+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Изработка на сайт съвети

Изработка на сайт – съвети

В днешно време много хора искат да станат собственици на разнообразен онлайн бизнес. Но самата истината е, че повечето хора нямат имения да изградят свой сайт от нулата или дори с някой CMS като WordPress, Joomla или пък Drupal. Но е невъзможно да тръгнем в тази сфера, ако не знаем елементарни неща. Най – малкото нещо е, че могат да ни „преметнат“ всякакви „пишман“ програмисти, които да ни вземат хиляди левове за нещо, което не струва и „една стотачка“.

И така…най – важното нещо, за да не останем измамени е да знаем как вървят цените за изработката на уеб сайт. Ето и общият ценоразпис, което е само ориентировъчен, тъй като ако искате по – специални функции и теми, ще трябва да платите повече.

Изработка на сайт с CMS и готова, платена тема ( WordPress, Joomla!, Drupal) – ~ 500 до 1000 лв

Изработка на сайт с CMS и писана специално за Вас, къстъм тема – ~ 2000 + лв

Изработка на къстъм сайт с готова тема ~ 3000 + лв

Изработка на къстъм сайт с къстъм тема ~ 5000 + лв

Цените са съвсем базови и приблизителни, най – вече на последната тарифа за къстъм сайт и къстъм тема. Това е вариант, който се използва само от хората, които желаят да направят сайт с невиждани до сега функционалности. Цената може да стигне и до 100 000 лева, в зависимост от компанията, която изработва сайта Ви и Вашите желания. Не се препоръчва да изработвате къстъм сайт и къстъм тема, ако сте начинаещ. Причините са много, няма да бъда краен и да кажа безброй, въпреки, че е близо до тази граница…

Ако за първи път стартирате онлайн бизнес, запазете големите си проекти за по – късен етап, когато научите малко от SEO оптимизация, маркетинг и други важни неща за онлайн бизнеса. Стартирайте с малък информационен блог на BEKYAROV.NET и изберете първият вариант, като за начало.

Относно вторият вариант, лично според мен той е най – излишен в схемата. Когато правим къстъм сайт, вероятно искаме да направим нещо, което го няма масово и може да се наложи къстъм тема, въпреки, че и тогава това се случва рядко – да не намерим подходяща тема. Но ако все пак Вашият сайт стане популярен сред потребителите, можете да си поръчате на по – късен етап къстъм дизайн, с който да изпъквате пред останалите. В началото е важно съдържанието и в него трябва да се инвестира, а не изцяло в дизайна и самият сайт.

Относно съветите „как да не ни преметнат“, трябва да кажем, че ако не разбираме нищо, то задължително трябва да помолил отделен човек, който е наясна с тези неща да съблюдава работата на човекът, който ще конструира сайта Ви. В противен случай, рискувате дори да си мислите, че сте си платили колкото трябва и на края да се окаже, че сте измамен и трябва да започнете сайта отново от нулата. Подобен начин на действие не е препоръчителен, ако желаете да постигнете нещо през следващите няколко века.

Друг съвет е да питате човека, който работи по сайта Ви какво точно прави в момента постоянно и да искате да работи „на живо“. Това означава, че Вие ще виждате работния процес на сайта си по всяко време и ако програмиста тръгва в грешна посока го спирате и поправяте. Това спестява време и на двете страни и се забелязва веднага, ако никой не прави нищо по сайта и не си спазва сроковете нарочно или пък просто се опитва да Ви измами с каквото и да било. Ако някой отказва да работи по този начин, то по – добре откажете офертата, независимо колко примамлива е тя, тъй като това може да е поредната измама!

Другото нещо, за което вероятно всички се досещате е да не плащате цялата сума предварително, особено ако е голяма. Практика е хората да искат капаро и няма нищо лошо в това да му го дадете, но цялата сума се дава след като работата е одобрена и сайта е прехвърлен. Цялата сума можете да давате само на доказали се компании, при подписан договор, издадени касови бележки и фактури и други документи, които Ви защитават от недоброжелателни хора.

И естествено: проверката за бъгове. Преди изобщо да кажете, че работата по сайта е свършена, трябва да наемете човек, който да тества сайта за бъгове изцяло. Единствено ако той каже, че всичко е добре, чак тогава приемете работата за свършена, защото ако един бъг не се прояви сега, ще стане след 2 месеца, а всички знаем, че тогава ще е по – трудно да намерим програмиста и да го накараме да си довърши работата. А има и бъгове, които се проявяват след година, като тогава едва ли някой ще Ви повярва, че бъга е по негова вина. Звучи фантастично, ако след година Ви потърся и Ви кажа: Здравей, имаш бъг по сайта!

На края трябва да кажем, че е важно да намерим фирмата, която да изпълни поръчката ни. Съветваме Ви да подберете внимателно кой да свърши работата и съответно – да си направите добро задание. Ако нямате добро задание, няма как да постигнете целта, която сте си „нарочили. Колкото по – подробно е то, толкова е по – добре за Вас и програмистите.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.