+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в маркетинга на съдържанието 2023 г.

Тенденции в маркетинга на съдържанието 2023 г.

През 2023 г. областта на маркетинга на съдържанието ще продължи да се разширява и променя заедно с маркетинговите техники на фирмите. Някои тенденции ще се подобрят, докато други ще станат по-нови за вас и ще изискват подробно проучване и разбиране. За да сте една крачка напред, събрахме 9 тенденции в маркетинга на съдържанието, които ще бъдат актуални през 2023 г.

  1. Интерактивно съдържание

С помощта на интерактивното съдържание можете да привлечете вниманието на целевата аудитория, да я накарате да остане на вашата уеб страница възможно най-дълго и най-важното, да получите ценна информация за вашите редовни клиенти, техните предпочитания, нужди и да развиете „портрет“ на потенциални потребители.

Използвайте интерактивно съдържание в текстове, електронни книги, отчети или инструкции, като добавите анимации, които могат да се кликват и разширяват. В същото време обърнете внимание на местоположението на интерактивното съдържание. Например, ако решите да го добавите към целевите страници на вашата марка, уебсайтът ще стане по-привлекателен за целевата аудитория.

  1. Нишово съдържание

Друга тенденция в маркетинга на съдържание през следващата година е създаването на нишово съдържание. То се фокусира върху конкретна подтема, свързана с вашия бизнес или индустрия. Целта на такова съдържание е да заинтересува малка група хора. Например, създаването на персонализирано съдържание ще ви помогне да достигнете до конкретни потенциални клиенти и да ги мотивирате да преобразуват в резултат на разработването на уникално съдържание и постоянното им привличане към страницата на вашата марка.

  1. Хиперперсонализация

За да избегнат стандартизираната комуникация с клиентите, през 2023 г. търговците ще използват активно стратегията за хиперперсонализация. Тя се управлява от данни, използвайки изкуствен интелект, автоматизация и анализи за създаване на персонализирани взаимодействия както със съществуващи клиенти, така и с потенциални клиенти. С тази стратегия ще можете да вземете предвид предпочитанията и нуждите на клиентите, да създавате съдържание, съобразено с конкретни продукти, езици и маркетингови канали.

  1. SEO оптимизация

Самото създаване на много съдържание не е ефективен инструмент за привличане на потенциални клиенти към уеб страница. Нито ще помогне да ги убедите да купуват вашите продукти или услуги. В резултат на това SEO оптимизацията ще остане сред тенденциите в маркетинга на съдържанието дори през 2023 г.

Оптимизираното съдържание ще повиши класирането на уеб страниците на вашата марка в резултатите от търсенето и ще позволи на потенциалните клиенти да ви намерят сред други фирми възможно най-бързо. За целта съдържанието трябва да съдържа подходящи ключови думи и да отговаря на съществуващите алгоритми на търсачката. Ето защо, когато създавате уникално и висококачествено съдържание, вземете предвид например препоръките на Google и следете тенденциите в маркетинга на съдържанието, тъй като това може да увеличи процента на реализация на посетителите на вашия сайт.

  1. Чатботове

Чатботовете комуникират с потребителите на сайта 24/7. Вградената функция за автоматизирана комуникация позволява на компаниите да минимизират разходите на кол центъра, да увеличат времето за обслужване на клиенти и да обработват повече обаждания по-бързо.

С чатботове можете да предоставите на потребителите персонализирани препоръки въз основа на техните въпроси. Например, ако клиент зададе често задаван въпрос (FAQ), вашият чатбот може да го насочи към предварително създадена съответна страница. Принципът на такова взаимодействие ще се разшири и за работа с друго съдържание на вашата марка.

За да създадете чатбот за социални мрежи, не е необходимо да имате познания или умения по програмиране. Просто подгответе списък с въпроси и отговори и използвайте специални онлайн конструктори на чатботове.

  1. Виртуална реалност (VR)

Виртуалната реалност ще се превърне в една от основните тенденции, които ще оформят областта на маркетинга на съдържание през следващата година. Вече няма да е необходимо да използвате текстов формат, за да говорите за вашата марка, услуга или характеристики на продукта. VR ще го направи вместо вас.

Имайте предвид, че виртуалната реалност се развива активно в сектора на недвижимите имоти от дълго време благодарение на 360-градусови изображения, които помагат например да се демонстрира интериорът на апартамента. Така публиката не само получава желаната информация, но и има възможност да взаимодейства с друго пространство.

  1. Оптимизиран за гласово търсене

С над един милиард гласови търсения, извършвани всеки месец, ви съветваме да не пренебрегвате оптимизирането на гласовото търсене. Хората често се обръщат към гласови устройства, за да получат отговори, и ако съдържанието ви не е оптимизирано за гласово търсене, вие пропускате този ценен трафик.

Най-добрият начин да оптимизирате гласовото си търсене е да отговаряте на въпроси директно и кратко. Кратките и конкретни отговори увеличават шансовете им да се появят в представения фрагмент.

  1. Видео съдържание

По отношение на онлайн маркетинга видео съдържанието вече показа силни резултати.

Очакваме тази тенденция не само да продължи през 2023 г., но и да стане още по-популярна в различни онлайн платформи. В края на краищата, всъщност създаването на такова съдържание не изисква много време и икономически разходи, тъй като има много необходими и налични инструменти за това.

  1. Емпатичен маркетинг на съдържанието

За да постигнете успех с този подход, фокусирайте се върху взаимодействието с целевата аудитория на вашата марка като хора, а не само като потенциални купувачи.

Заключение

Тези тенденции в маркетинга на съдържанието вече са видими и през 2023 г. тепърва ще набират скорост. Някои ще се променят, други ще започнат да демонстрират своя потенциал.

Интерактивно, нишово и видео съдържание ще помогне да се заинтересуват потенциалните клиенти и да се запазят редовните.

За да установите комуникация и отношения на доверие с клиентите по време на война, пандемия и глобална криза, използвайте хиперперсонализация и емпатични маркетингови стратегии за съдържание.

Чатботът е полезен инструмент за търговци, чиито ресурси са ограничени, но трябва да достигнат до възможно най-голяма аудитория.

За да изградите своя собствена вселена и активно да включите потребителите в нея, ще трябва да овладеете стратегията на виртуалната реалност.

Разбира се, не забравяйте тенденциите в маркетинга на съдържанието с предвидими резултати, включително SEO и оптимизация за гласово търсене, които вече познавате.

За да не изоставате от конкурентите и да намерите нови инструменти за привличане на клиенти, опитайте се постоянно да наблюдавате тенденциите в маркетинга на съдържанието и да анализирате тяхната ефективност на практика.

Други публикации