсбук“ ще се нуждае от време, за да успее да приложи своите нови иновации, но самите издатели вече определят компанията като арогантна. В последно време тя успя да окуражи да се създават съдържания от нов тип-видеа на живо, а след това се отдръпна.
Този техен подход има продуктов смисъл, а и от гледна точка на инженерите също. Примерът за това беше решението за преместване на този вид съдържание във фийд Explore. Този подход беше приложен в шест държави. Медиите в Словакия са регистрирали спад в потребителските интеракции с 400 %, както и загубване на 2/3 от разпространяването си в социална мрежа.
Основната тема за голяма част от експертите е тяхното желание да могат отново да контролират. Германски респондент заявява, че досега всички сме играли по техни правила и то доста дълго време, с малка възвръщаемост и голям риск. Голяма е вероятността много от новинарските организации да откажат сделки с Facebook, Снапчат и Епъл, като ще заложат на пряка читаемост.
Фейсбук може да се окаже в позицията на по-неизгодната позиция, казва представителят на City University Джордж Брок. Ако няма признание от компанията, че моделът и на бизнес е с лоши последствия, ще се наложи да се търси конкурентна фирма, която ще може да комбинира едновременно технология и качества на редактор.

Модераторите

Всички интернет платформи ще трябва да наемат още хиляди нови работници, които ще имат за задача да следят съдържанието, заради този увеличаващ се натиск от държавата. Youtube дори вече е обявил, че ще наеме десет хиляди нови модератори от самото начало на 2018г, като задачата им ще бъде да работят с различни алгоритми за търсене на тревожно потенциално съдържание.

Обвиненията за цензура

Google и Facebook доста често ще бъдат обвинени, че налагат цензура, заради премахване на съдържанието, което може да ги заплаши с глоби. Вече има случаи Туитър и Фейсбук да изтриват постове на депутат от крайнодесните в Германия заради нови закони. Също бяха изтрити акаунти на Рамазан Кадиров-чеченският лидер, който от американска страна е обект на санкциониране. Заради липсата на ясни правила кои акаунти и кое съдържание трябва да се премахнат ще бъде все по-голям проблем за всички социални мрежи.

Многото приказки и малкото действия за регулиране

През 2018г. други конкретни инициативи за законодателство срещу социалните мрежи едва ли ще има, освен правилата за реклама на политическа основа. Така ще се увеличи модерацията, ще се заложи на акции на пиар и така ще се забави дебата свързан с въвеждането на строгата регулация. Европейската комисия ще може лесно да фокусира върху действия свързани с имиджа, защото това е последната година от мандата й.

Други публикации