+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какъв вид хард диск да изберем ? HDD | hybrid hdd | SSD | M.2 SSD | eMMC   NVMe SSD?

Какъв вид хард диск да изберем ? HDD | hybrid hdd | SSD | M.2 SSD | eMMC   |  NVMe SSD?

hard-disk

Вътрешният твърд диск на вашия компютър е най-критичният компонент на вашата система след процесора и паметта. Твърдият диск е центърът, в който трайно се съхраняват вашата операционна система, програми и данни. Ако редактирате филми, правите много цифрови снимки, играете игри или слушате музикални файлове на вашия компютър, голям, бърз вътрешен паралелен или сериен ATA твърд диск може драстично да подобри цялостното ви компютърно изживяване. Ако имате нужда от повече памет или средство за архивиране на вътрешните дискове на вашия компютър, можете да добавите външен твърд диск. И ако искате централизирано хранилище, помислете за закупуване на прикрепено към мрежа устройство за съхранение. NAS устройствата непрекъснато се подобряват и могат да бъдат удобен начин за добавяне на хранилище, което могат да споделят всички компютри във вашата малка или домашна мрежа.

Съвети при купуване на твърд диск

В миналото изборът на най-добър вариант за съхранение изискваше само избирането на твърд диск с най-голям капацитет, който човек може да си позволи. Само ако можеше животът все още е толкова прост! Все по-голямата употреба на SSD и хибридни дискове значително промениха пейзажа на съхранението, създавайки рог на изобилието от объркващи възможности за всеки потребител.

Да, изборът на най-добрия тип памет за конкретни нужди може да бъде объркващ, но не се страхувайте: ЕМДИ ЗЕРО е тук, за да ви помогне. По-долу обясняваме основните предимства и недостатъци за всяка от най-популярните опции за съхранение на данни, налични днес. Използвайте това знание, за да вземете напълно информирано решение следващия път, когато пазарувате допълнителна памет.

HDD

HDD е компонент за съхранение по подразбиране в настолни и преносими компютри от десетилетия. Въпреки че съвременните твърди дискове са много по-напреднали и по-ефективни от техните колеги от миналите години, на много нива основната им основна технология остава непроменена. HDD  почти приличат на високотехнологичен звукозапис.

Технологията е зряла, надеждна и сравнително евтина в сравнение с други опции за съхранение;  Твърдите дискове също се предлагат в сравнително голям капацитет, като днес най-големите дискове съхраняват до 4TB данни. Обикновено HDD се свързват към система чрез повсеместния интерфейс SATA (Serial ATA) и не изискват специален софтуер, който да работи правилно с текущите операционни системи. С други думи, традиционните хард дискове са обемни, прости и сравнително евтини.

HDD обаче не се представят толкова добре, колкото SSD или дори хибридни продукти в повечето ситуации. Днес най-бързите HDD  могат да четат и записват данни с повече от 200MB в секунда с под-8ms време за достъп, но тези числа са значително по-лоши от скоростите дори на някои от най-достъпните SSD.

Твърдите дискове са най-подходящи за потребители, които се нуждаят от огромно количество хранилище и не са загрижени относно постигането на върховата производителност на системата. Ако сте ежедневен потребител на компютър, който се придържа най-вече към електронната поща, уеб сърфирането и редактирането на основни документи, стандартен твърд диск трябва да ви подхожда добре.

Специалистите на MDZERO са на разположение да откликнат на вашите ежедневни нужди и да подобрят представянето на вашия компютър или лаптоп, за да ви служи вярно години наред.

SSD

На много нива, SSD са подобни на HDD. SSD дисковете обаче премахват магнитните платки и четат / пишат в полза на енергонезависима NAND флаш памет, така че не се включват механични части или магнитни битове. Те са най-бързата налична опция за съхранение. И не само, че SSD дисковете могат да четат и записват данни много по-бързо от HDD, но и могат да имат достъп до данните много по-бързо. С две думи, SSD дисковете създават много по-бърза, много по-отзивчива система, с много светкавично време на стартиране, време на стартиране на приложенията и скоростта на прехвърляне на файлове.

Друго огромно предимство на SSD е издръжливостта. Тъй като нямат движещи се части, SSD не са податливи на увреждане или влошаване на работата от вибрации или движение. SSD обаче не са без недостатъци. Една от основните им отрицателни черти е, че са много по-скъпи от HDD. Най-популярните SSD дискове имат капацитет от около 120GB до 256GB, като 512GB до 1TB модели са запазени само за хора с огромни бюджети.

Ако обмисляте „скок” е отбора на SSD, специалистите на MDZERO ще откликнат на вашите нужди и запитвания с необходимата информация за най-правилният избор според вашите нужди.

Hybrid HDD

Hybrid HDD предлагат най-доброто от двата свята, но изпълняват това обещание само до известна степен.

 Hybrid HDD комбинират HDD капацитета със скоростите на SSD. Някои от предимствата на хибридните продукти за съхранение включват цена, капацитет и управляемост. Тъй като е необходим само сравнително малък обем на твърдото тяло, за да се постигнат значителни резултати, не са необходими големи инвестиции в SSD с голям капацитет. Хибридните дискове струват малко повече от традиционните хард дискове, но далеч по-малко от SSD. Поради факта, че хибридните продукти разчитат на кеширащ софтуер, те също могат да бъдат малко по-трудни за конфигуриране

За по-лесна ориентация на възможностите, които може да намерите на пазара и в асортимента на MDZERO (след консултация), ще разгледаме няколко вариант на SSD.

M.2 устройствата могат да се предлагат във версии SATAи NVMe версии, което описва шината, която използват за електрическа комуникация с другите компоненти на компютъра.

Koлĸoтo пoвeчe cлyшaтe зa ЅЅD oбaчe, тoлĸoвa пo-чecтo щe чyвaтe и oщe eднo cъĸpaщeниe – NVМ или NVМe. To ce paзшифpoвa, ĸaтo Nоn-Vоlаtіlе Меmоrу Ехрrеѕѕ, a зaд нeгo ce ĸpиe peвoлюциoнeн, нoв ĸoмyниĸaциoнeн пpoтoĸoл, cпocoбeн дa извaди нa пoĸaз мaĸcимaлнoтo нa ĸoeтo ca cпocoбни няĸoи oт нaй-мoдepнитe и изyмитeлнo бъpзи ЅЅD ycтpoйcтвa.

Така че, кой е най-добрият избор за вас. Е, като се имат предвид предимствата на скоростта на NVMe устройствата, те определено заслужават да бъдат разгледани ако по-високата цена не е проблем вашия бюджет. Но ако редовната работа в домашния офис или леките игри са повече вашата цел, стандартните SATA хард дискове вероятно ще бъдат доста бързи. Както винаги, експертите на MDZERO са на разположение да ви помогнат и да ви насочат в правилната посока по телефона на +359 88 347 5832 или на имейл: office@mdzero.com

Ако търсите eMMC устройство („EMMC“ е вид флаш памет, която ще намерите в евтини таблети и лаптопи), винаги трябва да разглеждате като фактор цената на cloud пространствата за съхранение, които без съмнение, в крайна сметка ще платите. Памети като 32GB и 64GB просто вече не са конкурентни; ако цената на cloud хранилището ще излезе някъде около цената на SSD, може просто да се изкушите да платите повече предварително и да не се притеснявате по-късно.

Дали трябва или не трябва да избягвате eMMC съхранението, се основава повече на вашия бюджет и за какво използвате устройството си. Ако имате нужда от таблет или преносим ноутбук за сърфиране в интернет и гледане на някои поточни медии, eMMC би следвало да работи добре за вас.

Ако все още не сте взели решение за последващите стъпки за подобряване на работата на вашия домашен или офис компютър или лаптоп, несъмнено се доверете на специалисти в областта – MDZERO, гр. Пловдив, е на разположение за въпроси и консултация по всички канали за връзка, които може на намерите на официалната страница на фирмата. Освен консултация при покупка и избор на хард диск, може да се доверите и за услугата ремонт на компютри за вашият офис. При покупка или ъпгрейд на SSD може да се възползвате от услугата ремонт на лаптопи.

Други публикации