+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Персонализиране на вашия уебсайт: как да мотивираме клиента да купува?

Персонализиране на вашия уебсайт: как да мотивираме клиента да купува?

Online-ShoppingС увеличаването на броя на търговските сайтове потребителите стават все по-взискателни. Когато купува отново, потребителят очаква високо ниво на обслужване. Персонализирането на уебсайта е тенденция, с която можете да направите примамлива оферта на клиента и да увеличите конверсията. В тази статия ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на инструмента, примери, както и услуги за настройка на персонализация.

Какво е персонализиране на уебсайта? Как работи?

Онлайн посетителите имат различни интереси, желания и мотивации. Персонализирането на уебсайта е процес на промяна на съдържанието в реално време. Страницата на сайта се обновява динамично, като се избират подходящи продукти за потребителя въз основа на събраните данни.

Персонализирането на уебсайта включва стратегия, която търговците използват за създаване на уникално изживяване с персонализирани препоръки и ексклузивни оферти за клиенти. Функцията се конфигурира въз основа на поведението на посетителя по време на престоя им в сайта, демография, интереси.

Целта на персонализирането на уебсайта е да подобри потребителското изживяване, като отговори на техните нужди и желания. При повторно посещение сайтът се адаптира според нуждите на клиента.

Персонализацията отговаря на очакванията на потребителите. Мнозина са свикнали с подобни преживявания от новинарски емисии, социални мрежи и препоръки за пазаруване. Важно е пряко да задоволим нуждите на клиента. Дигиталният маркетинг се движи към бъдещето, в което персонализацията ще бъде основен приоритет за инвестиции в търговски технологии.

Персонализираните сайтове получават повече печалба. Купувачите са по-склонни да се върнат в онлайн магазините.

Уебсайтът проучва нуждите на клиента и се адаптира към исканията. Персонализацията решава проблема с индивидуалния подход. Потребителят ще получава връзки, оферти и препоръки въз основа на интереси.

Предимства и недостатъци на персонализацията

Разбирането на целевата аудитория е важно. Потребителите забелязват подробностите, особено тези, които се връщат отново. Това е начин да увеличите лоялността към клиентите и вашия бизнес. В отговор на съответните оферти, потребителят ще прекара повече време в сайта.

Предимства на персонализирането на уебсайта

 1. Препоръки

Въз основа на събраните данни за потребителите можете да давате точни и навременни препоръки, съвети, които да закупите следващия път. Рекламите за повторно насочване са начин за предвиждане на бъдещи покупки. За да направите това, използвайте информация за взаимодействието въз основа на рекламни кампании. След това автоматично попълнете липсващите елементи на главната страница на сайта.

 

 1. Повишаване на лоялността на клиентите

Познаването и разбирането на нуждите на целевата аудитория помага да се осигури персонализирано потребителско изживяване. Струва си да започнете с разработването на визия на клиента, който купува по-често, създава пет или шест персони с разширени параметри, включително региона, колко е похарчил през последните шест месеца.

 1. Увеличете времето на място

Ако потребителят се интересува от продукта, той ще разгледа снимката, видео ревюто по-дълго, ще прочете описанието по-подробно. Важно е да заинтересувате клиента още в първите секунди. Предлагайки персонализирани препоръки, има шанс потенциален купувач да остане на сайта. Времето, прекарано на страницата, е показател за ангажираността, която си струва да се проследява. Въпреки това е важно също така да се анализира кога потребителите преобразуват призива към действие и на коя целева страница.

 1. CTA (call to action) и целеви страници с висока степен на конвертиране

Предимството на персонализирането на уебсайта е високата конверсия на целевите страници и CTA (call to action – призив за действие). Персонализираните преживявания, са отбелязали 6% увеличение на приходите, както и увеличени продажби на свързани продукти.

Недостатъци на персонализацията

 1. Въздействие върху производителността на уебсайта

Персонализирането на уебсайта изисква баланс между управлението на големи обеми трафик и бързото показване на динамичното съдържание при поискване. Неперсонализиран сайт се справя с тежък трафик без загуба на производителност от кеширането. Ако правите персонализиран сайт, трябва да намерите компромис между производителност и скорост на зареждане.

 1. Нарушаване на поверителността

Повечето уебсайтове използват бисквитки (проследяване на трети страни), които събират данни, включително местоположение и тип устройство. Това дава на марката повече информация, с която да създаде персонализирано потребителско изживяване.

 1. Събиране на данни

От техническа страна събирането на данни изисква мощен хардуер за съхранение. По време на процеса на изпълнение могат да възникнат трудности. Това не е лесна задача за големи и малки компании. Ако демографските данни на клиентите са в отделна CRM, но покупките и поведението на клиентите са в друга база данни, информацията ще бъде загубена. Ключовите фактори трябва да бъдат събрани в една система, в противен случай създаването на персонализирано изживяване става по-трудно. Базата данни трябва да бъде преструктурирана. Това може да подобри изживяването на клиентите за отделите на компанията, от продажби до обслужване на клиенти.

Видове персонализация в маркетинга

Персонализирането може да бъде персонализирано с технологии, които осигуряват персонализирано изживяване. Марките получават възможност да подобрят взаимодействието с клиентите, да изпреварят конкурентите. Всеки потребител, когато посещава сайта, вижда динамично съдържание, базирано на алгоритъм.

Сегментиране на аудиторията

Сегментирането разпределя аудиторията на подсегменти от хора. Пример е насочването към лоялни клиенти с персонализирани съобщения. Въпреки това, за да получите високи резултати, трябва да се насочите към малки сегменти, както и да създадете висококачествен уебсайт, който може бързо да се адаптира към клиента.

Индивидуална персонализация

Фокусът е върху предоставянето на персонализирано изживяване на конкретни лица, а не на клиентски сегменти. Технологията обработва поведението на потребителите и анализира следните фактори:

 • история на посещенията на сайта;
 • дейност в интернет;
 • географско положение;
 • тип на устройството и други данни.

Този механизъм предлага подходящо изживяване за всеки потребител. Алгоритъмът за машинно обучение може да анализира и проследява поведението, бързо да реагира и коригира показаната информация.

Персонализацията предоставя персонализирано изживяване на всеки клиент, използвайки наличните данни. Тук са важни бързото събиране и анализ на данни, многоканално внедряване и оптимизиране на машинното обучение.

Други публикации