+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как се пише добър SEO текст?

Как се пише добър SEO текст?

 

Публична тайна е, че всеки успешен уеб сайт използва техниката на „SEO текстовете“. Но анализирайки ги виждаме, че тези материали не се различават от останалите. Да, точно така – те са еднакви за обикновения потребител. Разликите виждат само търсачките.

Алгоритъм за създаване на добра СЕО статия ( пълно ръководство )

Има някои основни неща, които всеки трябва да спазва, създавайки подобен материал. Тук, естествено, ще се опитаме да бъдем максимално изчерпателни в съветите.

Ключовите думи

Неслучайно започваме с тях. Незнайно защо всички си мислят, че като повторят една фраза 15 пъти в материал от 300 думи, нещата ще се получат.

Мислете за съдържанието, а не за оптимизацията. Спазите ли първото, то второто ще дойде само. Освен това, Вие ги употребявате несъзнателно. Ако статията е по темата на уебсайта ще Ви трябват много усилия материалът да не ги съдържа.

Примери какво НЕ трябва да правим има много – просто трябва да излезем извън първите няколко страници на SERP-а по която и да е ключова дума.

Начин на изразяване

Тук идва една основна разлика с останалите типове материали. А именно – кратките и прости изречения. Вероятно не сте забелязали тази разлика, но в този материал използваме основно кратки изречения. Те трябва да са задължително до 20 думи ( или поне повечето от тях ). Разбира се, не трябва да изглеждаме като второкласници, които сега се учат да пишат съчинение. Но е важно също така да не използваме всички богатства на езика като обособени части или вметнати изрази. Както и прекалено артистични думи. Отделното изречение би била по-добра идея в случая.

Например, по-горните 2 реда можеха да бъдат съединени като една мисъл, но заради същността на материала не са.

Таговете

Това е нещо, което повечето хора използват инстинктивно за постигане на по-добро оформление и по-подредено представяне на информацията. Разбира се, има някои правила, които трябва да се спазват:

Сложете първия H1 таг възможно най-скоро

Препоръчително е той да бъде използван след първите няколко изречения. За справка – погледнете в началото. Веднага след Title тага имаме малко въведение, а след това H1.

Не пренебрегвайте Title тага

Не забравяйте, че все пак това е първото нещо, което се вижда – заглавието, което е обособено така, се възприема много по-добре от търсачките. Задължително е да го има.

И разбира се… не прекалявайте

Трябва да се знае, че най-важните тагове са H1-H3. От Heading 3 нататък употребата им става почти безполезна. ( казвам „почти“, защото някои оптимизатори все още вярват в мечтата на 2005 година, където нещата ставаха само със спам и ключови думи )

Съвет: Ако ползвате WordPress или подобна платформа с отворен код, то оформянето на таговете е лесна задача за Вас. Но ако в административния панел нямате по-лесна и приятна опция с бутон трябва да имате повишено внимание в случаите, когато изберете Word за текстов редактор. Той има много възможности, но експортирането не е добра идея. Да, ползвайки програма за експорт рушите с гръм и трясък всякакви възможности за SEO.

Причината за това е, че още преди първия Heading 1 таг, програмата е заложила 1 страница ( без да преувеличаваме ) излишен код. Така че трябва за използвате предимно copy-paste опцията, въпреки че понякога ще се налагат повече действия.

Често срещани грешки при създаването на подобен текст

Повечето от грешките бяха споменати по-горе, но има и някои, които не сме описали все още. Това са неща, които повечето хора забравят, но изобщо не са маловажни.

Снимките

Използвайки изображения, трябва да се погрижим малко и за тях. Ето какво задължително трябва да направим, качвайки нещо:

Променяме името

В днешно време е трудно ( да не кажа безсмислено ) да правим наши собствени изображения за нещо, което така или иначе вече е снимано/нарисувано поне няколко пъти в интернет. Но това понякога се оказва коварно. Сваляйки нещо от който и да е сайт, трябва да променим името.

По този начин увеличаваме значително шансовете си за повторно индексиране на изображението и възприемането на сайта ни като авторитетен източник. Това е златна възможност за трафик, която мнозина пренебрегват – посетителите през Google Image. Избягвайте имената на кирилица.

ALT текст

Това е нещото, което виждаме на повечето снимки в популярните сайтове.

alt-text

След като задържим мишката на дадено изображение, можем да го видим. Той се използва, за да се даде повече информация на търсещите машини за определеното изображение. Това може да бъде не просто определение и „подсказка“, ами и начин, по който да се укаже ясно какво ще последва при кликване на съответната картинка.

Обобщение

Спазвайки горепосочените съвети, Вашите SEO текстове ще надминат всички останали. Старайте се те да бъдат уникални и полезни, защото Google класира най-добре статиите, които най-добре помагат да потребителя. Не можем да разберем точните алгоритми за търсене, но можем да се постараем да спазим всички изисквания, посочени в статията. Ако все още не вярвате в написаното – проверете кои материали са класирани в ТОП 3 на SERP в която и да е категория.

 

 

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.