+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Социалните мрежи като ускорител на бизнеса

Социалните мрежи като ускорител на бизнеса

Много нашумял в последно, време SMM се превръща във фаворит за всички собственици на онлайн бизнес. Та дори и офлайн такъв..

Но нека преди да започнем по същество, да обясним същността на SMM

Първо, съкращението SMM означава Search Media Marketing, което пък на български се превежда буквално Социален маркетинг.

Основната идея на соц. маркетинг е да занимаем публиката с интересна за тях информация и съответно да си „докараме“ трафик за онлайн магазина ни/сайта ни.

Социални мрежи

Редно е да кажем в кои можем да провеждаме ефективно SMM. За жалост, в България можем да говорим само и единствено за така познатият ни Facebook. Ако говорим за бизнес, ориентиран към англоезичната аудитория, то съветвам да използвате специализирани в областта социални мрежи – като такива за храна или пък спорт… съществуват многобройни. Но… все пак сме в България и трябва да се съобразяваме с обстановката. За сравнение – най-голямата българска активна българска общност е под 9000 души, а най-голямата Facebook страница с изцяло българска активна аудитория е над 200 000 души.

Начин на провеждане

Има една универсална тактика, която винаги съм харесвал и работи от години, поне при Facebook. И тя е: пускат се публикации на всеки час. Това обикновено са забавни картинки, вицове, гифчета и всякакви подобни неща, които

могат да привличат българската аудитория. Формулата е 7:1, което означава, че се пускат 7 забавни публикации и след това една рекламна. По този начин шанса Ви някой да кликне на линка и да купи нараства значително. И не е нужно да стоим по цял ден пред компютъра, за да бъдем активни във Facebook, както може би си мислят някои. Единственото нещо, което трябва да имаме е инструмент за „разсрочено“ публикуване. По този начин ще разпределите равномерно постовете равномерно през целия ден, само за 15 отделени минути вечер.

Ползи

Ползите са на лице… повече трафик, от колкото обикновено. Оттам нататък, вече идват и останалите предимства: кликове на Вашите Адсенс реклами, много повече продажби и каквото друго се сетите. Освен това, градите доверие. Доказано е, че колкото повече се показвате в интернет пространството, толкова повече доверие печелите. Точно на въпроса „защо“ едва ли някой може да Ви отговори, но е важното, че с повече фенове се постига повече успех.

Привличане на аудиторията

Ето това определено е най – сложната част от науката SMM. Колкото и да сте активни, истината е, че трябва доста повече време, от колкото преди години. И това е основно, защото от Facebook значително орязаха нещата, що се отнася до привличането на фенове. Затова и се намесват хитрините. Най – известната от тях е да си купим платени публикации във Facebook страници на наши колеги. В тези платени постове е препоръчително да кажем да се сподели нашата страница и да се правят само в големи страници, които са свързани с нишата ни. Под фразата „големи страници“ трябва да разбираме такива, които имат над 100 000 фена.

Има и един друг метод за привличане на аудитория, но той не е най – правилен и морален. Както може би се досетихте и вероятно само той Ви интересува в случая, това е Like Jacking -а. Това е метод, при който даден потребител на социалната мрежа Facebook клика някъде да скрит бутон, с който се съгласява да стане фен на дадената страница абсолютно несъзнателно. Тази така привлечена аудитория, обаче, трябва да се държи постоянно активна, тъй като дадения потребител не се интересува от дадения продукт и за да остане при Вас му трябва нещо повече. Трябва да се знае, че отписването на тези фенове е едва 2 – 3 % и цените за добавянето им изобщо не са високи, но поради изключително високият и нарастващ ежедневно интерес към услугата. Преди година цената стандартно вървеше по 1 в краен случай до 2 стотинки на 1 брой фен, докато сега цените стандартно са по 3, та дори не е невъзможно да срещнем и такива от 4ст. За големи количества има и сериозни отстъпки. Времето им за добавяне зависи само от количеството. Например, 1000 фена се добавят за срок около 2 -3 дни и стандартно вървят на цена от 20 – 25 лева. 140 000 фена вървят на цената от около 200 + лева.

И тъй като информацията стана много и дори може да се каже и объркана, ще разиграем случката:

Аз плащам на човека Х 20 лв, за да ми добави 1000 фена във Facebook страница Y. Човекът X публикува в даден уеб сайт някаква скрита публикация/банер или каквото се сетите. Всеки потребител, който кликне на него автоматично става фен.

Разбира се, трябва да се внимава с този метод и да не се прекалява! От Facebook проверяват за добавяне на фенове и ако хванат подобно нещо, Вие и Вашата страница, както може би се досещате отнася бан. Лимита за добавени фенове на ден не е особено голям, но все пак е количество, което надали ще съберем дори за няколко дни.

Дали е редно да се прави подобно нещо, всеки трябва да прецени сам за себе си. Едно е сигурно: това е лесен и бърз начин да се снабдим с напълно реални фенове за страницата си. Подобна измама трудно се хваща, но пък е ефективна.

Ако не желаете да използвате LG, можете да платите за реклама на Facebook. Препоръчително е да използвате не рекламата на клик, а тази на импресии, защото те се показват с предимство и са значително по – евтини от тези на кликове.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.