Съвети за изграждане на успешен онлайн бизнес

Бъдете себе си!

Вашият бизнес е продължение на вас, независимо колко голям или малък е в момента. Ще успее или ще се провали според това как другите възприемат вашата марка и в крайна сметка как се чувстват при правенето на бизнес с вас. Всички аспекти на вашия бизнес (обслужване на клиенти, създаване на продукти, бек офис) трябва да зачитат вашите ценности.
Старата поговорка, че хората обичат да правят бизнес с хора, които „познават, харесват и имат доверие“, е още по-вярна днес. Дори и при най-големите компании, хората искат да видят изпълнителния директор да излезе да представлява компанията и да говори от нейно име.
Автентичността е ключът. Трябва да сте вие, независимо дали е плавният, изтънчен тип или човекът с груби ръбове и нагласа за съвпадение. Само вие знаете какво работи за вас и вашата целева аудитория, но единственото нещо, което може да гарантира провал, не е автентичността.
Ако не ви е удобно да бъдете представител на вашия бизнес, все пак ще искате да създадете някакъв тип персона, който да представлява вашата компания и марка и да хуманизира вашия бизнес, доколкото е възможно.

Предоставяйте повече отколкото трябва

Задайте еталони за себе си с вашите продукти и услуги и се опитайте да ги надвишите!
Това е особено важно при първоначалните ви предложения, защото силното първо впечатление може да означава множество клиенти за цял живот. Само си представете радостта по лицата на хората, защото те чувстват, че са постигнали по-добрия край на сделката! Това е вашата награда за това, че сте дали толкова голяма стойност при толкова ниска (или разумно ниска) цена. Разбира се, очакванията непрекъснато ще бъдат високи, но така трябва да бъде.
Забележка: Когато се позовавам на “ниска цена”, нямам предвид действителната цена. Всъщност не вярвам, че състезанието по цена е най-добрият начин за състезание; по-скоро възприемането на цената трябва да се счита за голяма стойност от гледна точка на вашите клиенти; дори ако начислявате премиум цени.
Доставянето на повече означава по всяко време да надхвърляте очакванията, за да станете не само жизнеспособен бизнес, но и лидер на пазара, на който всички останали се възхищават и завиждат.
Не забравяйте, че целта на клиента не е да направи продажба, а целта на продажбата е да привлече клиент. Направете страхотното им първоначално изживяване при покупки и те ще продължат да купуват продуктите Ви отново и отново, като увеличават стойността на клиентите си до максимум и увеличават приходите Ви.

Фокусирайте се върху сервирането, а не върху продажбата

„Ще получите всичко, което искате в живота, ако помогнете на достатъчно други хора да получат това, което искат.“ е известен цитат от легендарния Зиг Зиглар (1926-2012) и е нещо повече от бърза фраза, която можете да хвърлите по коктейлни партита. Преподаването и обучението са известни като „даване“ на професии, но през 21-ви век повече бизнеси ще трябва да адаптират своите техники, за да спечелят доверие на клиентите и в крайна сметка продажби.
Научете как да идентифицирате проблемите на целевия си пазар, за да създадете и позиционирате по-добре вашите предложения като най-доброто решение на пазара. Колкото по-добре можете да се свържете и да говорите с тях с ефективен копирайтинг, толкова повече те ще осъзнаят, че наистина сте решението на техните проблеми.

За мен и блога

BEKYAROV.NET има повече от 10 години професионален опит в изработката на уеб сайтове и оптимизация за търсачки.

Запитване за оферта

Направете запитване за изработка на уеб сайта, аз ще се свържа с вас, само в рамките на 2 часа!

Още публикации от блога

Виж всички