+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Създаване на уеб сайт

Създаване на уеб сайт

web-desigУеб сайт преведено от английски буквално това означава определено място от Интернет пространството или още наречената световно разпространена мрежа на английски (Wold Wide Web). Ето защо сайтовете започват винаги с WWW. Това е абревиатурата на world wide web. Всеки сайт съдържа две много важни неща това е домейн и хост. Домейнът от една страна е конкретното име на сайта или неговият IP адрес. Това е пътят за стигане до уеб сайта. Всяка Интернет страница има точно определено място. Това е компютър, който хоства (съдържа на определен носител на информация) сайта с по-прости думи казано това е мястото, където се намира страницата. Обикновено хостовете се поддържат от големи компании и са компютри с голяма памет и не поддържат един единствен сайт, а много такива. Естествено има изключения и някои по-напреднали организатори и създатели на уеб страници и в модерни дни на уеб приложения имат на собствените си компютри хостове и могат да поддържат определен брои страници или уеб приложения.

Сайтовете се разделят на два вида. Едните са статични, а другите динамични. Самото име подсказва какво е предназначението на двата вида сайта. Първите статичните имат за нужда да съдържат не променяща се във времето информация и не се променят. Те се създават еднократно и не подлежат на промяна. Това са простички сайтове, чиято цел е да предоставят на конкретният Интернет потребител информация, която може да бъде от всякакъв вид. Например имена, адреси, телефонни номера, ЕГН-та и т.н.. Другият вид сайтове са динамичните. Те вече се променят според нуждите на клиента. Някои от тях се променят седмично, някои ежедневно, други месечно, други годишно, и да не забравяме, че съществуват и такива, които се променят дори всяка секунда. Като пример за най-бързо променящ се сайт може да дадем сайтовете за залози. При тях информацията буквално се променя всяка секунда. Девелопърите (разработчиците на сайтове) се опитват, чрез различни похвати да улеснят Интернет потребителя като му предоставят различна информация по най-лесният за него начин. Ето защо в наши дни най-използваеми са динамичните сайтове. С течение на времето повечето динамични сайтове започнаха да се предоставят за всякакви устройства (таблети, лаптопи, телефони, smart телевизори и т.н.) като по този начин се улеснява потреблението и попиването на информацията става много по-бързо и по-лесно. Вече ни е нужен само един смартфон например за да видим какво ще бъде времето утре.
След като разгледахме видовете сайтове нека се спрем на това как всъщност се произвежда един сайт. Ще започнем от там, че всяка една Интернет страница има за цел да улесни нечии бизнес или да предостави дадена информация по възможно най-лесният начин. Начините за създаване на Интернет страници са няколко.

Ще започнем от външният вид. Преди години преди да излязат темплейтите сайтовете се разработваха по следният начин. Дизайнерът използвайки програма за графичен дизайн осъществяваше оформлението на графичните елементи по страницата. След графичният дизайнер работа започваше уеб билдъра. Той имаше за цел да нареже страницата на парчета и да направи всеки един графичен елемент уеб елемент, това ставаше чрез програми като Photoshop и Dreamweaver. Втора програма включва в себе си улесненото писане на езиците HTML, JAVA, CSS. След като уеб билдъра направи елементите и бутоните по страницата както и текстовете едно към едно спрямо картинката и страницата отворена в браузър, от там нататък се заемаше уеб девелопъра, който познава добре езикът PHP и използва харесвана от него програма за писане. Преди години уеб билдъра и уеб девелопъра използваха една и съща програма за да имат добра съвместимост. Това беше Dreamweaver. Уеб девелопъра има работата да направи база данни например, ако уеб сайтът ще има потребители с различен статут, те да се открояват и тяхната информация да се съдържа на уеб сървъра или уеб хостът. Още една от работите на девелопъра е да направи динамиката на сайта и всички промени били правени те от потребители или администратори да се запазват в база данни. След като запазената информация отиде в базата данни от там тя пак трябва да се повика и да се покажи на ново в страница в уеб сайтът. След като сайтът бъде готов се преминава към последният етап при завършването на производството. Това е тестването и приложимостта на готовият продукт. Уеб тестер така наричат човекът, който тества всяка една страница с различните нейни функционалности и приложения дали работи добре и при повикване на информация от базата данни дали всички функционалности работят както трябва. Общо взето така ставаше производството на уеб страници преди няколко години.

Нека разгледаме производството на уеб страници в наши дни и се спрем на различните процеси и да съпоставим разликите с това как се е програмирало преди години и как се програмира сега. Сега първоначалният процес на избиране на външният вид на страницата става чрез избирането на темплейт. Има стотици сайтове предлагащи готови темплейти с написани кодове. Така клиента избира измежду различните темплейти като си хареса някой от тях естествено, който е приложим за неговата идея. Темплейтът може да бъде безплатен (с ниско качество и използван от много потребители) , а също така може и да бъде платен. При платеният клиента може да закупи темплейта за по-голяма сума от пари и темплейта да се използва един единствен път само за неговите нужди. Ако клиента реши, че не му пречи темплейта да се ползва от други хора решили да правят уеб сайт може да даде по-малко пари и да закупи темплейта един път и да остави възможността на други потребители да закупят темплейта още неограничен брой пъти или докато някой не го купи окончателно.

След като се избере темплейт уеб студиото, което разработва сайтове трябва да приведе темплейта в действие като го направи, ако вече не е съвместим с всички видове модерни устройства. За тази цел вече съществуват най-различни готови кодове и има сайтове предоставящи най-различни скриптове за различните функционалности на сайтът. Така вече процесът по създаване на сайтът доста се опростява. Може да споменем няколко от начините за определяне на тези кодове това са ASP.NET, ANGULAR2, BOOTSTRAP и т.н. . След като девелопърът, който се занимава с това в наши дни наричащ се front-end девелопър свърши своята работа сайтът може да бъде завършен разбира се, ако той е статичен както посочихме по-горе какво представлява статичен уеб сайт. Ако сайтът е динамичен преминаваме към следващата стъпка.

Това е работата на последният девелопър наричащ себе си back-end девелопър. Той се занимава с динамиката на сайтът. Също както при предният
девелопър този може да използва вече готови платформи за динамика на сайта според нуждите на клиента и според това с какво може да улесни неговата работа тази динамика. Нека изброим няколко вида такива платформи. Най-известните са Joomla и Drupal. Разбира се има и много други видове, но тези двете са най-известните най-лесните за приложение и с най-голям диапазон на функционалности. Динамиката на сайта в наши дни позволява на клиента след като закупи готовият продукт да борави с цялата информация идваща в сайта да променя работата на предните двама (графичният дизайнер и front-end девелопъра) и да управлява по възможно най-лесният начин самостоятелно своят продукт.
Накрая нека с няколко думи обобщим какво представлява процесът за изработка на сайт. Целта на всека една Интернет страница е да се справи с някакъв бизнес недостатък, който е възникнал в някой бизнес или да предостави нови възможности в разрастващ се бизнес. С всички модерни процеси възможността за създаване на различни видове сайтове и използването им на различни устройства е неограничен. Младите хора все повече не осъзнавайки своето присъствие в Интернет започват да стават част от цялата бизнес Интернет мрежа. Без да искат четат неволно реклами, без да искат влизат в рекламни сайтове на различни продукти нужни или ненужни за тях.

Уеб сайтовете са станали част от ежедневието не само на младите, но и на всички хора от различните възрастови граници. И нека отбележим, Интернет се е погрижил да намери за всеки един човек по нещо и всеки бизнесмен иска да привлече клиенти от всички възрастови граници. За това възрастта и социалното положение за преглеждане на една Интернет страница вече нямат значение. Доста млади хора търсят приятели в социалните мрежи. Също се опитват да станат по-популярни сред обществото, чрез различни уеб сайтове за запознанства или например социалните мрежи. От друга страна доста хора избягват да гледат новините по телевизията поради определената насоченост на информацията давана по телевизията. Като проверяват новините в Интернет доста хора се лишават от научаването на ненужна информация. От една страна това има своите минуси и своите плюсове, които не са цел на уеб разработчиците, а на журналистите.

Споменахме за това поради наличието и производството на все повече новинарски сайтове, а дори и телевизионни.

Главната цел на един сайт е да предаде някаква информация,правейки я всеобщо известна, да свърже две отделни точки или с прости думи казано да задоволи нуждите на даден клиент.

Други публикации