+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Осем причини вашият онлайн магазин да не продава

Осем причини вашият  онлайн магазин да не продава

Имали сте идея за онлайн магазин, която сте превърнали в реалност. Направили сте всичко по отношение на оптимизацията, за да излизате на по-предна позиция в търсачките и съответно да имате повече посетители. Цените също са ви нормални и достъпни за обикновения потребител. До тук добре, но все още нямате печалбите, които сте очаквали и се чудите къде бъркате. Има някои неща, на които трябва да обърнете внимание, за да имате печалба. В тази статия ще ви дадем осем причини, поради които е възможно да нямате резултатите и се надяваме те да ви бъдат полезни.

Некачествени изображения и оскъдно описание или липса на такова

Основният недостатък на онлайн пазаруването е, че потребителите нямат възможност да докоснат продукта, който предлагате. Поради тази причина те са принудени да разчитат на снимките и описанието, което предоставяте. Можете да имате качествени продукти, но ако не направите професионални снимки и не добавите към тях уникални описания, то със сигурност ще стоите без клиенти. Потребителят се заинтригува първо от визуалната представа за даден продукт, а след това и от неговото описание. Двете неща гарантират, че си струва да се плати за това и гарантират качествата и ползата от покупката.

Липса на информация за контакт

Как вашите потенциални клиенти могат да се свържат с вас? Много клиенти остават пасивни и подминават дадени онлайн магазини, само защото не виждат форма за контакт, телефон или физически адрес, където могат да отидат, ако имат проблем с дадена стока.  Ако не искате това да се случва с вас, просто оставете телефон, адрес или имейл, на който хората могат да ви потърсят. Това е важно и за локалната оптимизация, където адресът има особена важност, когато искате да се издигнете на по-предна позиция в резултатите на търсачките.

Сложен процес за завършване на поръчка

Това със сигурност може да откаже един потенциален клиент от вашия онлайн магазин. Ще дадем пример с физически магазин. Все едно отивате в хипермаркет, за да купите определени неща. Лутате се сред множество от хора и накрая събирате всичко. Сега обаче идва истинския кошмар – касата. Представете си  я, че е една. Вие чакате с часове, за да минете и да платите това, което искате да купите. Накрая излизате от магазина и се е оказало, че се  стъмнило, а сте влезли по светло в магазина.  Наистина е ужасно, нали?

По същия начин се чувства и клиент, който иска да си поръча даден продукт, но вие искате да ви даде много подробности. Достатъчни са само телефон, име и адрес. Всичко останало е излишно и само ще направи лошо впечатление.

Също така, можете да направите и опция за плащане – сега или при поръчка. Трябва и да можете да предоставите възможност на клиента ви да избере дали да си запази данните в случай, че ще пазарува отново или пък да се регистрира и да запази това, което иска да купи.

Цената на доставката

Важно е цената на доставката да бъде ясна, тъй като много клиенти се отказват от даден продукт именно поради тази причина. Или цената е прекалено висока, или изобщо не е упомената. Поставете ясна цена за доставка, ако можете уредете и безплатна такава. Много онлайн магазин слагат лимит за безплатна доставка – 30, 50, 60 и т.н лева. Това до голяма степен се харесва на клиентите, така че можете да го използвате и вие. По-добре така, отколкото изобщо да не се знае доставката и да изгубите много потенциални клиенти.

Ако пък не можете да осигурите фиксирана цена за доставка, можете да направите калкулатор, който да изчисли автоматично според теглото на дадената поръчка. Това ще се оцени от потребителите и със сигурност ще пожънете успех.

Неясна навигация

Ние живеем във време на технологии. Масово хората използват смартфони, за да разглеждат магазини. Ако навигацията ви е сложна, имате много менюта, които не могат да се „уцелят“ с едно докосване, това изнервя потенциалните ви клиенти и съответно те просто затварят магазина ви. Същото важи и за варианта на настолен компютър или лаптоп.

Потребителите не знаят какво целите

Ако нямате ясно изградени цели, които да са изразени в онлайн магазина ви, така че да можете да ориентирате лесно клиентите си, те просто няма да искат да пазаруват от вас.  За целта можете да използвате етикети, които да се виждат отстрани или най-отдолу на заглавната страница и потребителят чрез тях да достигне до желания продукт.

Недостигате правилната аудитория

Кои са вашите потребители? От какво се нуждаят? Какво искат? Това са въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да рекламирате сайта си. Така ще ви е по-лесно да достигнете до повече хора и да можете да генерирате и повече трафик.

Проблеми с цената

Тук трябва да имате много търпение. У нас ако цената е висока, то това не за всеки. Ако е ниска – то продукта е „китайски боклук“. Доста време ще ви отнеме да намерите правилната и разумна граница между цена и качество и най вече – да убедите клиентите си, че цената е ниска, но качеството е високо.

Други публикации