+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Професия Модератор

Професия Модератор

moderatorМодераторът е сравнително проста, но отговорна професия. Подходящ е за внимателни и уравновесени хора, които обичат общуването. Такива служители са необходими на собствениците на сайтове, форуми, групи в социалните мрежи. Можете да овладеете умереността и да печелите пари от нея бързо и независимо.

Какво е модератор и какво прави?

Модераторите участват в поддържането на реда в дискусиите, като проверяват информацията, която потребителите публикуват, за спазване на правилата на сайта или групата. Модераторът е необходим, за да направи общуването в сайта приятно.

Всеки сайт без модератор бързо се превръща в спам, връзки към съмнителни ресурси. Дискусиите без надзор могат да се превърнат във взаимни обиди или да се наводни с разговори  извън темата.

По принцип „модератор“ означава потребител, който има специални права. В зависимост от проекта над който служителят работи, задачите му са малко по-различни.

В сайта. Има две области на работа. Първият е да контролира дискусиите: Да изтрива коментарите, които нарушават правилата на сайта, да предупреждава потребителите за нарушения.

Второто е да проверява информацията, която потребителите публикуват (публикации, реклами, информация за тяхната компания в директорията).

Във форума. Той поддържа ред във форума,  така че участниците да не стават лични, да не се отдалечават от темата, да не дублират теми и да ги отварят в подходящи секции.

В група или общност в социалните мрежи. Гарантира, че групата няма спам, обидни коментари, дискусии извън темата.

Понякога този специалист се нарича администратор (администратор), но това не е вярно.

Каква е разликата между модератор и администратор?

Обикновено администраторът има повече права, а отговорностите му са по-широки – с други думи, той е „по-важен“ от модератора. Конкретните права и задължения зависят от проекта.

По какво се различава модератора от администратора и какво трябва да прави всеки от тях?

Администратор

 • Назначава лидери на общността.
 • Редактира общност (име, информация, основна снимка, кратък адрес, контакти и т.н.).
 • Публикува, редактира, изтрива публикации, коментари, теми за дискусии от името на общността, публикува публикации.
 • Зарежда, редактира, изтрива снимки, видео и аудио записи, документи.
 • Редактира коментари на участници в теми.
 • Преглежда статистиката на общността.
 • Има други правомощия.
 • Има всички права, които има модератор.

Модератор

 • Изтрива потребителските коментари.
 • Добавя потребителите в черния списък и ги премахва от списъка.
 • Изтрива снимки, видеоклипове, аудио записи, добавени от потребителите.
 • Одобрява, отхвърля приложения в отворени групи.
 • Изтрива създадени от потребители теми.

Предимства на модератора:

 • Възможност да работи от разстояние –  като отдалечен служител. Някои компании предлагат тази опция.
 • Шанс за работа с големи компании .
 • Работата често се свързва с комуникация, която липсва на много свободна практика и отдалечени служители.
 • За да започнете не се нуждаете от специални умения.

  Възможност да изберете удобен за вас график – пълен или на непълно работно време.

Минуси на модератора:

 • Няма категорични минуси, защото има разнообразни проекти и свободни работни места – можете да изберете какво е точно за вас.

Необходими умения и знания

 • Внимателност, постоянство.
 • Устойчивост на стрес.
 • Способност и желание за общуване, компетентен и грамотен.
 • Разбиране от темата на проекта. Например, не трябва да назначите модератор на сайт за автомобили, ако не шофира кола.

Как да станете модератор и да печелите с това?

Не се изисква специално обучение. Достатъчно е да добиете представа каква е работата на модератора. Ако искате първо да получите опит и едва след това да предлагате услуги на клиентите, се заемете с доброволна работа. Много сайтове ще се радват да си сътрудничат с вас. Ако активно общувате на някой основен сайт, в общността – предлагайте услугите си на администратор. Стартирането в познат сайт ще бъде по-лесно.

Технически назначаването на човек като модератор е много просто. Модераторите са потребители на сайта или членове на групата. Администраторът им присвоява специален статут, с който са достъпни функции, които не са достъпни за обикновените потребители.

Къде да намеря модератор?

За да намерите специалист:

Създайте проект на борсите на свободна практика.

Поставете реклама в сайтове за работа или в групи с работни места в социалните мрежи.

Можете да поставите реклама при търсенето на служители на вашия сайт. Възможно е някои от потребителите да се заинтересуват от свободното място.

Различни компании търсят специалисти – от малки групи в социалните мрежи до големи портали. Много големи компании и работодатели се нуждаят от отдалечени работници.

Най-големият потенциал за печалба от модераторите на сайтове. Ако планирате да работите на непълно работно време, тогава всичко зависи от броя часове, които можете да отделите за тази дейност.

Приходите от модериране на форума зависят от популярността на форума. Голям и добре познат сайт може да плаща на модератора доста добре, но като цяло има по-малко свободни места във форумите, отколкото в сайтовете. Често модераторите във форумите се наемат на доброволни начала.

Модератор в групата в социалните мрежи ще ви донесе по добри приходи  и ще предостави възможност за добър растеж. Овладявайки умереността, можете да опитате да ръководите групата напълно – тоест да подготвяте и публикувате публикации. Или може би работи за привличане на нови членове.

Други публикации