+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да защитим онлайн магазина си?

Как да защитим онлайн магазина си?

zashtita-na-online-magazin

Ако сте собственик или мениджър на онлайн магаизн, трябва да знаете, че сигурността е един от водещите приоритети. Уебсайтовете за електронна търговия обикновено съдържат много лична информация за клиентите, така че нарушаването на сигурността може да доведе до разкриване на лична информация. Последното нещо, което искате, е да имате проблем от такъв мащаб.

Сигурността в електронната търговия не е трудна и не се различава много от сигурността и поддръжката на уебсайт без онлайн магазин, просто трябва да се третира като приоритет.

Нека да разгледаме някои стратегии, които трябва да имате предвид, за да защитите вашия онлайн магазин. Ще ги категоризираме в следните приоритети:

 • Основен;
 • Препоръчителен;
 • Разширен.

ОСНОВНИ методи за осигуряване на сигурността на онлайн магазин:

 1. Избор на хостинг

Как са разликите между споделен хостинг и специализиран хостинг, кое е по-добро за уебсайта? Ако вашият сайт съдържа чувствителна информация, определено трябва да наемете специален хостинг. Това е единственият начин да гарантирате, че пробив в уеб сигурността няма да засегне вашия сайт. Само Специализираният хостинг предоставя функциите, от които вашата фирма се нуждае, за да гарантира сигурност, стабилност и бъдеща мащабност.

Когато избирате хостинг, не се подвеждайте от размера на вашия твърд диск, общия брой имейли или други технически характеристики. Ето някои от оперативните характеристики, които трябва да имате предвид, когато търсите специален хостинг:

 • Ежедневно автоматично архивиране на целия ви сайт, така че ако нещо се случи, можете лесно да възстановите сайта си.
 • Модерен хостинг с най-нов софтуер като PHP и MySQL, които обикновено са най-разпространените.
 • Наличието на най-новите версии на тези системи ограничава уязвимостите, които хакерът може да използва.
 • Отлична техническа поддръжка, която да ви помогне да разрешите всички проблеми, които ще срещнете с вашия сайт. Дори поддръжката ще бъде на вашия език, за да направи комуникацията възможно безпроблемна.
 1. Добавете SSL сертификат

Вашият онлайн магазин трябва да има инсталиран SSL сертификат! Има формуляри, които събират чувствителна и сигурна информация – система за плащане, така че инсталирането на SSL сертификат е единственият начин да се гарантира, че информацията между потребителя и сървъра е криптирана.

Това не само е важно от правна гледна точка, но също така помага на вашия сайт да се класира по-добре в резултатите от търсенето като Google.

 1. Използвайте качествени плъгини

Модулите, разширенията или плъгините, различни синоними в зависимост от CMS, които използвате, са чудесни начини да добавите допълнителна функционалност към вашия онлайн магазин, но трябва да сте особено внимателни с това, което инсталирате. Лошо проектиран плъгин може да бъде сериозен пробив в сигурността на вашия сайт, така че винаги използвайте надеждни и реномирани източници на плъгини с добри отзиви.

Не запазвайте и не изтегляйте безплатни версии, често тези плъгини се оставят да бъдат актуализирани. Важно е да актуализирате тези плъгини редовно и да работите с най-новите версии на вашия сайт.

 1. Поддържайте всичко актуално

Актуализациите на вашия онлайн магазин, теми и плъгини често предоставят нови функции и функционалност, които правят сайта ви още по-добър. Но те също така коригират грешки в сигурността и уязвимости, които хакерите могат да използват. Ето защо е важно да актуализирате редовно целия си уебсайт.

В различни проекти открихме уебсайтове без актуализации, опасявайки се, че уебсайтът ще бъде неправилно конфигуриран. В такива случаи казваме: Вашият сайт е хакнат и вие не знаете за това!

 1. Използвайте сложни пароли

Слаба парола може да наруши дори най-добрите настройки за сигурност. Хакерите често използват системи за извършване на атаки, при които опитват различни комбинации от букви, цифри и символи, докато не отгатнат паролата на вашия уебсайт. Тъй като тези атаки са автоматизирани, те могат да изпробват хиляди пароли в секунда. По този начин, колкото по-сложни са паролите, толкова по-трудно е за хакерите да ги разбият.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ методи за сигурност на онлайн магазина:

 1. Проверете нивата на потребителски достъп.

Ако има хора, които управляват вашия онлайн магазин, важно е да проверите до какво имат достъп и какви действия могат да извършват. Потребителите трябва да имат достъп само до това, което е абсолютно необходимо за изпълнение на задачите, които трябва да изпълнят. Обикновено почти всички CMS или системи за онлайн магазини имат създадена система за управление и разрешения, за да ограничат действията, които могат да бъдат извършени и по този начин да гарантират стабилността и сигурността на вашия уебсайт.

 1. Проверете сигурността на вашия сайт.

Точно както имате антивирусна програма на компютъра си, така трябва да сканирате сайта си. Трябва да внедрите система за сканиране на сигурността, така че да открива ежедневно подозрителни кодове и дейности. Най-хубавото е, че получавате сигнали веднага, ако има някакво подозрение за необичайна активност.

РАЗШИРЕНИ методи за сигурност на онлайн магазина:

 1. Настройте защитна стена

По принцип можете да настроите защитна стена чрез плъгина на вашата система за електронна търговия. Най-важното е да изберете такъв, който има добра репутация и постоянно актуализира своя код и списъка със злонамерени IP адреси, които ще блокира, за да предотврати достъпа до вашия сайт.

 1. Активирайте многофакторно удостоверяване (MFA)

Активирайте многофакторно удостоверяване, за да защитите самоличността си, и използвайте защитна стена за защита на мрежата. Отвежда сигурността при влизане още една стъпка напред, например чрез изпращане на уникален код на вашия мобилен телефон всеки път, когато влизате в система за електронна търговия. Така че ако някой разбере паролата ви, той също трябва физически да притежава телефона ви, за да има достъп до вашия уебсайт.

Изход

Сигурността на вашия онлайн магазин е от основно значение, тя е критичен фактор за функционирането на онлайн магазина. Не забравяйте, че клиентите дават личната си информация във вашите ръце и очакват информацията им да бъде добре управлявана.

Няма златно правило, което да предотврати хакването на вашия онлайн магазин, но спазването на всички тези стратегии ще го направи много трудно и ако нещо се случи, можете да възстановите сайта си от резервно копие почти веднага.

BEKYAROV.NET  предлага оригинални идеи, напълно уникални и най-важното, ефективни начини за решаване на най-сложните проблеми! Интегриран подход към проекти: изработка на уебсайт, поддръжка, ефективно популяризиране.

Други публикации