+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Мобилни сайтове плюсове, минуси и приложения

Мобилни сайтове – плюсове, минуси и приложения

services-mobile-marketingЗаявленията за сайтове имат предимства за бизнеса. Въпреки това, експерти в областта на електронната търговия съветват, преди да предприемат създаването на приложения, помислете каква е основната цел, на която ще служат. Ето възможните опции:

  • Ръст на лоялността на клиентите;
  • Увеличете средната сума за проверка;
  • Нарастване на активността на клиентите;
  •  Увеличете събирането на данни (офлайн и онлайн).

След като се определи целта, е необходимо да се изгради стратегия за нейното постигане, да се обмисли точно кои инструменти в приложението ще допринесат за тази цел.

Също така, бъдещият собственик на приложението трябва да реши с какъв тип приложение иска да работи.

Разработването на мобилно приложение не е евтино и това са недостатъци на приложенията. Но с добре обмислен професионален подход, той бързо се отплаща и има значителни предимства.

Има два различни начина за техническо развитие и реализация на проекти за мобилни устройства: Мобилен уеб сайт и мобилно приложение. На пръв поглед, и двата начина изглеждат много сходни. Но всъщност всеки от тях предлага своите предимства и има свои недостатъци.

Мобилен сайт

Работи само чрез браузъра. За разлика от обикновените уеб сайтове, той е проектиран специално за мобилни устройства.

Заедно с мобилните, има уеб сайтове с добър дизайн. Адаптивният уеб сайт съдържа HTML страници, които са свързани помежду си и се разглеждат в браузърите чрез интернет. Адаптивното оформление е проектирано да показва правилно всички размери на екрана.

Предимства на мобилен сайт

Съвместимост. Удобен при работа с различни видове смартфони и таблети. Не изисква разработването на отделна версия, като се вземат предвид различните операционни системи. Тя може да поддържа лесна интеграция с функции като QR кодове, текстови съобщения.

Взаимодействие с потребителя. Приложенията ви позволяват да установите личен контакт с клиента. Това могат да бъдат уведомления за близки офиси или клонове, за текущи промоции и отстъпки, канали за обратна връзка и дори за създаване на потребителски групи за комуникация помежду си. Мобилното приложение е незаменим за бързи, повтарящи се и специфични за сайта действия.

По-широко покритие на целевата аудитория. Благодарение на поддръжката на множество устройства, която осигурява отзивчив уеб дизайн на различни платформи, участва по-широка аудитория от потребители.

Поддръжка, обслужване. В сравнение с оригиналните приложения, които изискват изтеглянето на всяка актуализация, отзивчивите уеб сайтове позволяват гъвкави промени. Направените промени стават активни и се виждат веднага на всички видове устройства.

Ограничения

Удобство. За разлика от приложението, уеб сайта не може ефективно да използва всички функции през смартфон. Камери, GPS, телефонно набиране и други функции, интегрирани в устройства, не винаги са добре проектирани за мобилните уеб сайтове.

Размерът на екрана на устройството. Поради малкия си размер, екраните на смартфоните и таблетите показват много по-малко съдържание, отколкото настолен монитор или екран на лаптоп. Въпреки факта, че мобилният  уеб дизайн се настройва динамично към желания размер на екрана, той всъщност намалява и пренарежда съдържанието, достъпно на работния плот.

Автономен достъп. Офлайн операцията на мобилния сайт е възможна само при използване на кеширани страници. Пълната работа изисква добра интернет връзка.

Мобилно приложение

За разлика от мобилните уеб сайтове, работещи чрез браузъри, оригиналните приложения трябва да се изтеглят от определени портали, като Google Play Market, App Store или други.

Мобилните програми се разработват отделно за всяка операционна система, изискват инсталация, осигуряват по-бърз достъп до съдържанието.

Плюсове

Удобство. Анализът показва, че приложенията са по-популярни от подобни сайтове, защото са по-удобни. Те осигуряват по-добро взаимодействие с потребителите, по-бързо зареждане на съдържанието, по-лесно за използване. В допълнение, те имат уведомления и дизайн, който е по-гъвкаво съвместим с различните размери на екрана.

Персонализация. Мобилните приложения са чудесно решение за услуги, които изискват редовна употреба. Те позволяват на потребителите да създават лични сметки, както и да пазят важна информация.

Офлайн операция. Модерните версии на приложенията могат да работят дори и без достъп до интернет. Това е особено важно, когато лошата комуникация улови и достъпът до интернет е нестабилен или дори липсва. Ако човек спешно трябва да направи онлайн покупка някъде в страната, а сайтът не зарежда картини или не се зарежда изобщо, то мобилното приложение ще спаси ситуацията. След последния онлайн достъп той съдържа данни за продукти и цени, както и техните снимки.

Минуси

Съвместимост. Осигуряването на правилното функциониране на местното приложение зависи от изискванията на конкретна операционна система. Това означава, че за всяка платформа (iOS, Android, Windows) се нуждаете от отделна работна версия на програмата.

Поддръжка, обслужване. Когато дадено приложение е разработено за няколко различни платформи, неговата поддръжка изисква повече време и пари. Необходимо е редовно да предоставяте актуализации, да отстранявате проблеми със съвместимостта с всеки тип устройство. Освен това трябва винаги да напомняте на потребителите да инсталират нови актуализации.

Заключение

Въпреки предимствата на адаптивния уеб дизайн, мобилните приложения изглеждат по-популярни.

В кои случаи е предпочитано тяхното използване?

За да отговори на специфичните бизнес нужди. Например, създаването на мобилни версии на социалните мрежи осигурява тяхното динамично функциониране, постоянен достъп на потребителите до съхранено съдържание (изображения, текст, музика, видео).

Приложенията са идеални за интерактивни игри (Angry Birds), инструменти за ежедневна употреба, услуги за обучение с проследяване на процеси в реално време и възможност за изпращане на редовни напомняния.

В допълнение, местните приложения са разумно решение за манипулиране на данни. Например, за банкиране и услуги, мобилна версия може да бъде чудесно допълнение към пълноправен уеб сайт.

Други публикации