+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

6 най-често срещани грешки при изработка на онлайн магазин

6 най-често срещани грешки при изработка на онлайн магазин

Изработката на онлайн магазин може да бъде чудесно начинание и също така може да ви отвори много врати. Но преди всичко трябва да внимавате и за най-малкия детайл, тъй като всяко нещо, което е пропуснато или допуснато като грешка, може да ви изиграе лоша шега. Ще ви представим някои основни грешки, които се допускат при изработката на онлайн магазини.

Липса или твърде оскъдна информация за продуктите

Недостатъкът на онлайн магазина е, че не можете да пипнете и докоснете продукта, да се уверите със собствените си очи и ръце, че това е точното нещо за вас. В тази позиция, вие разчитате на описанието, което е написано към дадения продукт. Ако има такова и то е оскъдно или изобщо няма каквото и да е описание, вие сте склонни да си мислите, че това поредния измамник или пък предлагат некачествени стоки. Бързо затваряте магазина и не поглеждате назад. По този начин се чувстват вашите клиенти и си мислят за вас, когато не сте им осигурили достатъчно ясно и информативно описание на продуктите.

Информация за търговеца

Когато няма информация за търговеца или пък тя е оскъдна като телефонен номер, адрес и име, клиентите са по-склонни да мислят, че този сайт е фалшив и да не се занимават с него. Не се крийте от тях ами оставете телефон и адрес, на който могат да ви открият при проблем. По-добре е да разрешите проблема и да оставите добро впечатление, отколкото да не оставите контакт.

Плащане

Плащането трябва да е максимално улеснено, така че да клиентите бързо и лесно да получат своята поръчка. Най-добре е да използвате доставка с наложен платеж. По този начин клиентите ви ще бъдат спокойни, че дори и да не им хареса това, което са поръчали, те могат да го върнат без проблеми.

Регистрация

Много клиенти предпочитат да не се регистрират, когато правят поръчка. Можете да оставите формата за регистриране, като по този начин ще ги убедите, че те имат право да откажат, но и право да се възползват. Най-малкото е, че данните им ще се запазят и няма да се налага да ги въвеждат всеки път.

Търсене на продукти

Със сигурност искате да предлагате голямо изобилие от продукти и да покажете, че имате всичко налично. Това е чудесно, но все пак трябва да осигурите и търсачка, с която клиентите да търсят определи неща. Можете да направите и търсене по код или пък по ключови думи. Важно е хората да намерят това, което търсят бързо и лесно, а не да се лутат. Гарантираме ви, че по този начин ще си спечелите повече клиенти, отколкото ако само ви разглеждат продуктите.

Лош дизайн на сайта

Лошият дизайн, хаоса и изобщо неориентираното поставяне на категории или пък различни секции може да отблъсне клиентите ви. Всеки един клиент иска да види подреден сайт, в който може да намери това, което търси. Изключително е дразнещо да търсите нещо и да не го намерите от първия път. Освен това при това изобилие от онлайн магазини, клиентите ви няма да се занимават с вас, а ще отидат при конкуренцията, където ще намерят каквото им трябва.

Надяваме се тези съвети да ви отговорят и въпроса защо вашият онлайн магазин не продава? Ако искате да имате успешен магазин, който да набира популярност, то трябва да се съобразите с тези основни принципи. Винаги можете да направите анкета в социалната мрежа и да видите какво би се допаднало на хората, да видите как те мислят и кое ги кара да избягват онлайн пазаруването. Първо се поинтересувайте от нагласата на хората и тогава тръгнете да правите онлайн магазин. На второто място бихме поставили и информирането. В интернет има прекалено много статии свързани с онлайн магазини. Някои от тях са свързани с правенето изготвянето на подходяща реклама, имейл бюлетини и кога е най-удачно да пращаме имейли на своите клиенти. Също така, има полезна информация и за самата поддръжка. Много онлайн магазини имат денонощно хора, които са на линия и отговарят на въпросите на клиентите.

В ерата на технологиите да изготвите един онлайн магазин, който да има приятен външен вид,  разнообразие от продукти, безпроблемна доставка и качествена поддръжка, не е толкова трудно.  Добре е да знаете, че тези технологии трябва да ги използвате и умело за реклама, така че хората наистина да ви забележат.

Ако имате въпроси за изработката на своя онлайн магазин, винаги можете да се обърнете към нас. Можете да прочетете и другите ни статии, които са свързани с рекламата, популяризирането на магазини, успешни продажби, имейл маркетинг и всичко, което се използва за успешно привличане на клиенти. Ще се радваме да ви бъдем от полза!

Поръчайте изработка на уеб сайт и онлайн магазин от BEKYAROV.NET, още днес!

 

Други публикации