+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как трябва да завършва всяка уеб страница на успешен сайт

Как трябва да завършва всяка уеб страница на успешен сайт

marketing-researchИма редица грешки, които правят много собственици на сайтове при създаването му. Една от тези грешки може да се види в много уеб ресурси. Това е не само игнориране на хостинг и безплатен наем на сървър с тестов период, но и рязко прекъсване на потока от информация на страницата.

Като четете определени раздели от сайта, може да имате различни видове въпроси, например как да използвате обратната връзка, на кой телефонен номер можете да се обадите, кои документи може да се наложи да получите услуга или да направите поръчка за закупуване на стоки и други въпроси. В същото време на повечето страници с такава информация или поне препратки към секции, които имат отговори на възникващи въпроси, просто не съществуват.

Разбира се, всеки уеб администратор знае, че всеки сайт трябва да има раздел като често задавани въпроси, информация за контакт и други. Това е известно дори от експерти, косвено свързани с развитието на сайта, например тези, които предоставят услуги в такива области като наемане на сървър. При преместване в друга секция или при търсене на желаната секция потребителят може да се изгуби или разсее и по този начин целта на собственика на сайта няма да бъде постигната, клиентът ще бъде изгубен.

Важно е да предоставите на посетителя възможността плавно да премине към целевото действие – да поръча, да се обади, да напише писмо и т.н. За целта трябва правилно да подредите края на страницата.

Пример за връзка

За да може посетителят на сайта да води или да предизвика конкретно действие или поне да не загуби интереса си, в края на всяка страница на сайта трябва да се предлагат опции за действие или да съдържат връзки към всякакви други действия.

Какви действия и стъпки могат да бъдат предложени на потенциалните клиенти?

Една от предложените опции може да бъде представена като връзка към страницата, съдържаща описанието на услугата. На тази страница може да бъде поставен списък с документи, необходими за получаване на услугата, списък с информация за контакт, отговори на възможни въпроси относно тази услуга и така нататък.

На следващо място, не забравяйте да публикувате реклама -лого за стимулиране, например: „Обадете ни се“, „поръчайте веднага“, „свържете се с нас и получете отстъпка“ и други.

Можете също така в края на страниците на уеб ресурсите да публикувате връзки към страници с описание на стоките, към списъка със статии на съответната тема. Някои поставят връзка към главната страница на всяка страница.

Пример:

Веднъж посетих на сайта на голяма банка, за да прегледам информация за една от нейните услуги.

Намерих информацията, всичко е написано ясно. НО! В края на страницата беше … Да, нищо нямаше. Просто текстът свърши и това е всичко.

Т.е. прочетох текста и … неразбрах. Какво трябва да направя след това? Къде да пиша? Къде да се обадя? Какви документи са ми необходими, за да получа тази услуга? На кого мога да задавам въпроси за тази услуга?

И такива въпроси непрекъснато си задават посетители на даден сайт.

Но 97% от сайтовете нямат отговори.

Има контакти. Има раздел за въпроси и отговори. Но всичко това нарушава гладкия и плавен ход на посетителя на сайта към действието, което очакваме от него – обаждане, имейл, поръчка от сайта …

Следователно, за да го приведете внимателно и плавно към това действие, трябва да завършите края на страниците на вашия сайт.

В края на всяка страница на сайта трябва да има някои допълнителни действия или опции за действие.

Страница с описание на услугата

След описанието на услугата ще бъде логично:

  • Посочете списъка с документи за услугата;
  • Посочете контакти на мениджъри, които се занимават с тази конкретна услуга;
  • Дайте линк към въпроси и отговори за тази конкретна услуга (или ги поставете директно на тази страница);

Какво е най-важно – в края на страницата да има – ПОКАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.

Например: „Обадете ни се на …… и задайте останалите въпроси на нашите мениджъри.“

Или директно да поръчате, за да направите поръчка: „Обадете ни се на ….. и поръчайте тази услуга“

Страница с описание на продукта

Ако това е онлайн магазин, тогава завършването на страницата е логично и разбираемо – това е бутона „Добавете в кошницата“.

Но и тук често има нарушения в логиката – когато този бутон е поставен в горната част на страницата.

Лицето все още не е прочело описанието, все още не е готово да вземе решение и той трябва вижда бутон за покупка.

Би било по-логично да го подредите веднага след описанието и след цената на стоките.

Ако това не е онлайн магазин, можете да направите следното в долната част на страницата:

  • Публикувайте въпроси и отговори на продукта;
  • Опишете реда на поръчката и настоявайте да направите поръчка;
  • Поставете формуляра за поръчка (име, контакти, бележки), така че продуктът да може да бъде поръчан директно от същата страница;

Страница на статията

Логично е, след като прочетете статията, предлагаме посетителят на сайта да отиде на страниците на каталога на стоките и услугите, описани в статията.

(Надявам се да разберете, че статиите на вашия сайт трябва да са тематични и да разказвате по различни начини за ползите от вашите продукти и услуги).

Следователно може да има една връзка „Отидете на раздел ……..“ или 2-3-4 връзки, така че посетителят да може да отиде в различни (може би от един и същи тип) раздела от каталога или конкретни продукти.

Начална страница

Обикновено се правят грешки много често.

Най-правилното е да поставите на главната страница на вашия сайт списък от ползите за посетителя. Ползите, които той ще получи, ако започне да работи с вас.

И така, от какво се нуждае посетителя?

Предложение – да отидете в каталога на стоките и услугите за да направят своя избор.

Или веднага поставете обаждане за поръчка.

Всичко зависи от това дали посетителят може да вземе решение веднага или му е необходима повече информация за това.

Други публикации