Как да използваме социалните мрежи за популяризиране на уеб сайт

Преди да съставите стратегия за популяризиране на вашия уеб сайт чрез използване на една или друга социална мрежа, добре е да сте наясно какъв е принципът на функционирането им.

Достатъчно добре ли ще бъде представен сайтът ми с една Facebook-страница?

Големият и все по-нарастващ брой хора по целия свят, които имат профил във Facebook, кара някои да вярват, че наличието на представителна страница е равнозначно на притежаването на уебсайт. Други са на мнение, че това е подходящо място предимно за развиването на търговска или интелектуална дейност в интернет пространството.

Темата е твърде обхватна, затова ние ще се ограничим до няколко сравнително елементарни, но ефективни съвета за промотиране на вече съществуващ уебсайт чрез използване на социалните платформи.

Първо няколко уточнения:

  • Основното преимущество на популяризирането на един сайт в социалните мрежи почива върху възможността за контролиране на съдържанието: вие решавате каква информация да предоставите на аудиторията си, а в добавка на това можете безчет пъти лесно да я редактирате, обновявате и подобрявате.
  • Вашата лична или професионална страница в социалните мрежи може да бъде чудесно допълнение към един добре организиран сайт. В по-голямата част от случаите обаче не може да го замести! Затова гледайте на сайта си като на остров, а на Facebook или Tweeter – като на организиран превоз на пътници към него!

И така, как да използваме социалните мрежи за популяризиране на дейността и уебсайта ни?

  1. Facebook може и да е най-голямата, но далеч не е единствената социална мрежа. Затова не правете регистрация, преди да проучите как функционират всички!

            Имайте предвид, че:

  • LinkedIn е социална платформа, ясно ориентирана към професионалната среда. Страницата там дава възможност за установяването на контакти с настоящи и бивши колеги. Съответно, подходяща е предприемачи, хора със свободни професии, за популяризиране на интелектуална дейност.
  • Facebook е най-голямата социална мрежа и работи наистина добре при споделянето на връзки към уебсайтове, статуси и комуникация с приятели, клиенти, контрагенти. Тук, както и при всички останали мрежи, основната цел е натрупването на по-голям и по-голям брой последователи, които се умножават в следствие на познатите като „вирусен маркетинг” операции, а именно разпространяването на различни видове връзки и покани.
  1. Разграничавайте личното от професионалното!

Страницата във Facebook често е лична, споделяна най-вече със семейството и приятелския кръг. Ако обаче искате да промотирате професионалната си дейност, създайте специална страница, отразяваща в пълна степен дейността на вашия уебсайт. Това ще ви позволи ясно да отграничите личната от професионалната си дейност, да създадете авторитет и име в избраната ниша.

  1. Не забравйте, че управлението на страница в социалните мрежи отнема време!

Когато става дума за популяризиране на уебсайт, целта е аудиторията да бъде насърчавана непрекъснато да навигира из него. Следователно, за да провокирате интереса на потенциалните и за да задържите този на реалните си потребители, необходимо е регулярно актуализиране на статуси и публикуване на връзки към интересна и важна информация, както и поддържане на комуникация с хората, които пишат в страницата.

  1. Непрекъснато създавайте полза за потребителя!

Оригиналността и полезността са основен критерий за успешност, включително и щом става дума за стратегии за популяризиране в мрежата.

Ако си давате сметка за това и сте готови да инвестирате време и усилия, то тогава със сигурност ще получите резултатност!

За мен и блога

BEKYAROV.NET има повече от 10 години професионален опит в изработката на уеб сайтове и оптимизация за търсачки.

Запитване за оферта

Направете запитване за изработка на уеб сайта, аз ще се свържа с вас, само в рамките на 2 часа!

Още публикации от блога

Виж всички