+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Ефективна реклама: Къде да я поставите, как да оцените и подобрите

Ефективна реклама: Къде да я поставите, как да оцените и подобрите

оптимизиране-на-рекламиКои реклами са ефективни? Можете да го преодолеете сами или с агенция за фрийлансър, компютърен специалист. И в двата случая, колкото повече подробности има в началото, толкова по-малка е вероятността да останете разочаровани след първия месец на повишение.

Невъзможно е да се оцени ефектът от онлайн рекламата преди старта. Можете само да прогнозирате колко приложения ще получите и дали промоцията ще бъде печеливша.

За да се правят прогнози, трябва да избираме рекламни канали и да увеличаваме тяхната ефективност. За целта се изисква:

  • Решете ключови показатели. Според тях в края на тестова рекламна кампания ще разберете дали тя е била ефективна.
  • Сравнете възможностите на различните канали.
  • Разберете как да анализирате и какво да направите с неефективната реклама.

Индикатори за ефективност на онлайн рекламата

Съществуват голям брой маркетингови показатели, за да се разбере дали даден бизнес се увеличава или проваля, докато инвестира в промоция. Ако ги донесете всички, специалистите ще се прозяват, а начинаещите ще се объркат. За тестовия период ще бъде достатъчно да се съсредоточим върху основните.

Възвръщаемост на маркетинговите инвестиции

Възвръщаемост на инвестициите за маркетинг. Ще се покаже дали рекламните Ви разходи са се изплатили.

Ако показателят е по-малък от 100%, тогава инвестицията е нерентабилна, а ако е повече от 100%, маркетинговите разходи са печеливши.

Недостатъкът е, че технически не всеки може да го изчисли правилно. За да могат данните за разходите в рекламните системи да бъдат сравнени с данните на клиентите и продажбите, е необходимо анализ между тях. За да го реализирате, са необходими ресурси и повече от веднъж: Такава система не е достатъчна за конфигуриране, а трябва да се поддържа.

За да направим прогнозата по-популярна, ще се съсредоточим върху индикатора, който е по-лесен за изчисляване.

Какъв трябва да бъде рекламният бюджет?

Статистиката се базира на потребителските услуги, чиято рентабилност зависи от бюджета за реклама. Те инвестират в сериозен анализ, когато има какво да се анализира.

Цифрите може да изглеждат завишени за начинаещи професионалисти или предприемачи, които са ограничени в средствата. Всичко е индивидуално, в зависимост от нишата и етапа на развитие на бизнеса.

CR (курс на конверсия)

Степента на реализация на сайта е процентът на хората, изпълнили целевото действие, от общия брой посетители на сайта.

Например 150 души отиват на обекта, а 3-ма души са направили целевата акция. 3/150 * 100% = 2%

Трезво оценявайте преобразуването на сайта. Да, има примери за целеви страници с реализация над 20%, но най-често тя е в границите между 1-2%. Ако вече имате натрупани данни или причини за оптимизъм – вземете го по-високо. Например, вземаме CR = 2%.

30 (желани изводи) / 2 (степен на конверсия) * 100 = 1500

Това означава, че при преобразуването на даден сайт в потенциална оферта от 2%, ще са необходими 1500 посетители, за да получите 30 потенциални клиенти.

Сега, когато знаете колко посетители трябва да доведете, трябва да изчислите цена на кликване.

Тоест, за да бъде ефективна рекламата, едно кликване не трябва да струва повече от 20 долара, а преобразуването не трябва да пада под 2%.

Разрешаването на високата цена на едно кликване без да се жертва рентабилността е възможно чрез увеличаване на конверсията на сайта.

Почти във всички рекламни системи е възможно да се плаща на клик върху реклама, често цената й е обвързана.

За прогнозата можете да определите разходи за тираж въз основа на спецификите на вашия бизнес.

Това означава, че в края на теста можете да считате ефективна рекламна кампания, в резултат на която поне 30 потенциални клиенти ще се свържат с вас.

Някои формули за ефективна рекламна кампания

Колкото по-висока е CTR, толкова по-успешна е рекламата и като правило, толкова по-ниска е цената на едно кликване върху нея. Тук обаче трябва да наблюдавате качеството на кликванията – роботите и конкурентите могат да кликнат върху реклама. Качеството на посещенията може индиректно да се прецени.

Степен на отпадане

Неуспех се счита за посещение на потребителя в сайт, в рамките на който той е преглеждал само една страница или е прекарал по-малко от 30 секунди в сайта. Ако този показател е висок, рекламата или целевата страница не са подходящи за заявката на посетителя.

В началото степента на отказ е трудно да се предвиди. Средно не допускайте над 25% за рекламни мрежи и 10% за търсене в Yandex и Google.

Ето основните показатели за оценка на ефективността на тестовата рекламна кампания:

  •  Вземете 30 попадения от потенциални клиенти;
  •  Средната цена на кликване не трябва да бъде по-висока от 20 долара;

Степента на отпадане не трябва да бъде повече от 25% за мрежи и 10% за рекламни кампании в мрежата за търсене.

Къде да пускате онлайн реклами

Ако ресурсите позволяват, тогава навсякъде. Стремете се към синергии (взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти) между каналите. Използвайте няколко едновременно, за да подобрите ефективността на всеки.

Рекламата е начин да се говори за даден продукт и да се стимулира интересът към него.

Ефективната реклама е тази, която ви позволява да говорите за предимствата на вашия продукт на най-голям брой хора, които се нуждаят от него потенциално.

Така че всичко, което трябва да се направи, е да вземете всички канали за разпространение на информация и чрез тях убедително да мотивирате хората да ви плащат. Печалба.

Чест пример за не най-аскетичната комбинация от канали за нов сайт:

Част от трафика идва от оптимизацията за търсачки. SEO

Част от трафика: Търговски, конкурентни, високочестотни заявки, които не са обхванати от SEO, води до контекстуална реклама в резултатите от търсенето.

Сайтът получава част от трафика от реклама в партньорските мрежи на Yandex и Google. В допълнение към ключовите думи в мрежите можете да насочвате към сайтове и приложения, които посещава Централна Азия, теми, които я интересуват.

Насочената реклама привлича аудитория, която може изобщо да не е артикулирала нуждите си и не е била уловена от контекста. Но е подходяща за характеристиките.

Ремаркетинг. Посетителите, които не могат да бъдат преобразувани, трябва незабавно да бъдат убедени, като покажат реклами с допълнителни аргументи в социалните и партньорските мрежи и увеличат офертата за такава аудитория при търсенето.

Това не е най-мощният, но вече маркетингов двигател. И ще позволи да изпревари конкурентите, които популяризират бизнеса.

Както можете да видите, не липсват методи за доставяне на рекламни съобщения. Уловката е, че не всеки има такива ресурси. Различни канали = различни интерфейси, трябва не само да избирате, но и да можете да: Конфигурирате, анализирате и автоматизирате.

Вашата задача е да определите в кой канал на целевата аудитория има повече, в кой той реагира по-добре на рекламата и къде има по-малка конкуренция.

Други публикации