+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Разбиване на митовете за SEO оптимизация

Разбиване на митовете за SEO оптимизация

Тази статия е насочена предимно към клиентите на SEO услуги, тъй като това съвсем не са новости в света на Интернет. По темата може да се говори с часове, но аз ще се опитам да систематизирам нещата максимално, за да може всеки начинаещ да ги разбере.

Чрез този материал:

 • Ще разберете какво НЕ Е SEO и защо не е добре „да си правим къщата сами“
 • Ще Ви помогнем да се представите от измамници, които наричат себе си „експерти“
 • Ще се опитам да направя така, че да имате реални очаквания от една подобна кампания, свързана с популяризирането на Вашия проект в търсещите машини като

Вече е време да преминем към същинската част, а именно:

Неща, които не трябва да правите, що се отнася до SEO. Списък.

Преди всичко трябва да си изясним едно: Или сте експерти в тази област, или не разбирате нищо. Среден вариант няма. Това е все едно да сте градинар, но да не можете да различите вишна от череша преди да сте опитали двата плода.

Това го казвам не за да си поръчате задължително от моите услуги, а за да сте наясно какво правите.

Не пазарувайте линкове

Всеки втори предлага да си купите какви ли не линкове, профили в уебсайтове с цел спам, анализи ( да, дори това не трябва да поръчвате ) и т.н.

Наистина ли си мислите, че ако купите 1000 линка за 20 долара от някой форум ще излезете на първа позиция? Това в 100% от случаите е спам, който вреди на сайта. Разбира се, от линковете винаги има полза, но те трябва да са правилно подбрани по Вашата ниша и по авторитета на съответните домейни, където се публикуват връзките.

Не купувайте нищо от форуми

Великите форумни оптимизатори и клавиатурни герои, тролове и интернет хейтъри не вършат работа. Освен да „цапат“, те не правят друго.

Един експертен съвет: Ако даден уеб сайт, предлагащ SEO, не се класира в ТОП резултатите на Google, то този специалист не е достатъчно добър. Всеки може да пише каквото иска по форумите, така че – винаги внимавайте.

Никога не пишете онова SEO съдържание.

Искрено ме натъжават хората, които са заблудени до такава степен, че си мислят как като се сложат 10 ключови думи в едно изречение се прави SEO. Този мит не съществува от вече…хм – 10 години. Преди търсачката да се усъвършенства, всичко беше много по-лесно.

 

След като максимално накратко казахме какво да НЕ правите, е време да преминем към втората, но не по важност точка – как да се предпазим от измамници?

Както казах малко по-нагоре, трябва много да се внимава с това на кой се доверяваме. В повечето случаи дори тези хора не са измамници – напротив, имат доброто намерение да помогнат и да изкарат някой лев, но просто не знаят как. И така… съответните хора може би са прочели няколко статии от моя блог по темата, след което са решили да се направят на разбирачи и „предпрЕемачи“. Ето неща, които задължително трябва да направите преди плащане като начинаещ:

 1. Изисквайте портфолио

Никога не плащайте преди да сте сигурни в това, което ще получите. Дори няма нужда от коментар по тази точка.

 1. Поискайте точни цели

Трябва да знаете, че без да си поставите цели, няма как да ги постигнете. Поискайте също така и план за действие, от който ще Ви стане ясно какво иска да направи оптимизаторът с кампанията.

 1. Проучвайте въпросния човек

Твърде много станаха случаите, в които хората плащат и не получават нищо. Факт е, че ако няма отзиви за съответния човек/фирма, няма уебсайт с топ позиции зад него и няма проекти, то той е строго непрепоръчителен за Вас и Вашия проект.

 

Време за третата цел от тази статия – очакванията ни от една кампания

В моя блог съм писал и преди, че SEO с гаранции не съществува, така че не смятам да се спирам прекомерно на тази тема. Истината е, че каквото и да Ви се обещава, трябва да гледате обективно на ситуацията и да свалите розовите очила. SEO за 100 лева съществува, но то не е предназначено за ТОП позициите и хората, които имат отговорно отношение към проекта си. Този блян да доминирате във Вашата ниша с образно взетите 100 лева се използва от недобронамерени хора, за да Ви накарат да им се доверите. Но… в 100% от тези случаи ( числото тук вече няма нищо общо с „образно казаното“, статистиката е съвсем точна ) клиентите пият „една студена вода“.

Решението

Нямам намерение да Ви убеждавам да поръчате от мен SEO ( въпреки че то е най-доброто ), ами просто ще оставя действията да говорят сами за мен:

 • 10 години опит в областта
 • Стотици завършени SEO кампании
 • Стотици изработени уеб сайтове
 • Изградено име в областта
 • Бърза и качествена работа
 • Коректно отношение, доказано чрез многобройните отзиви за мен
 • Обширно портфолио
Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.