+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Избор на хостинг и домейн за нашия уебсайт

Избор на хостинг и домейн за нашия уебсайт

Изборът на хостинг и добър домейн са истинско предизвикателство в днешно време, когато са налични десетки хиляди провайдъри по света. Някои грешки в процеса на избора могат да бъдат решени по-късно, а други – не. Но дори и да успеем да разрешим въпросните проблеми, това със сигурност ще има неприятни последствия за уеб сайта ни. Повече за тях, както и метод за избирането им прочетете в следващия материал.

Хостингът – мощен инструмент за SEO и привличане на повече посетители

Нека си представим следната ситуация:

Вие пътувате в градския транспорт, както обикновено. Използваме мобилен интернет, тъй като друг не е наличен. Опитваме се да изгледаме един епизод от любимия си сериал, но това ще ни коства минути в чакане, тъй като мобиният интернет често е по-бавен. Кой сайт ще посетите? Този, който зарежда за 1 минута или този, който зарежда за 3 секунди? Естествено е, че всички ще изберем втория.

От хостинга са определят:

 • Каква ще е скоростта на Вашия уеб сайт – в зависимост от това къде се намира сървърът, както и от това къде е администриран, се определя колко бързо ще зарежда сайтът Ви.
 • Какви ще са позициите Ви в търсачката – естествено, колкото и добър хостинг да изберем, няма как да се определя само от него как ще се класира сайтът ни. Но, ако искаме оспорваното първо място, задължително трябва да изберем наистина бърз и качествен хостинг. Повече за това как да се ориентираме – прочетете надолу.
 • Как ще ни възприемат посетителите – те много често напускат сайта ако той не е наличен често или пък зарежда бавно.

Как да изберем правилният хостинг?

Факт е, че универсално решение няма. Всеки сайт има напълно различни нужди, напълно различни параметри. Има огромна разлика между сайт с 2000 дневни посещения и такъв с 20 000 000. При единия със сигурност ще се наложи собствен сървър, а при другия – всичко зависи от избора на правилен споделен (или виртуален сървър ) хостинг.

Параметрите, които трябва да следим внимателно:

 • Процесорно време – на първо място е процесорното време. Ако то е по-малко от 60-70 минути дневно, то най-вероятно много скоро ще имате проблеми с превишаването му. Истината е, че броенето на минутките и секундите и опитите за спестяването им, са безсмислени и излишни, тъй като това може да е само временно решение.
 • Server response time – това е нещото, което много от хората, избиращи хостинг забравят. А това е най-важният параметър след процесорното време на сървъра… Този параметър гарантира бързото зареждане на сайта, тъй като при 2-3 секунди изчакване на сървъра можем да кажем „сбогом“ на добрата скорост.
 • Дисково пространство – естествено, трябва да следим дали нашият уебсайт ще се побере в определените параметри за дисково пространство. Задължително е да оставите малко настрана, тъй като никога не знаете какво ще се наложи да сложите на Вашия уебсайт.

Ето какъв тип хостинг да изберете според това колко посетители имате дневно:

 • 0-2000 – споделен хостинг
 • 2000 – 10 000 – хибриден VPS
 • 10 000 – 100 000 – VPS
 • 100 000 – 500 000 – Extended VPS
 • 500 000+ – собствен сървър

Разбира се, това са изцяло ориентировъчни цифри, които може сериозно да варират според Вашия уебсайт.

Един друг съвет, последен по тази точка – никога, ама никога не се доверявайте на така наречените „неограничени параметри“ – трафик и дисково пространство без лимити за 3-4 лева на месец винаги значи некачествена услуга. Много често ще ставате жертва на даунтаймове, както и бавно зареждане на сайтовете, тъй като всички се възползват на максимум от „неограничената услуга“. При положение, че често сървъри, струващи стотици лева месечно, имат лимити, то какво остава за такива, които струват 3 лева? Неприятно, но е факт, че

Правилен избор на домейн

Така популярният .com домейн ще бъде изчерпан почти напълно в близкото десетилетие и ще бъде трудно да регистрираме имена дори от сорта на eofsjdkajfkdsjgjskjsk.com. Търговията с регистрирани имена е популярен „спорт“, особено при 4-буквените домейни.

Вече са налични над 100 допълнителни разширения, а подходящо може да се намери за абсолютно всяка ниша. Горещо препоръчвам да излезете от клишето ако не можете да регистрирате любимия COM домейн, използвайки новите попадения.

Вашето име задължително трябва да:

 • Е лесно за запомняне от посетителите
 • Смислена дума
 • Лесно за изписване от посетителите

Последен съвет

В крайна сметка, доверяването на специалист е изключително важно ако искате да направите добър уеб сайт, при който да нямате проблеми с хостинга. Избирането на домейн също не е толкова лесна задача, колкото някои хора си мислят – все пак това е името на Вашия бизнес, с което той ще се помни.

Коректният партньор в случая съм аз! Просто се свържете с мен чрез контактната форма на сайта ми или се обадете. Аз съм професионалист с над 10 години опит в областта на SEO, рекламни кампании и изграждане на функциониращи и печеливши уеб сайтове, които да Ви изстрелят на върха. Ако държите на истинското качество, то определено сте на правилното място.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.