+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

15 програми за Windows, които предпазват от проблеми

15 програми за Windows, които предпазват от проблеми

windowsКато операционна система, Windows определено има недостатъците си. На моменти бавното ? функциониране е способно преспокойно да скъса нервите дори на будистки монах. За щастие обаче има начин да оптимизирате работата си с най-използваната в световен мащаб ОС, благодарение на 14-те „хака“, които можете да изтеглите безплатно. Те значително ще намалят нивата ви на стрес и, кой знае, току-виж наистина ви спасили от болести. Едно е сигурно – компютърът ви ще е щастлив, че сте спрели да го удряте.

1.WinDirStat
Вдигнете ръка, ако ви трябва повече място на хард диска. Не мога да видя дали сте го направили, но вярвам, че сте, защото, нека си признаем, на всички ни трябва още място за съхранение на данни. Най-неприятно е, когато дори не знаем какво да „изхвърлим“, понеже нямаме представа какво заема толкова много площ. Тук на помощ идва гореспоменатата програмка. Тя минава през всички части на хард диска ви и нагледно ви показва разпределението на информацията ви върху него, като така задачата „от кое да се отърва“ изведнъж става поносима. Детска игра, сериозно.

2.Revo Uninstaller – може би един от най-важните софтуери в списъка
Още тук идва ред и за второ признание. Деинсталаторът на Windows не струва. А най-вероятно има програми, които искате да премахнете от устройството си. Затова ви предлагам друг деинсталатор, който, заедно с всичките си други възможности, казва „чао-чао“ на всяка следа, запис или тракер, които съответният софтуер може да е оставил по компютъра ви. Пролетта мина, но Revo е перфектната замяна на метлата в голямото чистене.

3.Rambox
С две думи – цялата ви комуникация на едно място, с един вход за достъп, един панел за управление и супер потребителски ориентиран изглед. Бързо, лесно, вкусно. Пардон, удобно.

4.VLC
Плеърът на плеърите! BS Player, GOM, KM, няма нито един без недостатъци. VLC е единственият по рода си, съвършен, бърз и приятен за ползване плеър на безплатния „пазар“. Намерете видео файл, който да не поддържа. Предизвиквам ви.

5.Speccy
Тази свежа програмка ви дава възможност постоянно да държите под око и да проверявате основните характеристики и показатели на компютъра ви – разделителна способност, температура, CPU, RAM..

6.SumatraPDF
Най-добрият заместител на Adobe Reader, който, за разлика от предшественика си, не е пригоден само за работа с pdf. Ако използвате файлове в друг формат и търсите нещо, което не затормозява устройството ви до такава степен, хвърлете едно око.

7.Everything
Алтернатива на локалната търсачка на Windows. Превъзхожда я с това, че може да намира файлове само по ключова дума. Разликата може би ви се струва малка, но победа с 1:0 все пак е победа.

8.AdwCleaner
Всеки генерал се нуждае от компетентни капитани (ако не ми вярвате, питайте сърбите). И ако си представим, че вашата антивирусна е главнокомандващия на компютъра ви, то тя ще трябва да бъде подкрепена от достойни капитани, защото дори най-добрите правят пропуски и грешки. Подкреплението е в лицето именно на AdwCleaner (MalwareBytes е друг читав вариант), който премахва онези малки нещица, които се появяват в браузърите, старт менюто или къде ли още не. Дразнещите реклами, ленти, изскачащи прозорци са минало. Не на последно място, AdwCleaner е известен с добрата си интернет защита.

9.Ninite
Лесен за „разгадаване“ софтуер, който отново ви спестява от времето, обединявайки инсталацията на колкото програми пожелаете.

10.Sandboxie – оперира и с български
Да се поставим в следната ситуация. Някой ви праща имейл/съобщение с линк, който изглежда страшно интересен, но подозирате, че може би е опасен и съдържа вируси. Да, и за тази ситуация има полезен съвет. Софтуерът Sandboxie ви дава възможност да отваряте и боравите с подобни линкове/файлове изцяло независимо от останалите операции, които се извършват на компютъра. Накратко, това значи, че имате имунитет към потенциалните зарази.

11.Ditto
Нещо като допълнение към стандартния windows clipboard. Запазва всеки обект, поставен на „дъската“, давайки ви достъп до него по всяко време след това. Също така ви позволява да запазвате всякакъв вид информация, която може да се вкара във текстови, снимкови, html и други формати. С наболелия проблем за защитата на данни в последно време, сигурно ще се зарадвате, че Ditto криптира наред!

12.PrivaZer
Досущ като кеш чистачката, която имате на телефона, но с по-разширени функции. Изчиства история на браузърите, бисквитки, регистри, временни файлове, боклука в кошчето и т.н. От хард диска ви, през операционната система, чак до вас – няма недоволни.

13.Process Explorer
Замества Windows Task Manager по-продуктивно и ефикасно, като общо взето присъстват същите функции – графично изобразяване на процесите, процент на затормозяване, използване, но просто върви по-бързо.

14.PSPad Editor
За всеки даже мааалко по-сериозен „писар“ на кодове Notepad е смешен. Голяма част от тях се обръщат към Notepad++ или други алтернативи, но ако желаете нещо баш тунинговано, както се казва, свалете PSPad. Поддържа всички езици за програмиране, има екстра търсачка за код, не е тежък, позволява клиент-сървър мрежови протоколи.. Рай!

15.Autoruns
Близо като функции до Process Explorer, но ако вече дискутираният е по-скоро за преустановяване на работата на програми, то този софтуер служи за цялостното им управление. Плюс това дава подробна информация за работещите ви в момента програми.

Windows има да яде още доста хляб, та вярвам, че тези съвети са били полезни не само от практична, но и от медицинска гледна точка. Все пак, както казват още от време оно: здрав компютър, здрав дух, здраво тяло. Така е поговорката, заклевам се.

 

Други публикации