+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да използваме социалните мрежи за популяризиране на уеб сайт

Как да използваме социалните мрежи за популяризиране на уеб сайт

Преди да съставите стратегия за популяризиране на вашия уеб сайт чрез използване на една или друга социална мрежа, добре е да сте наясно какъв е принципът на функционирането им.

Достатъчно добре ли ще бъде представен сайтът ми с една Facebook-страница?

Големият и все по-нарастващ брой хора по целия свят, които имат профил във Facebook, кара някои да вярват, че наличието на представителна страница е равнозначно на притежаването на уебсайт. Други са на мнение, че това е подходящо място предимно за развиването на търговска или интелектуална дейност в интернет пространството.

Темата е твърде обхватна, затова ние ще се ограничим до няколко сравнително елементарни, но ефективни съвета за промотиране на вече съществуващ уебсайт чрез използване на социалните платформи.

Първо няколко уточнения:

  • Основното преимущество на популяризирането на един сайт в социалните мрежи почива върху възможността за контролиране на съдържанието: вие решавате каква информация да предоставите на аудиторията си, а в добавка на това можете безчет пъти лесно да я редактирате, обновявате и подобрявате.
  • Вашата лична или професионална страница в социалните мрежи може да бъде чудесно допълнение към един добре организиран сайт. В по-голямата част от случаите обаче не може да го замести! Затова гледайте на сайта си като на остров, а на Facebook или Tweeter – като на организиран превоз на пътници към него!

И така, как да използваме социалните мрежи за популяризиране на дейността и уебсайта ни?

  1. Facebook може и да е най-голямата, но далеч не е единствената социална мрежа. Затова не правете регистрация, преди да проучите как функционират всички!

            Имайте предвид, че:

  • LinkedIn е социална платформа, ясно ориентирана към професионалната среда. Страницата там дава възможност за установяването на контакти с настоящи и бивши колеги. Съответно, подходяща е предприемачи, хора със свободни професии, за популяризиране на интелектуална дейност.
  • Facebook е най-голямата социална мрежа и работи наистина добре при споделянето на връзки към уебсайтове, статуси и комуникация с приятели, клиенти, контрагенти. Тук, както и при всички останали мрежи, основната цел е натрупването на по-голям и по-голям брой последователи, които се умножават в следствие на познатите като „вирусен маркетинг” операции, а именно разпространяването на различни видове връзки и покани.
  1. Разграничавайте личното от професионалното!

Страницата във Facebook често е лична, споделяна най-вече със семейството и приятелския кръг. Ако обаче искате да промотирате професионалната си дейност, създайте специална страница, отразяваща в пълна степен дейността на вашия уебсайт. Това ще ви позволи ясно да отграничите личната от професионалната си дейност, да създадете авторитет и име в избраната ниша.

  1. Не забравйте, че управлението на страница в социалните мрежи отнема време!

Когато става дума за популяризиране на уебсайт, целта е аудиторията да бъде насърчавана непрекъснато да навигира из него. Следователно, за да провокирате интереса на потенциалните и за да задържите този на реалните си потребители, необходимо е регулярно актуализиране на статуси и публикуване на връзки към интересна и важна информация, както и поддържане на комуникация с хората, които пишат в страницата.

  1. Непрекъснато създавайте полза за потребителя!

Оригиналността и полезността са основен критерий за успешност, включително и щом става дума за стратегии за популяризиране в мрежата.

Ако си давате сметка за това и сте готови да инвестирате време и усилия, то тогава със сигурност ще получите резултатност!

Други публикации