+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Заплахи за бъдещето: Кризи, които ще настъпят поради твърде бързото развитие на човечеството 2 част

Заплахи за бъдещето: Кризи, които ще настъпят поради твърде бързото развитие на човечеството – 2 част

Еко кризи: Изменение на климата и пренаселването на Земята

Проблемите на околната среда не могат да причинят безпокойство на хората, тъй като след 50 години светът може да очаква апокалиптични сценарии – липса на питейна вода и чист въздух, планини от боклуци … И според Kyiv Smart City ръководител на проекта за алтернативна енергия и екология, най-опасната криза – изменението на климата – вече се случва.

„Това е следствие от атмосферното замърсяване от емисии на въглероден диоксид, въглероден оксид, серен диоксид и други. Цялото това влияе върху създаването на парникови ефекти в атмосферата и унищожаването на защитния озонов слой на планетата, биологично разнообразие на растенията и животните “, посочват експертите.

Друг проблем е растежът на населението на Земята, защото до 2070 г. вече ще имаме 11,5 милиарда души (сега 7,3 милиарда).

„Недостигът на прясна вода ще бъде реалност за 200 милиона души. А до 2030 г. половината от населението на света ще живее под заплаха от недостиг на вода. Недостигът на вода в пустините и полу-пустините ще доведе до миграция на населението. ! “ – казва Финчук.

Потреблението на изкопаеми енергийни източници – въглища, газ, нефт и други  – също бързо се увеличава и може да завърши след 50 години. За да се намалят рисковете, в следващите 5-10 години е необходимо да се инвестира в развитието на диверсификатори на изкопаеми енергийни ресурси, т.е. да се извлича енергия от слънцето, водата и вятъра. Също така е важно хората да променят начина си на живот.

„Необходимо е да се заменят превозните средства с двигатели с вътрешно горене на електрически превозни средства. Това трябва да бъде глобална стратегия за 10-15 години. Трябва да се въведат и еко-аналози. Но трябва да направим това, докато не се случи необратима катастрофа“, казва Финчук.

Разширяване и събиране на културите

Разделянето на труда, мащабната миграция и засилването на дипломатическите контакти естествено доведоха до глобализация, която всяка година покрива света по-бързо и по-бързо. Експерт по международните въпроси Андрей Бузаров отбелязва, че в резултат на това има относителна демократизация на някои страни (Ливан, Тунис), която преди 20-30 години имаше доста тежка вътрешна политика.

Той също така говори за заплахите, които представляват такова разширяване.

„Вероятно междуцивилизационните конфликти стават все по-активни. В рамките на сегашните процеси на глобализация, сблъсъкът е неизбежен например с ислямската цивилизация. Това може вече да се види отчасти в примера на Европа и Близкия изток. Виждаме, че опитите за демократизиране на някои арабски страни не водят до успех – някои от тях са много консервативни ”, казва Бузаров.“ Вторият негативен аспект, към който може да доведе глобализацията.

Увеличаване на броя на конфликтите, дължащи се на налагането на определени ценности на други задържани от тях лица.Това ще доведе до възникването на имунитет към тях в някои страни и някои народи, което създава заплаха за появата на различни конфликти по света – не само в Близкия изток, но в Югоизточна Азия, в Африка и така нататък. “

Роботите и хората: Кой ще върши работата?

Роботите активно заменят човечеството в различни сектори на живота, което в бъдеще ще доведе до пълна безработица. Според експерти на Маккинзи Глобал Институт, вече през 2055 г., около половината от работните места на планетата могат да бъдат заети от андроиди. И тогава какво да правя на обикновените хора е огромен въпрос.

„Ако роботите заменят човешкия персонал, трябва незабавно да помислите как хората могат да бъдат преквалифицирани. Защото ще възникнат нови професии за хора, например, онлайн психолог. В края на краищата, изкуственият интелект не може да съветва човек като друг човек.

Според него професионално търсените ще бъдат онези хора, които ще бъдат готови да подобрят уменията си: „Затова трябва постоянно да се интересувате от нещо ново и да следите какви умения се търсят в определена специалност, икономиката, както и специалността на продавача или шофьора, които ще изчезнат, вместо това ще се появят нови насоки.По-специално, областите на развлечения и фитнес са обещаващи, защото хората трябва да прекарват свободното си време някъде. Вместо обичайната професия строител ще проектира инфраструктура, „умен” дом, заменяйки традиционните лекари идват IT-лекари, генетичен консултант, „- обяснява Сергей Кравченко.

Това е важно, защото помага на хората да намерят специализация и дори да организират собствен бизнес. „Очаква се, че за 10 години около 80% от работните места ще бъдат за самостоятелно заети лица, които са изобретили свой уникален продукт или услуга“, каза Кравченко.

За да се предотврати нарастването на общата безработица сред населението в бъдеще, е необходимо да се въведе масово онлайн преквалификация на хората във всички страни по света. „Днес почти всички европейски страни изостават от нуждите на пазара на труда. Съединените щати, Япония, Сингапур, Обединените арабски емирства, Катар, Китай са напреднали, защото страните инвестират много пари в онлайн образованието. Ако вземем статистиката преди три хиляди години, 3000 украинци са учили в Полша, а сега – 34 000, ”отбелязва Кравченко.

Криптовалута: Без емисии и инфлация

Появата на електронни пари се превърна в едно от най-големите предизвикателства през последните години и в много страни те вече сериозно обмислят въвеждането на криптовалута в ежедневието. Така в ОАЕ планират да издадат стандарт за цифрови пари, подкрепен от злато. А в австрийската столица Виена, Bitcoin Bank вече официално оперира, където можете да обменяте, например, еврото за Bitcoins. Никой няма да бъде изненадан от офертите на магазини или ресторанти, които ви позволяват да плащате за услуги и стоки с криптовалута. Тези тенденции са тревожни: Световната икономика все още не е готова за прехода към пълноценно функциониране на електронните пари, защото могат да възникнат непредсказуеми финансови кризи. Старшият анализатор в ForexClub, Андрей Шевчишин, ни помогна да изясним този въпрос.

„Трудно е да се предвиди какви биха могли да бъдат кризите на новите електронни пари. Но блокчейн (цифрови транзакции) и криптовалута са обект на внимателна проверка от големите инвестиционни банки, централните банки, финансовите корпорации. Този момент се разглежда единствено от гледна точка на възможността за хакване, докато той е много сложен и изисква огромни ресурси, но имаше само няколко такива хаквания и всеки път, когато системата се възстановяваше и увеличаваше имаше „защитен щит“. Но хакерите също не стоят на едно място, така че нарастващите рискове трябва да бъдат взети под внимание – отбелязва Шевчишин.

Според него друга уязвимост е липсата на законодателно приемане на криптовалута като платежно средство от повечето страни: „Всъщност работата с криптовалута е публична оферта, която я признава като средство за плащане, но тя не се признава от държавата.“

Ако въведете криптовалута в глобалната икономика, тя ще позволи пълен контрол върху движението и използването на средствата. „Системата е в мрежата, а технологията го позволява, защото самият блокчейн може да съдържа огромно количество информация, съпътстваща сделката. Например, смарт-договорите се разработват на базата на жичната информация“, обяснява Шевчишин.

„Целевите емисии в глобален мащаб понякога са необходими, за да се гарантира жизнеспособността на държавата, защото държавите в криза считат, че обезценяването на валутите им е средство за стимулиране на износа и излизане от кризата, или като възможност да плащат дългове или да плащат заплати, предоставен от софтуерния код за криптовалута ” – каза експертът.

Не е ясно как криптовалутата ще се справи с кризи, ако сривът на икономиката и стоковия оборот не изискват толкова голямо количество електронни пари. „Сегашните криптовалути все още не са срещнали такива условия, тъй като те са твърде малки и само увеличават оборота“, обяснява финансистът. Но криптовалутите могат да заемат достойно място в глобалната финансова система.

Други публикации