+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

16 стъпки за перфектното оформление на уеб сайта

16 стъпки за перфектното оформление на уеб сайта

services-web-services-on-lightПри проектирането на оформлението на уеб сайта има често срещани грешки, които често се появяват. В този пост, ние преминаваме през стъпките, които трябва да предприемете, за да достигнете перфектното оформление на уеб сайта. Ще включим какво би трябвало да знаят и правят всеки нов строител на уеб сайтове, работещ в дигитална агенция, преди да започне нов проект и какво трябва да обръщат внимание по време на процеса, за да избегнат тези грешки.

Тези стъпки обхващат не само дизайнерските аспекти, но и общи съвети за работа, които ще свършат добре работата. На тази страница изследваме как да започнете и какви са основните стъпки в работния процес на дизайна.

Следвайте този съвет и скоро ще сте на път да създадете професионални оформления на уеб сайтове.

Определете проекта, който ще ви донесе успех

Преди да започнете работата, трябва да знаете за какво проектирате. Освен описанието на сайта, трябва да знаете какви са очакванията за него. Вземете например новинарски сайт. Каква е целта? Трябва ли да направите възможно най-много рекламни импресии или да им осигурите най-доброто четене? Как ще се измерват тези цели?

Добрите преработки не са непременно най-блестящите, а тези, които подобряват производителността с течение на времето. Разговорът с клиентите ви, преди да започнете дизайна, е от ключово значение.

Разберете откъде да започвате

По-често, участието на дизайнер в проект не е нещо, което се случва изолирано. Клиентите няма винаги да се свързват с вас, за да започнат нещо от нулата. В повечето случаи ще трябва да разберете понастоящем съществуващата система и ако вашият проект има за цел да я предизвика, открийте възможности да я развиете или да я следвате така, както е.

Опциите са неограничени. Разбирането на това, което е налице от гледна точка на дизайна, е от ключово значение, ако трябва да се движите бързо и да разпознавате къде са възможностите за иновации, за разлика от това, че трябва да оспорвате онова, което е било установено.

Споделете дизайна с клиентите още в началото

Когато предлагате интерактивна концепция или „вид и усещане“ на дизайна, трябва да се уверите, че вие ​​и клиентът одобрявате една и съща страница колкото е възможно по-скоро. Избягвайте прекалено много време за концепция, преди да я споделите с клиента.

След като първоначалната концепция бъде одобрена, можете да се отпуснете малко и да започнете изграждането. Но след представянето на първата концепция, ако клиентът не я одобри, трябва да съберете достатъчно обратна връзка, за да поднесете втора, по-подходяща концепция.

Работен поток по дизайна

Първо се оправя оформлениетоТова изглежда много очевидно, но много често откривам, че дизайнерите се впускат направо в работата си, преди да се замислят за проблема, който се опитват да решат. Дизайнът е за решаване на проблеми и тези проблеми не могат да бъдат решени чрез градиенти или сенки, а чрез добро оформление и ясна йерархия.

Помислете за съдържанието, оформлението и функционалността, преди да започнете да пускате сенки. Уверете се, че тези мисли са в съответствие с целите на клиента и не се колебайте да ги споделите.
Започнете скициране на рамка от най-високо ниво

Когато ме поканят да създам външен вид и усещане за оформлението на уебсайтове, първото нещо, което правя, е да изляза с рамка от най-високо ниво, която да решава всички проблеми, свързани с дизайна. Рамката е потребителският интерфейс, който заобикаля съдържанието и помага на потребителя да извършва действия и да се движи в него. Той включва навигация и компоненти като странични ленти и долни ребра.

Ако приближите дизайна си от тази гледна точка, ще имате ясно разбиране за това, какви ще са ви нуждите от оформление при проектирането на секции отвъд началната страница.

Добавете решетка
Преди да започнете да проектирате нещо, трябва да имате подходяща решетка. Няма основателни оправдания за стартиране без решетка – и ако не го направите, мога да ви уверя, че дизайнът няма да изглежда толкова добър. Решетката ще ви помогне да структурирате оформлението на различните секции: Тя ще ви насочи към специфичните изисквания за размера на екрана и ще ви помогне да създадете шаблони, така че да сте последователни по отношение на разстоянието, както и много други въпроси, свързани с дизайна.

Изберете типографията си

Проучването на различни шрифтове и цветове е част от фазата на откриване на проект. По принцип се препоръчва да не се използват повече от два различни шрифта в даден уебсайт, въпреки че наистина зависи от неговия характер. Изберете шрифт, който е лесен за четене за големи текстове и е по-игрив с заглавия и призиви за действие. Търсите вдъхновение? Не се страхувайте да използвате големи шрифтове и бъдете креативни и последователни, когато използвате типография.

Изберете цветовата тема

По време на процеса на избор на набор от шрифтове, трябва да започнете да изследвате какви цветове ще използвате в интерфейса, фоновете и текста. Препоръчвам ограничен набор от цветове и тонове за общия потребителски интерфейс.

Важно е те да се прилагат последователно в оформлението на сайта, в зависимост от функционалността на всеки елемент. Помислете за оформлението на сайтове като Facebook, Twitter, Quora и Vimeo. Освен потребителския интерфейс, не трябва да има ограничение на цветовете за илюстрации или графични детайли, стига те да не пречат на функционалността на компонентите.

Опростете оформлението

Колкото по-опростена е структурата на сайта, толкова по-лесно е за потребителите. Всеки раздел трябва да разкаже една история – тя се нуждае от причина и крайния резултат за потребителя. Оформлението трябва да помогне на съдържанието да подчертае кои са най-важните неща в тази история.

В действителност не трябва да има твърде много призиви за действие на страница – всичко трябва да доведе до този финал „Какво мога да направя тук?“

Помислете за най-простото оформление, което можете да си представите, и започнете да добавяте компоненти, които са необходими. В крайна сметка ще бъдете изненадани колко е трудно да го направите проста.

Прецизирайте всеки компонент

Отнасяйте към всеки компонент така, сякаш ще бъде представен на конкурс за дизайн. Ако обърнете внимание на всеки компонент, цялата изработка на уебсайта ще бъде повече от сумата за неговите отделни части.

Всеки компонент трябва да бъде проектиран така, сякаш би могъл да бъде самостоятелен като най-добрият компонент в историята. Понякога дизайнерите оставят определени части от даден сайт до последно в списъка си със задачи и в крайна сметка не им показват много уважение.

Информирайте клиентите си за вашите решения

Избягвайте да правите големи разкрития за работата си. Една от целите за комуникация с клиента често е да се избягват изненади при разкриването на работата ви.

По този начин ще откриете, че те или са съгласни с вашите заключения, или в някакъв момент по време на вашия преглед ще посочи недостатък или допълнителен вариант, който може да не сте взели предвид. И в двата случая ще имате разговор и клиентът ще се почувства по-информиран, тъй като те са част от процеса.

Мислете в движение

Предложението е важно при проектирането на интерактивни преживявания. Никакъв дизайн не може да бъде оценяван самостоятелно или като статичен: Всеки компонент се определя от връзката му със системата и тази връзка се нуждае от правилно предаване на движението. Движението може да илюстрира динамични ефекти върху съдържанието или интерактивните състояния в оформлението. За тази втора цел препоръчвам да поработите още малко по дизайна си.

Преосмислете установеното

Наистина ли се нуждаем от бутон за търсене? В повечето случаи отговорът е „не“. Като дизайнери оформяме начина, по който потребителите сърфират в интернет, зависи от нас да решаваме колко стъпки ще предприемем и колко ефективен ще бъде сайтът ни.

Важно е да преосмислим установените интерактивни модели на всички компоненти, за да видим как можем да ги подобрим.

Предизвикайте себе си

Окуражавам всеки дизайнер да се изправи срещу всеки проект. Иновацията не винаги е изискване за проекта, затова зависи от нас да измислим нещо ново. Примери за различни предизвикателства могат да включват използването на нова мрежова система, създаване на нов компонент или дори малки предизвикателства като избягване на режими на смесване или използване на специфичен цвят.

Обърнете внимание на подробностите

Това явление е било използвано в последно време, но не винаги е видимо в крайния продукт. В зависимост от концепцията зад проекта, това „внимание към детайла“ може да означава различни неща.

Това може да е малко взаимодействие, неочаквана анимация или естетическо докосване, като малък бутон или лек удар около кутия във фонов режим. Но като цяло това докосване е съществено – и ще дойде естествено, ако наистина се радвате на това, което правите.

Имайте предвид, как оформлението ви ще работи на различни устройства и размери на екрана. С уеб дизайна ограниченията варират от концептуални и технически проблеми до проблеми, свързани със съдържанието.

Трябва да се изгради сайт, който да работи не само в идеалния сценарий, но и в най-лошия сценарий. Например, потребителят може да използва наистина малък екран и да провери сайта, когато няма почти никакво съдържание в него, така че да изглежда празен.

Не се обвързвайте с вашите идеи

Има тънка линия между това да знаете кога да се застъпвате за вашите идеи и да се научите да разпознавате кога екипът или клиентът ви не ги виждат като „един“. Като дизайнер трябва да вярвате твърдо в това, което правите, но също така трябва да сте отворени за бързо преобръщане на всяка от вашите идеи и да дадете нещо друго. Не забравяйте, че има повече от едно решение.

Други публикации