+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Топ 5 обектно-ориентирани езици за програмиране

Топ 5 обектно-ориентирани езици за програмиране

Вашият бизнес зависи от най-качествените програмисти, които пишат своя най-добър код. Какви езици използват, зависи от конкретния проект. За някои задачи разработчиците ви могат да изберат да използват скриптов език от страна на сървъра, като PHP, .NET, Node.JS, Java, Ruby или Python.

За други задачи вашите уебсайт създатели може да изберат да поемат по по-традиционен път и да използват обектно-ориентиран език за проектите. Най-често естеството на разглеждания проект ще диктува какъв тип език да използвате.

Но когато проектът изисква обектно-ориентиран език, кой трябва да използвате? Този избор може да направи или да провали даден проект. Ако изберете грешния език , вие (или вашите разработчици) ще се борите да постигнете нищо. С правилния език целият процес на изработка на уеб сайт ще протече точно както трябва.

Нека да разгледаме обектно-ориентираните езици, с които разработчиците ви трябва да работят. Но първо, нека разберем какъв точно е този тип език за програмиране.

Какво е обектно-ориентирано програмиране?

Важно е да разберете концепцията за обектно-ориентирано програмиране. Обектно-ориентираното програмиране е известно още като OOP .

OOP беше пълна промяна на парадигмата с програмирането, тъй като разчита на класове и обекти, което е объркваща двойка конструкции. За да ги дефинираме, може да се каже, че обектът е екземпляр на клас. Но какво е клас? Класът е план, от който се създават обекти. Така че клас е нещо като шаблон за създаване на план, но проектът е екземпляр на клас.

Как да опростим това? Лесно:

Мислете за даден обект като за нещо материално, като телефон, запис или чаша. След това помислете за клас като група от подобни обекти. Например, можете да групирате „телефон“, „таблет“ и „лаптоп“ като клас, наречен „мобилност“, „запис“, „CD“ и „касета“ в клас с етикет „музика“.

По-важното обаче е, че ООП се придържа към 4 принципа:

Инкапсулация: когато обект може да запази състоянието си частно (в рамките на клас).

Абстракция: естествено продължение на капсулирането, което позволява на обектите да разкриват само операции, свързани с други обекти. Например, качвате се в колата си и натискате бутона Старт. Не е нужно да знаете как всичко работи под предния капак, за да шофирате.

Наследяване: дава възможност да се създаде дъщерен клас, който е извлечен от родителски клас, който използва повторно всички полета и методи от родителя.

Полиморфизъм: дава възможност на обектите да приемат повече от една форма въз основа на контекста, в който се използва.

Едно от най-големите предимства, управляващи OOP, е, че улеснява много сътрудничеството в процеса на разработване (особено когато даден проект е разделен на групи). Това е възможно благодарение на повторната употреба, мащабируемост и ефективност на кода.

С това казано, нека да разгледаме най-добрите налични в момента езици за програмиране OOP.

 Java

Без съмнение Java е един от най-използваните OOP езици на пазара. Част от причината за широкото използване на Java е, защото това е един от официалните езици за разработка на Android. С Android, най-популярната мобилна операционна система на планетата, Java няма да бъде свалена от това първо място за известно време.

Java е създаден като език „пиши веднъж, стартирай навсякъде“, което го прави да работи за толкова много приложения. И тъй като Java е на 100 процента на борда с концепциите и принципите, които стоят зад OOP, е разбираемо защо тя живее на върха на този списък.

оптимизация на блог

Python

Едно от най-добрите неща за Python е, че това е език с общо предназначение, който може да се приложи в много случаи на употреба. Въпреки това, една от причините, поради която този конкретен обектно-ориентиран език е включен в горната част на този списък, е, че това е един от най-важните езици за машинно обучение и наука за данни. Шансовете са добри, че няма да намерите език, по-подходящ за тези 2 цели. И тъй като ML и DS продължават да разширяват своето значение в технологиите, Python ще продължи да става все по-популярен.

 C ++

C ++ е един от малкото езици, използвани за изграждане на компилатори и интерпретатори, които компилират други езици за програмиране. C ++ включва скоростта на C, с добавянето на основните OOP концепции, което го прави бърз и гъвкав. Една от основните причини, поради които C ++ е толкова популярен, е, че всички операционни системи са написани с комбинация от C и C ++. Така че без C ++ няма да има операционна система, с която да се използва C ++. С други думи, C ++ е ключов език за технологиите. C ++ се използва и за разработване на уеб браузъри (като Chrome, Firefox и Safari).

 С#

C # е друг OOP език с общо предназначение. Този език е разработен от Microsoft още през 2000 г. като част от инициативата .NET и споделя някои прилики с Java, C и C ++. C # също е проектиран по такъв начин, че други езици да могат да го използват. Едно от основните приложения на C # е за настолни и уеб приложения, което го прави доста популярна опция за разработчици, които искат да създават софтуер с GUI.

Въпреки това, едно от най-популярните приложения за C # е в игралната индустрия. Причината за това е, че C # лесно се интегрира с Windows. Тъй като C # включва автоматично събиране на боклук, има изключителни инструменти за разработчици и е език на ООП, той ще продължи да доминира в сектора на игровия дизайн.

Руби

Ruby е подобен на Python, тъй като е език с общо предназначение. Създаден специално за простота, пълнота, разширяемост и преносимост, Ruby е интерпретиран OOP език с отворен код, който може да се използва на множество платформи.

Ruby използва много прост синтаксис и може лесно да бъде научен от всеки, който е работил с модерен език за програмиране. Той има лекотата на използване на Perl, но добавя пълния набор от OOP концепции в комбинацията си. Ruby често се използва както за фронт, така и за бекенд разработка и може да се приложи в областите на анализ на данни, прототипиране и доказване на концепции.

Заключение

Обектно-ориентираните програмни езици ще продължат да играят решаваща роля в сферата на разработването на уебсайт и софтуер. Ако сериозно се отнасяте или към това, че сте част от това постоянно нарастващо поле (или искате да наемете най-добрите изработчици на уеб съдържание), не можете да игнорирате езиците на ООП. Всеки един от горните езици би бил чудесно място да започнете вашето OOP пътуване.

Други публикации