+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

ТОП неща, за които си позволяват да лъжат изработчиците на уебсайтове

ТОП неща, за които си позволяват да лъжат изработчиците на уебсайтове

В този бранш ежедневно се включват стотици хора от целия свят…как обаче да сме сигурни, че някой ни предлага точно това, за което си плащаме и не ни „премята“ с услугите си? Ето някои от критично важните неща за всеки уебсайт, за които много от уеб разработчиците си позволяват да лъжат и по този начин оставят клиентите си с лошо изработен сайт, който след време трябва изцяло да бъде преизграден. В този случай се казва, че евтиното излиза скъпо. Време е да започвам с класацията.

Нулирана/кракната тема

Като става въпрос за WordPress, най-често се използват готови теми. Които струват пари, естествено. Сумата обикновено варира от 40 до 100$. Когато разработчиците искат да си спестят пари за лиценз взимат нулирана тема. А в кракнатите теми се оставят „вратички“, през които този, който я е нулирал да има достъп ако сайтът ви потръгне и може да извлече полза от него. И не само…тези теми са много по-бавни, по-тромави и обикновено липсват функционалности, които идват с купената тема.

От това можете да се предпазите като внимавате за цената. Ако тя е под 30 – 40$ и не се упоменава изрично, че темата я поемате Вие, то това със сигурност трябва да ви говори нещо. Естествено, има някои разработчици, които хем ви „ съдират 10 кожи“, хем ви пробутват нулирана тема. За да сте сигурни винаги искайте темата да се купува през ваш акаунт в сайта, от където се взима, защото в противен случай рискувате да не получавате и важни ъпдейти, което естествено означава пробив в сигурността, несъвместимост с по-нови версии на системата и каквото още се сетите. Това е нещото, с което трябва да внимавате най-много!

Репликата „това не може да стане, откажи се от него“

Тази реплика винаги, ама винаги трябва да се тълкува по следния начин „Аз не мога да го направя, поискай нещо друго“. Бъдете наясно, че всичко може да стане. Нали знаете – което не става с пари, става с много пари. Тази реплика я използват всички, които не могат да направят нещо и искат да ви задържат като клиенти, за да ви приберат парите, естествено. Трябва да знаете, че е нормално човек да не знае нещо, специалистите по всичко не могат нищо и не са компетентни по нищо от това, което твърдят. Има си човек за всяко нещо, но коректната реплика е „ Аз не мога да направя това, защото не съм специалист по него. Аз мога да направя това, това и това, но за това трябва да потърсите някой друг“ или нещо от този тип. Едно трябва да знаете – бягайте от човек, който твърди, че може всичко или че нещо е невъзможно да стане.

„Това може да стане само ако си купите хостинг/домейн от този сайт!“

Тази реплика и мисъл винаги ме е забавлявала. Много от разработчиците имат договори с хостинг компаниите да им пращат клиенти и да получават комисионни от това. В това няма лошо, даже напротив, но ако тази хостинг компания наистина е добра и не се натрапва на клиента. Хостингът е еднакъв почти навсякъде и разработчикът може да даде съвет и ориентир къде как стоят нещата и съответно – да направи препоръка. Ако някой ви обяснява, че трябва да купите хостинг точно от една определена компания, защото иначе проектът няма как да стане, просто ви лъже. Това обаче съвсем не означава, че ако имате хостинг или този, който сте си намислили е напълно подходящ. Някои проекти заемат повече място и може да се наложи нов, по-висок план. Все пак трябва да приемате това, което ви казва разработчикът, защото ако не сте на „ти“ в бранша, няма как да знаете кой какво предлага и можете да си патите доста с неподходящ провайдър. Например има developer хостинг компании, има и такива, които са насочени към начинаещите. Ако Ви насочват към developer хостинг компания също внимавайте, защото това означава, че трябва да си правите почти всичко сами. А ако не можете – ще се налага постоянно да търсите разработчикът, насочил ви натам, за да прави нещо, което иначе може да ви излезе безплатно при останалите хостинг компании ( или поне по-евтино )

„Без поддръжка на сайта не може“

Истината е, че поддръжката е препоръчително нещо за всеки един начинаещ. Понякога обаче тя просто е излишна и разработчиците искат да ви вземат парите всеки месец. А най-неприятно е, когато ви взимат парите за нищо и ви обясняват как това не е включено за всяко едно нещо. Преда да поръчате такова нещо винаги искайте пълен списък с нещата, които включва услугата и си преценете дали можете без тези неща и дали не можете да си ги свършите сами. Помнете, че ако не ви обучат как да работите със системата, то изобщо не бива да плащате! Не сте длъжни да знаете всичко, нали така? Преди да платите за самата изработка питайте за обучение и ако не можете да работите със системата, на която ще се прави сайтът просто си намерете друг, който да ви свърши работата.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.